Liikunta

Oletko ektomorfi, mesomorfi vai endomorfi? Valitse liikuntalaji oman kehotyyppisi mukaan

Kun tunnistat oman kehotyyppisi, voit myös valita juuri itsellesi sopivimman ja tehokkaimman liikuntamuodon.

Teksti:
Päivi Pelkonen
Kuvat:
Istock

Jotta voit hyödyntää kehotyypin tuomaa etua liikuntamuodon valinnassa, sinun pitää ensin tunnistaa oma kehotyyppisi.

Kun tunnistat oman kehotyyppisi, voit myös valita juuri itsellesi sopivimman ja tehokkaimman liikuntamuodon.

Oletko joskus pysähtynyt miettimään, miksi joku liikuntalaji tuntuu sinusta helpommalta ja luontaisemmalta kuin joku toinen? Tai miksi laji, joka saa sinut loistamaan, tuottaakin kaverillesi hikipisaroita jo pelkkänä ajatuksena ilmassa?

Liikuntamuodon valintaan vaikuttavat usein omien mieltymysten lisäksi ikä, sairaudet, lääkitykset ja sosiaalinen lähipiiri. Lisäksi sopivan urheilulajin valinnassa voi käyttää apuna William Sheldonin luomaa teoriaa, jossa eritellään kolme kehotyyppiä: ektomorfi, mesomorfi ja endomorfi.

Jotta voit hyödyntää kehotyypin tuomaa etua liikuntamuodon valinnassa, sinun pitää ensin tunnistaa oma kehotyyppisi.

Hoikka ja hentoinen ektomorfi

Ektomorfin tunnistaa hoikasta ja hennosta ruumiinrakenteesta. Ektomorfilla on myös kapeat hartiat. Lisäksi monet ektomorfit ovat pitkäraajaisia, joiden saattaa olla työlästä ylläpitää painoa ja lihasmassaa.

Kevytrakenteiset ja hoikat ektomorfit ovat parhaimmillaan kestävyyslajeissa, kuten maratonjuoksussa, triathlonissa ja patikoinnissa.

Kehotyyppinsä vuoksi ektomorfit ovat alttiimpia erilaisille nivelongelmille. Tästä syystä heidän kannattaakin nostaa kestävyysharjoitustensa intensiteettiä erityisen maltillisesti sekä tehdä oheisharjoitteluna tuki- ja liikuntaelimistöä kehittäviä lihaskuntoharjoituksia.

Vanttera voimailija on usein endomorfi

Raskasrakenteinen ja vanttera endomorfi kerää rasvaa herkästi. Myös lihasmassan kasvattaminen on endomorfille helppoa.

Parhaimmillaan endomorfi on urheilulajeissa, jotka vaativat voimaa ja massaa, kuten painonnnostossa, painissa, kiekon- ja moukarinheitossa sekä rugbyssä. Kestävyyslajeissa endomorfit hyytyvät nopeasti.

Endomorfien nivelet ja nivelsiteet kestävät paremmin raskaita kuormia, mutta pitkäaikainen, raskas kuormitus voi johtaa myöhemmällä iällä erilaisiin ongelmiin, kuten nivelrikkoon.

Endomorfin tulee olla tarkkana myös energiansaantinsa kanssa, sillä jos fyysinen aktiivisuus hiipuu, lihasmassa korvaantuu helposti rasvamassalla. Myöhemmällä iällä tämä voi johtaa erilaisiin terveysongelmiin, kuten sydänsairauksiin tai tyypin 2 diabetekseen.

Mesomorfin tunnistaa atleettisesta vartalosta

Mesomorfiin tarttuu lihasta ja rasvaa sopivassa suhteessa. Ylimääräisen rasvan polttaminen ja lihasmassan kasvattaminen on helppoa puuhaa mesomorfille.

Mesomorfit ovat parhaimmillaan voimaa ja nopeutta vaativissa lajeissa. Mesomorfille ominaisia lajeja ovat muun muassa pikajuoksu, nyrkkeily ja voimanosto.

Kehotyyppinsä ansiosta mesomorfit pärjäävät kuitenkin lähes missä tahansa lajissa. Luontaisten ominaisuuksiensa puolesta mesomorfeista voi tulla minkä tahansa lajin huippu-urheilija.

Lähteet: Health & Fitness Travel, MMA News, Britannica: EndomorphMesomorphEctomorph, Tikis.fi

X