Terveys

Sukupuolitauti voi tarttua suuseksissä niin antajaan kuin saajaan – voi olla täysin oireeton

Unohtuiko kondomin tai naisille suunnatun suuseksisuojan käyttö huuman hetkellä? Monet ihmiset yllättyvät kuullessaan, että sukupuolitaudit voivat tarttua yhdynnän lisäksi myös suuseksin välityksellä.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Suussa oleva sukupuolitauti voi olla täysin oireeton.

Unohtuiko kondomin tai naisille suunnatun suuseksisuojan käyttö huuman hetkellä? Monet ihmiset yllättyvät kuullessaan, että sukupuolitaudit voivat tarttua yhdynnän lisäksi myös suuseksin välityksellä.

Sukupuolitauti suussa? Ihotautien erikoislääkäri Laura Bouchard lääkärikeskus Aavasta kumosi neljä suuseksiin ja sukupuolitauteihin liittyvää yleistä harhaluuloa.

1. Kaikki sukupuolitaudit voivat tarttua suuseksissä

– Kaikki sukupuolitaudit voivat tarttua suojaamatonta suuseksiä harrastaessa. Suuseksin harrastamisesta voi siis saada esimerkiksi herpeksen, kondylooman, klamydian, tippurin, kupan, HIV:n, B-hepatiitin tai C-hepatiitin.

Myös syyhy ja satiaiset voivat tarttua suuseksissä esimerkiksi naisen häpykarvoituksesta miehen partaan tai toisinpäin. Syyhy ja satiaiset eivät kuitenkaan tartu varsinaisesti suuhun eli suun iholle tai limakalvoille.

Lue myös: Syyhy leviää nyt näissä tilanteissa – bussissa tai kätellessä tartuntaa on turha pelätä

2. Suuseksin antajaltakin voi saada sukupuolitaudin

– Sukupuolitaudin voi saada sekä suuseksin antajana että suuseksin vastaanottajana. Suuseksin vastaanottaja voi saada suuseksissä tartunnan seksikumppanin suusta alapäähänsä. Suuseksin antaja taas voi saada sukupuolitaudin seksikumppanin alapäästä suuhunsa.

3. Sukupuolitaudit voivat olla oireettomia suussa ja alapäässä

– Herpes voi aiheuttaa suuhun rakkuloita, kondylooma syyliä ja kuppa haavauman. Kaikki sukupuolitaudit voivat kuitenkin olla myös hyvin vähäoireisia tai täysin oireettomia sekä alapäässä että suussa. Siksi sukupuolitautia on mahdotonta sulkea pois pelkästään oireiden puuttumisen takia. Jos tartunnan mahdollisuus on olemassa, kannattaa hakeutua sukupuolitautitesteihin.

Lue myös Kotiliesi.fi: Alapään kutina voi johtua tästä vaarattomasta sairaudesta – näin tunnistat ja hoidat sytolyysin

4. Suussa oleva sukupuolitauti ei näy virtsatestissä

– Suussa oleva sukupuolitauti ei näy virtsasta otettavissa testeissä. Esimerkiksi virtsasta otettava klamydiatesti ei siis paljasta mahdollista suussa olevaa klamydiatartuntaa. Jos epäilet, että olet voinut saada sukupuolitaudin antaessasi suuseksiä, kerro asiasta tutkimuksiin mennessäsi. Näin lääkärissä voidaan ottaa kaikki tarvittavat näytteet.

Suussa oleva klamydia ja tippuri testataan nielusta otettavalla näytteellä. Kupan ja HIV:n sekä mahdollisten hepatiittitartuntojen poissulkemiseksi täytyy tehdä verikokeet. Herpes ja kondylooma voidaan diagnosoida ainoastaan, mikäli oireena on näkyviä rakkuloita tai syyliä.

Juttua on päivitetty 20.3.2024: otsikko ja väliotsikot päivitetty.

X