Terveys

Ihotautilääkärille tuttu näky ovat keski-ikäiset, joilla on tyvisolusyöpä kasvoissa – salakavalin on tietty ihotyyppi

Miksi toinen palaa auringossa herkästi, mutta toinen ei juuri koskaan? Ihmiset voidaan jakaa eri ihotyyppeihin palamisherkkyyden mukaan. Ihosyöpiä hoitava lääkäri muistuttaa, että jokaisen tulee suojautua auringolta ihotyypistä riippumatta.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Auringolla on useita haittoja. Uv-säteily muun muassa vanhentaa ihoa ennenaikaisesti.

Miksi toinen palaa auringossa herkästi, mutta toinen ei juuri koskaan? Ihmiset voidaan jakaa eri ihotyyppeihin palamisherkkyyden mukaan. Ihosyöpiä hoitava lääkäri muistuttaa, että jokaisen tulee suojautua auringolta ihotyypistä riippumatta.

Jokainen tietää, että ihon palaminen auringossa on riski terveydelle.

Aurinkoa siedetään kuitenkin eri tavoilla. Osalla jo pieni määrä aurinkoa saa ihon punoittamaan, kun taas toiset eivät pala juuri koskaan, vaikka välillä aurinkosuojakin unohtuisi.

Oman ihon palamisherkkyys on hyvä tunnistaa, sillä se auttaa ennaltaehkäisemään muun muassa ihosyövän syntymistä.

Fitzpatrickin asteikko luokittelee ihotyypit palamisherkkyyden mukaan

Auringon riskejä voidaan kartoittaa niin sanotulla Fitzpatrickin asteikolla. Asteikossa luokitellaan ihotyypit kuuteen eri ryhmään palamisherkkyyden mukaan.

Ihotyypit I ja II sietävät aurinkoa huonoiten, ja heillä on korkein riski sairastua melanoomaan. Ihotyypit III ja IV palavat joskus ja ruskettuvat hyvin. Tyypit V ja VI kestävät aurinkoa parhaiten.

Oman ihotyypin selvittäminen onnistuu parilla kysymyksellä: palaako ihosi herkästi kesäisin ja miten helposti ihosi ruskettuu?

Taulukointi on suuntaa antava, sillä harvan iho kuuluu vain yhteen tyyppiin. Ihosairaalan ihotautilääkäri Mari Grönroos huomauttaa, että moni tuntee ihonsa ilman asteikkoakin.

– Valtaosa ihmisistä tietää kantapään kautta, palaako iho herkästi. Usein myös perheenjäsenillä on samanlaiset ihotyypit.

Myös ruskettuminen on riski 

Herkästi auringossa palava tietää kokemuksesta, että ihoa kannattaa suojata voiteella ja vaatetuksella. Auringon haitat ovat salakavalampia ihotyypeille, jotka kestävät aurinkoa paremmin.

Usein puhutaan ihon palamisen haitoista, mutta todellisuudessa myös ruskettumista tulisi välttää. Pieni puna iholla viestii ihosolujen DNA-vauriosta.

– Ihosyöpiä hoitavana lääkärinä suosittelisin kaikkia suojaamaan ihon auringolta riippumatta ihotyypistä, Grönroos kertoo.

Grönroosin mukaan auringonoton haitat näkyvät keski-iässä yleistyvinä tyvisolu- ja okasolusyöpinä sekä esiastetasoisena aurinkokeratoosina.

– Ihotyypeillä, jotka eivät pala herkästi, esiintyy enemmän ihosyöpiä, jotka liittyvät vuosien aikana saatuun uv-säteilyyn ja rusketuksen määrään.

Aurinkokeratoosia ja tyvisolusyöpää esiintyy nimenomaan auringolle alttiilla alueilla kuten kasvoilla.

– Tyvisolusyövän lempipaikka yleensä nenänpää, sillä nenä altistuu paljon auringolle. Moni potilaista kertoo, ettei ole tajunnut suojautua, koska iho ei koskaan pala.

Lue myös: Haava alaluomessa olikin basaliooma – Seija, 62, on sairastanut tyvisolusyövän kahdesti: ”Ihon palaminen oli lapsuudessani tuttu juttu”

Ihon palaminen altistaa ihosyövälle. Kuvassa auringon polttama iho.
Lääkärin mukaan jokaisen tulisi välttää auringonottoa.

Kuinka eri ihotyypit suojautuvat auringolta? 

Nykyään kehotetaan käyttämään aurinkovoiteita, joissa suojakerroin on 30 tai 50. Mikä on riittävä suoja kullekin ihotyypille?

– Mielestäni kaikki voivat saman tien käyttää suojakerrointa 50 ihotyypistä riippumatta. Myös suojakerroin 30 on ihan hyvä, jos iho ei pala herkästi. Aurinkovoiteet ovat kehittyneet paljon, ja nykyään löytyy myös ohuita ja iholla miellyttäviä, huomaamattomia voiteita.

Yleisenä ohjenuorana aurinkovoidetta tulee lisätä kahden tunnin välein. Vähempikin riittää, jos päivän aikana ei hikoile paljoa.

– Kun voidetta levittää huolella aamuisin, voiteen teho kestää tosi hyvänä läpi päivän. Asia on erikseen, jos oleskelee rannalla, hikoilee kovasti tai pyyhkii ihoa välillä pyyhkeeseen. Silloin aurinkovoidetta on hyvä lisätä säännöllisesti.

Auringolta kannattaa suojautua aurinkovoiteen lisäksi vaatteilla, päähineellä ja aurinkolaseilla.

– Muistutan, että aurinkosuojaa tarvitsee muulloinkin kuin kesällä. Talvella hanki voimistaa uv-säteilyä, ja silloin aurinkovoidetta on hyvä laittaa. Säteily on voimakasta myös hiekkarannalla ja merellä.

Muut lähteet: Terveyskirjasto, Säteilyturvakeskus

X