Seksielämä

Seksilelu harkinnassa? Kolme vinkkiä, joilla ensikertalainenkin innostuu seksileluista – ja totaalikielto huonolle lahjaidealle

Lelu herättää mielikuvituksen ja tekee leikistä hauskempaa, myös sängyssä. Seksileluostokset voi tehdä vaikka marketissa tai apteekissa, mutta mistä kannattaisi aloittaa?

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
Istock

Vibraattori on varsinainen monitoimilaite.

Lelu herättää mielikuvituksen ja tekee leikistä hauskempaa, myös sängyssä. Seksileluostokset voi tehdä vaikka marketissa tai apteekissa, mutta mistä kannattaisi aloittaa?

Seksilelu voi lisätä omaa ja kumppanin nautintoa ja auttaa löytämään ihan uusia tapoja tuottaa itselle ja toiselle mielihyvää. Se voi tuoda seksiin leikillisyyttä ja muistuttaa käyttäjää siitä, ettei seksi ole kuolemanvakava juttu.

Taloustutkimuksen tutkimuksesta selviää, että 52 prosenttia suomalaisista käyttää seksileluja.

Lelu ei pelasta tylsää seksiä, sillä se ei tee itse mitään. Käyttäjän mielikuvituksesta riippuu, millaiseen leikkiin lelu taipuu.

Lelu voi ruokkia mielikuvitusta ja lisätä intoa kokeilla. Se voi vähentää yhdyntäkeskeisyyttä ja tehdä seksistä entistä monipuolisempaa.

Leikki lisää terveyttä

Väline voi olla käyttäjänsä ainoa mahdollisuus seksiin tai syvään nautintoon. Osa naisista ei saa orgasmia penetraatiossa, mutta he saavat sen seksilelulla. Orgasmi on hyvin syvä rentouden tila, joka voi helpottaa stressistä palautumista.

Seksi lisää oksitosiini-, dopamiini-, serotoniini- ja endorfiinihormonien määrää elimistössä ja laskee stressihormoni kortisolin, adrenaliinin ja noradrenaliinin pitoisuuksia. Seksin jälkeen nukahtaminen helpottuu, ja riittävän pitkä, laadukas yöuni suojaa monilta sairauksilta.

Seksilelu kaipaa liukkaria

Seksilelujen kanssa voi käyttää liukuvoidetta. Se vähentää hankausta ja lisää entisestään nautintoa. Silikonipohjaista liukuvoidetta ei suositella käytettäväksi silikonisten seksilelujen kanssa, sillä se voi vahingoittaa niitä.

Liukkari toimii ilman leluakin. Osa liukuvoiteista viilentää, osa lämmittää ja osa lisää tuntoherkkyyttä. Liukkaria voi käyttää hierontaan, ja maustetun tuotteen voi nuolla kumppanin iholta.

Paras seksilelu löytyy kokeilemalla

Verkkokaupassa saa käsityksen siitä, millaisia leluja ylipäänsä on tarjolla. Ostopäätöstä ei tarvitse tehdä kuvien ja videoiden avulla, vaan tukea saa asiakaskokemuksista ja chat-palvelusta.

Seksileluja ei saa hygieniasyistä palauttaa. Osa ihmisistä haluaa nähdä lelun ja kokeilla sitä omassa kädessään ennen ostopäätöstä ja hakeutuu siksi kivijalkaliikkeeseen.

Itselle sopivin lelu löytyy loppuviimein kokeilemalla. Mikään lelu ei toimi kaikilla eikä joka tilanteessa. Kehomme, nautintomme ja tilanteet ovat erilaisia. Sama lelu voi yhtenä hetkenä jättää kylmäksi ja toisena olla osa tajunnan räjäyttävää kokemusta.

Kolme vinkkiä, joilla sinäkin innostut seksileluista

1. Leluostoksista voi tehdä esileikin.

Jokaisella on oikeus tehdä seksistään entistä nautinnollisempaa. Omaa seksuaalisuutta tai lelua ei tarvitse jakaa toisen kanssa, ellei halua. Jokainen seksilelu sopii kuitenkin myös yhdessä käytettäväksi.

Jos haluaa lelusta yhteisen kivan, mutta kumppani epäröi, leluihin kannattaa tutustua yhdessä verkossa – ikään kuin esileikkinä. Voidaan sopia, että kumpikin saa valita yhden, itseä kiinnostavan lelun. Ellei lelukokeilu tunnu kummastakin hyvältä, sitä ei tarvitse jatkaa.

seksilelu vibraattori
B Swish Bunny Bunny Jade -vibraattori, 29,90 e, Prisma.

2. Värinä tekee hyvää lähes aina.

Värinä lisää tuntoaistin ärsytystä, ja se toimii lähes kaikilla. Alkuun kannattaa lähteä liikkeelle miedommasta värinästä. Kun kiihotus lisääntyy, värinää voi säätää voimakkaammaksi.

Vibraattori on värinälelujen monitoimilaite. Sitä voi käyttää vaginaan, mutta se tuntuu mukavalta myös klitoriksessa ja peniksen iholla.

Imulla toimivan klitoriskiihottimen värinä yltää syvemmälle koko klitoriksen verkostossa, muun muassa G-pisteeseen. Klitoriskiihotin sopii myös yhteisiin leikkeihin.

Satisfyer Ultra Power Bullet 2 -klitoriskiihotin, 24,90 e, kaalimato.com.

3. Kielletty seksilelu kiihottaa.

Leluostoksilla kannattaa kuunnella omaa mieltä. Tuhmalta, vähän kielletyltä tuntuva lelu saattaa olla hyvinkin kiihottava. Varsinkin peppulelut voivat konkarillekin olla uusi kokemus.

Peräaukon suulla on runsaasti hermopäätteitä, joiden stimuloiminen laittaa peräaukon supistelemaan nautinnollisesti. Anustappi tuottaa painetta vaginan puolelle ja voi saada sen tuntumaan tiukemmalta.

seksilelu anustappi
Pieni silikoninen BumBum-anustappi, 8,90 e, sinful.fi.

Asiantuntijana seksuaaliterapeutti Susanna Syld.

Juttu on ilmestynyt Kotilääkärin numerossa 6/2022.

Lue myös: Kello soi orgasmin merkiksi – Lauri Nummenmaa tutkii tunteita mielihyvästä vitutukseenSuomen Kuvalehti

X