Terveys

Hiiva suussa? Pelko suun hiivatulehduksesta on todennäköisesti turha – vaalea töhnä kielen päällä kertoo muusta

Vaalea peite kielellä saa monen epäilemään hiivaa suussa – ja lääkitsemään oiretta väärin. Hammaslääkäri kertoo, milloin todella voi olla kyseessä aikuisten sammas eli suun hiivasienitulehdus.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
iStock

Hiiva suussa on äärimmäisen harvinainen.

Vaalea peite kielellä saa monen epäilemään hiivaa suussa – ja lääkitsemään oiretta väärin. Hammaslääkäri kertoo, milloin todella voi olla kyseessä aikuisten sammas eli suun hiivasienitulehdus.

Hiiva suussa – onko se edes mahdollista? Sammas tunnetaan myös suun hiivasienitulehduksena. Vauvan sammas paranee usein kotikonstein ja on varsin yleinen vaiva imeväisikäisillä. Sen sijaan suun hiivasieni-infektio aikuisella on äärimmäisen harvinainen.

– Olen tehnyt yli 15 vuotta kliinistä työtä ja tutkin joka päivä työssäni kymmenisen eri-ikäistä potilasta.  Käytännössä aikuisella, perusterveellä ihmisellä ei ole sieni-infektiota suussa, hammaslääkäri Anni Mäkinen Mehiläisestä linjaa.

Suun sieni-infektiosta kärsivät Mäkisen mukaan pääosin vain altistavaa lääkitystä käyttävät sekä sellaiset potilaat, joiden yleisterveys on heikentynyt.

Hiiva suussa on monen epäilys – aivan turhaan

Mäkinen kohtaa jatkuvasti työssään potilaita, jotka epäilevät kärsivänsä suun hiivasienitulehduksesta.

Moni hiivaa suussa epäilevä on lukenut, että sammaksen oireisiin lukeutuu valkoinen kate kielessä ja muualla suun limakalvoilla. Harva kuitenkaan tietää, että suun hiivasienitulehduksen pääoireisiin aikuisella lukeutuu punoittava limakalvo.

– Hiiva suussa ei ole aikuisella tyypillisesti harmaa vaan tulipunainen ja kirvelevä, Mäkinen sanoo.

Oikeastaan ainoan poikkeuksen muodostavat astmapotilaat, joilla suun hiiva todella oireilee vaaleana katteena suun limakalvoilla. Jos inhalaattoria käyttävä astmapotilas ei huuhdo kunnolla suutaan inhaloinnin jälkeen, voi tuloksena olla hiivasienitulehdus nielussa.

– Tällöin kortisoni jää limakalvoille ja tuloksena on valkeakatteinen hiiva. Mutta tämäkin on tänä päivänä harvinaista, sillä lääkkeet ovat kehittyneet ja niiden käyttämisessä neuvotaan entistä paremmin.

Hiiva suussa: kuvassa inhalaattori
Jos inhalaattoria käyttävä astmaatikko ei huuhdo kunnolla suutaan inhaloinnin jälkeen, voi tuloksena olla hiiva suussa.

Hiiva suussa hoidetaan reseptilääkkeellä

Mäkisen mukaan ei ole yksi tai kaksi kertaa, kun joku potilas on epäillyt suun hiivasienitulehdusta ja aloittanut tilanteen korjaamisen apteekista ilman reseptiä ostettavilla, suun kautta otettavilla hiivatulehduslääkkeillä.

Kyseisiä kotihoitolääkkeitä ei ole tarkoitettu suun sieni-infektion hoitoon. Suun hiivatulehdus todetaan hammaslääkärikäynnillä.

– Hiivasieni-infektio hoidetaan viljelydiagnosoinnin jälkeen korjaamalla mahdollinen altistava tekijä ja parantamalla suuhygieniaa. Tarvittaessa hiiva suussa hoidetaan hammaslääkärin kirjoittamalla reseptilääkkeellä.

Vaalea töhnä kielellä kertoo kahdesta asiasta

Jos suun hiivatulehdus on niin epätodennäköinen, mitä kummaa kielen vaalea töhnä sitten merkitsee?

– Jos suussa on vaaleaa peitettä sekä henki haisee ja mahdollisesti myös maistuu pahalle, kyse on suuhygienian ongelmasta. Todennäköisesti hampaat ovat hoitamatta ja suussa on ientulehdus eli paljon bakteereita.

Vaalea töhnä kielen päällä on Mäkisen mukaan riittämättömän hammashoidon lisäksi tietynlaisen ruokavalion seurausta.

– Jos on kovin hiilihydraattipitoinen ruokavalio, eli syö paljon pehmeää ravintoa ja sokeria, tällainen ruoka yksinkertaisesti tarttuu herkästi kielen pintaan.

Miksi? Mäkinen kehottaa pohtimaan tunnetta suussa sen jälkeen, kun on syönyt esimerkiksi porkkanoita.

– Hampaat tuntuvat tuolloin todella puhtailta. Kun ruokaa joutuu pureskelemaan todella paljon, erittyy sylkeä, joka huuhtelee suuta. Siksi suu on itse asiassa aika raikas paljon pureskeltavan syömisen jälkeen.

Jos sen sijaan syö pullaa, on tuntemus suussa täysin erilainen.

”Kun sylki ei huuhtele suuta, ruoka tarttuu kielen nukkaan.”

– Jo parin haukkauksen jälkeen huomaa, että sylkeä ei erity yhtään ja suuhun jää töhnää. Kun sylki ei huuhtele suuta, ruoka tarttuu kielen nukkaan. Tämä voi myös aiheuttaa pahanhajuista hengitystä.

Tästä syystä ruoan pitäisi Mäkisen mukaan olla riittävän karkeaa.

Hiiva suussa ratkeaisi nopeasti – hammashygienia vaatii vaivaa

Mäkinen arvelee, että moni alkaa epäillä suun hiivasienitulehdusta siinä toivossa, että suun ongelmat ratkeaisivat nopeasti.

– Monesti käy niin, että hammaslääkärillä ei ole hetkeen käyty ja henki alkaa haista. Sitten toivotaan, että ongelma saataisiin hoidettua helposti pikaratkaisulla, vaikka vika on hampaiden kotihoitotottumuksissa.

X