Suussa oleva sukupuolitauti voi olla täysin oireeton.
Terveys

Kaikki sukupuolitaudit voivat tarttua suuseksissä – asiantuntija kumoaa 4 yleistä luuloa

Unohtuiko kondomin tai naisille suunnatun suuseksisuojan käyttö huuman hetkellä? Monet ihmiset yllättyvät kuullessaan, että sukupuolitaudit voivat tarttua yhdynnän lisäksi myös suuseksin välityksellä.
Teksti: Hilppa Wuokko Kuvat: iStock

Ihotautien erikoislääkäri Laura Bouchard lääkärikeskus Aavasta kumosi neljä yleistä väärää suuseksiin ja sukupuolitauteihin liittyvää yleistä luuloa.

Väärä luulo: läheskään kaikki sukupuolitaudit eivät tartu suuseksissä

– Kaikki sukupuolitaudit voivat tarttua suojaamatonta suuseksiä harrastaessa. Suuseksin harrastamisesta voi siis saada esimerkiksi herpeksen, kondylooman, klamydian, tippurin, kupan, HIV:n, B-hepatiitin tai C-hepatiitin.

Myös syyhy ja satiaiset voivat tarttua suuseksissä esimerkiksi naisen häpykarvoituksesta miehen partaan tai toisinpäin. Syyhy ja satiaiset eivät kuitenkaan tartu varsinaisesti suuhun eli suun iholle tai limakalvoille.

Väärä luulo: jos vain vastaanotan suuseksiä, en voi saada sukupuolitautia

– Sukupuolitaudin voi saada sekä suuseksin antajana että suuseksin vastaanottajana. Suuseksin vastaanottaja voi saada suuseksissä tartunnan seksikumppanin suusta alapäähänsä. Suuseksin antaja taas voi saada sukupuolitaudin seksikumppanin alapäästä suuhunsa.

Väärä luulo: jos oireita ei ole, tutkimuksiin ei tarvitse mennä

– Herpes voi aiheuttaa suuhun rakkuloita, kondylooma syyliä ja kuppa haavauman. Kaikki sukupuolitaudit voivat kuitenkin olla myös hyvin vähäoireisia tai täysin oireettomia sekä alapäässä että suussa. Siksi sukupuolitautia on mahdotonta sulkea pois pelkästään oireiden puuttumisen takia. Jos tartunnan mahdollisuus on olemassa, kannattaa hakeutua sukupuolitautitesteihin.

Väärä luulo: suussa oleva sukupuolitauti voidaan todeta virtsatestillä

– Suussa oleva sukupuolitauti ei näy virtsasta otettavissa testeissä. Esimerkiksi virtsasta otettava klamydiatesti ei siis paljasta mahdollista suussa olevaa klamydiatartuntaa. Jos epäilet, että olet voinut saada sukupuolitaudin antaessasi suuseksiä, kerro asiasta tutkimuksiin mennessäsi. Näin lääkärissä voidaan ottaa kaikki tarvittavat näytteet.

Suussa oleva klamydia ja tippuri testataan nielusta otettavalla näytteellä. Kupan ja HIV:n sekä mahdollisten hepatiittitartuntojen poissulkemiseksi täytyy tehdä verikokeet. Herpes ja kondylooma voidaan diagnosoida ainoastaan, mikäli oireena on näkyviä rakkuloita tai syyliä.

Lue myös:

Tiesitkö, että huuliherpes voi tarttua sukuelimiin? 5 tärkeää faktaa herpeksestä

Kutinaa, kirvelyä, punoitusta… Sukupuolitauti vai jotain muuta?

Miten sukupuolitaudista kannattaa kertoa uudelle kumppanille? Asiantuntija vastaa

Nämä sairaudet hammaslääkäri voi nähdä suustasi

X