Liikunta

Testasimme urheilukellot ja aktiivisuusrannekkeet – onko rannekkeista hyötyä?

Millainen liikuntaa mittaava laite sinulle sopisi? Testasimme urheilukelloja ja -rannekkeita, jotka motivoivat nousemaan ylös sohvalta aiempaa useammin.

Teksti:
Anna

Millainen liikuntaa mittaava laite sinulle sopisi? Testasimme urheilukelloja ja -rannekkeita, jotka motivoivat nousemaan ylös sohvalta aiempaa useammin.

Aktiivisuusranneke tai urheilukello löytyy nykyään melkein jokaisen liikkujan ranteesta. Testasimme vaihtoehdot.

Sporttikello ja sykevyö himotreenaajalle

 

Älykello Suunto Soartan Sport Sakura
Suunto Spartan Sport Sakura ja sykevyö 449 e

Käyttöönotto: Yllätyn, miten helppoa laitteen käyttöönotto on: lataan puhelimelle ja tietokoneelle suomenkielisen Movescount-sovelluksen ja näpyttelen omat tietoni kelloon.

Käyttö: Puen sykevyön päälleni, valitsen kellon kattavasta valikosta oikean lajin ja aloitan treenin. Suorituksen jälkeen laite kertoo matkan, vauhdin, palautumisajan, kulutuksen ja oikeastaan kaiken mahdollisen. Ilahdun siitä, että laite mittaa matkaa jopa uidessa. Kun yhdistän kellon tietokoneeseen, voin vertailla itseäni muihin saman ikäisiin. Se, jos mikä, motivoi urheilemaan.

Plussat ja miinukset:

+ Kerää ja analysoi paljon dataa.

+ Yksinkertainen käyttää.

+ Kaunis.

Akkua täytyy ladata tiuhaan.

Elisa Hurtig

Lue myös: Kuinka monta askelta kävelet päivässä? Tämän askelmäärä kertoo terveydestäsi

Sykkeen mittaamista biohakkeroijalle

Älykello Polar M600
Polar M600 -älykello 349,90 e

Käyttöönotto: Kiitos nettivideosta! Ilman sitä laitteen käyttöönotto olisi ollut tuntien urakka.

Käyttö: Älykellon kohderyhmä on biohakkeroinnista innostunut aktiiviliikkuja. Oman urheilulajini, nyrkkeilyn, aikana en voi kelloa käyttää, sillä se ei mahdu siteiden alle. Laite mittaa muun muassa tuloksia, sykettä ja unta. Sillä voi myös kuunnella musiikkia Android Wearin kautta ja selata somea sekä kalenteria.

Plussat ja

miinukset:

+ Hyvä tapa seurata päivittäistä aktiivisuutta.

+ Kosketusnäyttö on helppokäyttöinen.

Kerää hieman liian paljon tietoa puhelimesta.

Vaatii asialle omistautumista.

Laura Koljonen

Seuraa hyvinvointitilastojasi

Älykello Huawei
Huawei Fit -älykello 129 e

Käyttöönotto: Mies saa päivän huumoriannoksen, kun hän seuraa minua opettelemassa kellon käyttöä. Puhelimesta ja älykellosta muodostuu lopulta laitepari. Omia hyvinvointitilastoja voi seurata tarkemmin puhelimen näytöltä Huawei Wear -sovelluksesta.

Käyttö: Laite aiheuttaa nopeasti riippuvuutta. Alan ahmia tietoja aktiivisuudestani. Jos päivän 10 000 askelta ei ole illansuussa täynnä, lähden sohvalta lenkille. Jos syke nousee yli maksimin, värisee ranneke reaaliajassa. Sama värinä alkaa, jos istun tai makaan liian kauan. Liikkeelle, nainen!

Plussat ja miinukset:

+ Mittaa myös unitietoja.

+ Erilaisten treeniohjelmien määrä.

+ Kestää vettä.

Akun kesto oli luvattua lyhyempi.

Virpi Valtonen

Aktiivisuusranneke, joka laskee kilometrejä

Aktiivisuusranneke Fitbit Alta
Fitbit Alta -aktiivisuusranneke 129,95 e

Käyttöönotto: Fitbit-sovelluksen lataaminen älypuhelimeen käy helposti, ja puhelimesta ja rannekkeesta muodostuu laitepari nopeasti. Sovellukseen syötetään pituus, paino ja ikä, joiden perusteella se laskee teoreettisen peruskulutuksen.

Käyttö: Aktiivisuusranneke näyttää paitsi päivän aikana kertyneen askelmäärän myös kilometrimäärän ja liikuntaan käytetyt minuutit. Kilometrien kerääminen on motivoivaa, kun suoritukset näkyvät jossain. Laiskoina päivinä ruutuun ilmestyy kannustavia huudahduksia: Go, go!

Plussat ja miinukset:

+ Mittaa myös unitietoja: unessa, havahtuneena ja valveilla vietetyt ajat.

Hankala kiinnittää. Hakasia joutuu painamaan niin lujaa, että sormiin sattuu.

Maria Tojkander

Aktiivisuusranneke, joka mittaa myös kehonkoostumuksen

Aktiivisuusranneke TomTom Touch
TomTom Touch -fitnessmittari 149 e

Käyttöönotto: Laitteen mukana tulevien suurpiirteisen kuvallisten ohjeiden mukana tulee osoite verkkosivustolle. Sieltä löydän yksityiskohtaiset ohjeet, joiden avulla sovellusten asentaminen sujuu helposti.

Käyttö: Aktiivisuusranneke mittaa askelia, matkaa, aktiivisuutta, kulutusta, sykettä ja unta. Erikoisuutena on kehonkoostumuksen mittaus. Treeneissä laite mittaa eri asioita hyvin, mutta unen mittaus epäonnistuu säännöllisesti täysin, vaikka ranneke on ollut oikein kädessäni. Myös kehonkoostumuksen mittaus epäonnistuu usein ja vaatii käyttöohjeista poimimiani vippaskonsteja.

Plussat ja miinukset:

+ Akku latautuu tunnissa ja kestää luvatut 5 päivää.

Epäluotettava unen mittaaja.

Hilppa Alanko

Uimarin apuri

Älykello Garmin Vívoactive
Garmin Vívoactive HR 289 e

Käyttöönotto: Kellon mukana on ohjeet, joiden avulla kello yhdistetään kännykän kanssa. Varsinainen käyttö on opeteltava ohjeista, jotka ovat Garminin nettisivuilla.

Käyttö: Kellossa on paljon liikuntalajien sovelluksia ja lisäksi se mm. mittaa arkiliikuntaa ja hälyttää puhelimen viesteistä. Käytän kelloa erityisesti uidessa. Kosketusnäyttö toimii märkänäkin, ja näkymä on selkeä. Matkan, ajan ja uintitehokkuuden (swolf) mittaaminen käy kätevästi. Pelkkään uimiseen kello on liian monipuolinen, mutta aktiiviselle, useampaa lajia harrastavalle liikkujalle kello sopii hyvin.

Plussat ja miinukset:

+ Kestävä akku.

+ Monipuolinen.

Kolho ulkonäkö.

Ei mittaa sykettä uidessa.

Tyyne Pennanen

Lue myös Kotilieden juttu: Aktiivisuusranneke tuuppaa sohvalta metsäpolulle! Tällaisen ihmiset hyötyvät liikkujan älylaitteista eniten

X