Ravinto

Kumpi on sokerisempaa, mehu vai limu? Testaa, tunnetko piilosokeripommit

Terveelliseksikin mielletyn elintarvikkeen sokerimäärä voi yllättää. Testaa, tunnistatko kahdesta tuotteesta sokerisemman.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
iStock

Onko sokeria enemmän limussa vai mehussa?

Terveelliseksikin mielletyn elintarvikkeen sokerimäärä voi yllättää. Testaa, tunnistatko kahdesta tuotteesta sokerisemman.

Moni suomalaisaikuinen saa ravinnostaan liikaa sokeria. FinRavinto-tutkimuksen mukaan miehistä noin joka viidennellä ja naisilla noin joka kolmannella lisätyn sokerin saanti on runsaampaa kuin olisi suositeltavaa.

Lisättyä sokeria on muissakin elintarvikkeissa kuin karkeissa, limuissa ja kekseissä. Piilosokeri voi piileskellä terveelliseksikin mielletyssä tuotteessa.

Tiedätkö sinä, mitkä elintarvikkeet ovat piilosokerin lähteitä? Tee alla oleva testi ja selvitä, tunnistatko kahdesta tuotteesta sokerisemman!

Testi näkyy yllä evästeet hyväksyneille.

Lue myös: Lorautatko kahviin kauramaitoa? Hammaslääkäri: “Sama kuin pistäisi sokeria”

Kuinka paljon sokeria saisi syödä päivittäin?

Kohtuullisissa määrin lisätty sokeri sopii terveelliseen ruokavalioon. Suomalaiset ravitsemussuositusten ja WHO:n sokerinsaantisuositusten mukaan lisättyä sokeria tulisi saada enintään 10 prosenttia kokonaisenergiasta. Aikuisella tämä tarkoittaa 40–50 grammaa eli hieman yli puolta desiä sokeria päivässä.

Paljon sokeria sisältävien elintarvikkeiden jatkuva ja runsas käyttö on terveydelle haitallista. Todennäköisesti kaikki ovat oppineet jo lapsena, että liiallinen sokerin saanti on huonoksi hampaille.

Runsas sokerin käyttö myös huonontaa ruokavalion laatua ja voi lihottaa. Sokerista saadaan paljon energiaa mutta ei tärkeitä ravintoaineita, kuten vitamiineja, kuituja tai hivenaineita.

Lisäksi jatkuva sokerin käyttö nostaa verensokeripitoisuutta ja saattaa myös lisätä riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen.

Lähteet: Fineli, Terveyskirjasto, Ruokavirasto ja elintarvikkeiden tuoteselosteet

X