Ravinto

Pihallasi voi kasvaa supermarja: marja-aronia sisältää enemmän antioksidantteja kuin mikään muu marja tai hedelmä

Harva tietää, millainen terveyspommi tummanpuhuva marja-aronia on. Marja-aronia suojaa muun muassa virtsatietulehdukselta vielä tehokkaammin kuin sen hoidossa tutut karpalo ja puolukka. Myös herukat ovat monen puutarhassa kasvavia hyväntekijöitä.

Teksti:
Anniina Nirhamo
Kuvat:
Istock

Harva tietää, millainen terveyspommi tummanpuhuva marja-aronia on. Marja-aronia suojaa muun muassa virtsatietulehdukselta vielä tehokkaammin kuin sen hoidossa tutut karpalo ja puolukka. Myös herukat ovat monen puutarhassa kasvavia hyväntekijöitä.

Marja-aronia on huonosti tunnettu terveyspommi!

Marja-aronia sisältää runsaasti C-vitamiinia, E-vitamiinia, karotenoideja, folaattia sekä mineraaleja kuten kaliumia, rautaa ja mangaania.

Se sisältää enemmän antioksidantteja kuin mikään muu marja tai hedelmä. Marja-aronian sisältämiä antioksidantteja ovat muun muassa antosyaniinit, kversetiinit, peinidiinit, delfinidiinit, petunidiinit, pelargonidiinit ja malvidiinit.

Tutkimuksissa on todettu, että aronia suojaa virtsatietulehdukselta vielä tehokkaammin kuin sen hoidossa tutut karpalo ja puolukka. Suojaava vaikutus johtuu aronian sisältämästä kiniinistä.

Samalla tavalla kuin mustikat suojaavat silmiä parantamalla hiusverisuonten verenkiertoa, aronia näyttää toimivan siinä vielä tehokkaammin. Tämä johtuu marjan sisältämästä antosyaniinista.

Aronia vaikuttaa myös verisuonten vaikutuksen kautta myönteisesti verenpaineeseen. Sillä on myös tulehduksilta ja syövältä suojaavia ominaisuuksia.

Marja-aroniaherkkuja:

Marja-aronia-omenamasariini

Marja-aronia-kirsikkakastike

Musta-aronia-raparperihillo

Herukat hellivät terveyttä

Kaikissa herukoissa on runsaasti kuitua, C- ja E-vitamiinia, kaliumia sekä niiden siemenet sisältävät hyviä rasvahappoja. Esimerkiksi mustaherukan siemenissä on paljon alfalinoleenia, joka kuuluu omega-3-rasvahappoihin.

Herukoilla on useita samanlaisia terveysvaikutuksia kuin mustikalla. Kaikissa on runsaasti antosyaaneja, jotka parantavat verisuonten toimintaa ja muun muassa lievittävät silmien väsymisoireita sekä suojaavat sydän- ja verisuonitaudilta ja syöviltä.

Antosyaanit myös lievittävät lihasten kipeytymistä, joten on tutkittu, että mustaherukoiden nauttimisesta voi olla hyötyä liikunnan harrastajalle rasituksesta palautumisessa.

Mustaherukka on marjoistamme C-vitamiinipitoisin ja 100 g mustaherukoita sisältääkin yli kaksinkertaisen määrän ihmisen päivittäisestä C-vitamiinitarpeesta. Sen lisäksi marja sisältää muun muassa ravintokuitua, E-vitamiinia, kaliumia, flavonoideja ja hydroksikanelihappoja.

Mustaherukka myös estää influenssa- ja herpes-virusten toimintaa, hillitsee tulehdusvälittäjäaineiden muodostumista, vähentää tulehdustekijöiden pitoisuutta veressä ja parantaa vastustuskykyä.

Punaherukat ovat laksatiivisia, joten ne voivat edistää ruoansulatusta. Kaikkien herukoiden lehdissä on runsaasti C-vitamiinia, ja niistä voidaan tehdä esimerkiksi teetä tai mehua.

Herukkaherkkuja:

Mustaherukka-vispipuuro
Mustaherukka-hirssituorepuuro
Mustaherukka-chiavanukas
Punaherukkaspelttivispipuuro
Punaherukkaraakamehu

Lähteet: Tosiruoka.fiTerve.fiTohtori.fiHerukoita.infoProAgriaOulu.fi

Lue myös:

Mustikka, puolukka ja lakka ovat todellisia terveyspommeja – metsämarjojen mahtavat terveyshyödyt

Viisi kotimaista superruokaa, joita kannattaa syödä juuri nyt

X