Terveys

Elimistössäsi voi jyllätä tälläkin hetkellä hiljainen tulehdus – näin tunnistat ja hoidat

Hiljainen tulehdus on salakavala vaiva, jota ei ole helppo tunnistaa. Tietyt oireet voivat kuitenkin kertoa siitä, että elimistössä jyllää tulehdus. Hoitona toimii terveellinen ruokavalio ja hyvinvointia tukevat elämäntavat.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Hiljaisen tulehduksen hoitoon ei ole lääkettä, mutta terveelliset ruokavalinnat auttavat pääsemään tulehdustilasta eroon.

Hiljainen tulehdus on salakavala vaiva, jota ei ole helppo tunnistaa. Tietyt oireet voivat kuitenkin kertoa siitä, että elimistössä jyllää tulehdus. Hoitona toimii terveellinen ruokavalio ja hyvinvointia tukevat elämäntavat.

Kehon hiljainen tulehdus eli matala-asteinen tulehdustila vaurioittaa elimistöä. Se voi antaa sysäyksen sydän- ja verisuonitaudeille, aiheuttaa ennenaikaista ikääntymistä ja altistaa muun muassa syövälle, dementialle, aivoinfarktille, tyypin 2 diabetekselle ja Parkinsonin taudille.

Matala-asteinen tulehdus johtuu pääosin epäterveellisistä elämäntavoista, kuten huonosta ravinnosta, vähäisestä liikunnasta ja liiasta stressistä. Epäedullisten elintapojen vuoksi kehossa syntyy liikaa vapaita radikaaleja eli yhdisteitä, jotka häiritsevät solujen toimintaa ja aiheuttavat tulehdusta.

Hiljainen tulehdus voidaan todeta verestä tulehdusarvoja mittaavalla herkällä CRP-testillä. Matala-asteista tulehdusta on hankala itse havaita, sillä se voi jyllätä kehossa ilman selviä oireita.

Tutkimusten mukaan ainakin seuraavat viisi oiretta voivat kieliä elimistön kroonisesta tulehdustilasta:

1. Vyötärölläsi on runsaasti ylimääräistä rasvaa

Rasvakudoksen määrä vyötärön seudulla edistää ja ylläpitää tulehdustilaa. Vyötärörasva on ikään kuin tulehduksen kotipesä.

2. Sinulla on ruoansulatusongelmia

Ruoansulatusvaivat, kuten ripuli, turvotus, ilmavaivat ja ummetus, voivat juontaa juurensa tulehtuneesta suolistosta.

3. Olet jatkuvasti väsynyt

Tulehtuneet solut ovat sairaita soluja. Ne eivät kykene tuottamaan sinulle energiaa, jota tarvitsisit tunteaksesi olosi virkeäksi.

4. Kärsit masennuksesta, ahdistuksesta tai unihäiriöistä

Matala-asteinen tulehdus voi vaikuttaa aivokemiaan.

5. Sinulla on usein ientulehduksia

Vuotavat ikenet voivat olla merkki elimistön sisäisestä tulehduksesta.

Hiljainen tulehdus kuriin elintavoilla

Lääkettä matala-asteiseen tulehdukseen ei ole, mutta tulehdustilaa on mahdollista hoitaa terveellisillä elintavoilla. Ruotsalaisen lääkärin Bertil Marklundin mukaan tervehtymisprosessi käynnistyy välittömästi, kun ihminen parantaa elämäntapojaan.

Ensinnäkin tupakointi on syytä lopettaa, sillä se on suurin yksittäinen tulehduksen aiheuttaja.

Myös maltillisesta stressitasosta ja riittävästä unesta kannattaa huolehtia, sillä pitkäkestoinen ja jatkuva stressitila lisää tulehdusta.

Kolmantena tärkeänä tekijänä on liikunnan lisääminen. Liikunta vähentää tulehdusta ja lisää elimistön vastustuskykyä. Jo hyötyliikunnan ja arkiaktiivisuuden lisääminen edistää terveyttä. Harrasta myös kuntoliikuntaa, kuten reipasta kävelyä, ja tee lihaskunto- ja liikkuvuusharjoituksia.

Neljäs oleellinen asia on oikeanlainen ruokavalio. Esimerkiksi täysjyväviljan, rasvaisen kalan ja marjojen syönti voi vähentää matala-asteista tulehdusta.

Hiljainen tulehdus voi talttua mustikoiden avulla.
Mustikat sisältävät flavonoidiyhdisteitä, jotka auttavat torjumaan tulehdusta.

Rajoita punaisen lihan ja lihajalosteiden käyttöä, vältä teollisia transrasvoja ja sisällytä ruokavalioosi:

  • antioksidantteja, joita saat marjoista, hedelmistä ja kasviksista. Antioksidantit auttavat torjumaan vapaita radikaaleja.
  • omega-3-rasvahappoja, jotka lisäävät hormonin kaltaisten eikosanoidien määrää kehossa. Eikosanoidit lievittävät tehokkaasti tulehdusta. Niitä saa muun muassa lohesta, katkaravuista, silakasta ja sillistä. Terveellisiä rasvahappoja on myös avokadossa, pellavansiemenöljyssä, oliiviöljyssä ja saksanpähkinöissä.
  • kuituja. Täysjyväviljat sisältävät yhdisteitä, jotka voivat suojata tulehdukselta. Lisäksi kuidut auttavat pitämään verensokerin tasaisena.
  • probiootteja, jotka tukevat suolistomikrobiston toimintaa ja suojaavat matala-asteiselta tulehdukselta.

Lue myös, mitkä 13 ruoka-ainetta ehkäisevät hiljaista tulehdusta.

Lähteet: Bertil Marklund: Voi hyvin ja elä pidempään – 10 vinkkiä (Otava 2017), Hilla Martikainen 2015: Ruokavalion metabolisten merkkiaineiden yhteys tulehdusmarkkereihin Sysdimet-tutkimuksessa (Pro gradu -tutkielma, Terveystieteiden tiedekunta, Itä-Suomen yliopisto), Mind Body Green ja Prevention.

Lue myös:

Taltuta kehon hiljainen tulehdus ruokavaliolla – 13 tulehdusta ehkäisevää ruoka-ainetta

Selitys hiusongelmiin: kehon hiljainen tulehdus?

Suolistomikrobisto kuntoon ruokavaliolla – 7 tehokasta keinoa parantaa suoliston mikrobistoa

Taltuta stressi ruokavaliolla – 6 vatsaa ja kehoa rentouttavaa ruoka-ainetta

Ruokavalio ja syöpä – syövän ehkäisy ravinnon avulla

X