Liikunta

Eroon salikammosta: 7 vinkkiä, joiden avulla aloitat kuntosalitreenin

Haluaisit käydä kuntosalilla, mutta jo ajatus salin oven avaamisesta tuntuu pelottavalta ja ahdistavalta. Kuulostaako tutulta? Seitsemän vinkkiä auttavat sinua pääsemään eroon salikammosta.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Muun muassa hyvä musiikki ja selkeä kuntosaliohjelma auttavat karistamaan salikammoa.

Haluaisit käydä kuntosalilla, mutta jo ajatus salin oven avaamisesta tuntuu pelottavalta ja ahdistavalta. Kuulostaako tutulta? Seitsemän vinkkiä auttavat sinua pääsemään eroon salikammosta.

Ahdistaako kuntosalille lähteminen, koska pelkäät muiden arvostelevan sinua tai koska et tiedä, miten oudot kuntosalilaitteet oikein toimivat? Salikammon vuoksi ei kannata jättää lihaskuntoharjoittelua välistä, koska hyvästä lihaskunnosta on monenlaista hyötyä.

Listasimme seitsemän vinkkiä, jotka auttavat sinua voittamaan pelkosi ja suuntamaan salille pää pystyssä.

1. Pyydä apua henkilökunnalta

Oletko joskus istuutunut kuntosalilaitteeseen, yrittänyt säätää asetuksia kohdalleen ja todennut, ettet ymmärrä laitetteen toimintaa alkuunkaan? Et ole ainut. Tietämättömyys aiheuttaa turhautumista ja nolostumista, mutta se on täysin vältettävissä.

Moni kuntosali tarjoaa tutustumiskierroksia ja ilmaista opastusta kuntosalin käyttööön. Myös kanssatreenaajilta voi rohkeasti pyytää apua: kaikki ovat joskus olleet aloittelijoita.

2. Suunnittele etukäteen, mitä aiot salilla tehdä

Vältyt turhalta haahuilulta ja saat harjoitteluusi päämäärätietoisuutta, kun tiedät täsmälleen, mitä olet menossa salille tekemään. Printtaa mukaasi esimerkiksi kiinteyttävä kuntosaliohjelmaala- ja keskivartaloon painottuva kuntosalitreeni tai aloittelijan kuntosaliohjelma. Voit myös palkata personal trainerin, joka luo sinulle henkilökohtaisen treeniohjelman.

3. Muista, että on ok mennä salille vain polkemaan kuntopyörää

Mikäli painojen nostaminen tai kuntosalilaitteet vaikuttavat pelottavilta, muista, että voit mennä salille esimerkiksi vain polkemaan kuntopyörää, soutamaan tai hölkkäämään juoksumatolla.

Voit myös tehdä lihaskuntoliikkeitä oman kehon painolla ja siirtyä myöhemmin käyttämään painoja, jos niin haluat.

4. Lähde salille kaverin kanssa

Kun lähdet salille ystäväsi tai kumppanisi kanssa, sinulla on mukanasi tukipilari. Jos treenikaverisi on kokeneempi salillakävijä kuin sinä, saat häneltä myös opastusta liikkeisiin. Ja jos hän on aloittelija, saatte molemmat toisiltanne henkistä tukea.

5. Kuuntele musiikkia

Kuuntele salilla soittolistaa voimabiiseistäsi, jos kaipaat itsetunnon nostatusta ja haluat tuntea itsesi voittajaksi. On jopa tutkittu, että musiikki todella motivoi ja saa ihmisen treenaamaan kovempaa.

6. Käy salilla ruuhka-aikojen ulkopuolella

Kuntosali, joka on täynnä ihmisiä, voi kuulostaa pelottavalta ja ahdistavalta paikalta. Jos haluat aloittaa saliharrastuksesi mahdollisimman rauhallisessa ympäristössä ja aikatauluihisi vain sopii, suuntaa kuntosalille ruuhka-aikojen ulkopuolella. Voit kysyä kuntosalisi henkilökunnalta, milloin salilla käy vähiten väkeä.

7. Muista, että salilla kaikki keskittyvät itseensä – eivät sinuun

Ihmisillä on taipumus olettaa, että kaikki muut ovat meistä kiinnostuneita. Pelko siitä, että kaikki varmasti katsovat sinua kuntosalilla arvostellen, on kuitenkin todennäköisesti turha. Suurin osa ihmisistä keskittyy salilla omaan harjoitteluunsa ja arvioi itseään, ei sinua.

Lähteet: Greatist, InsiderPopsugar

X