Terveys

Kainalon imusolmukkeet kipeinä tai kuukautiskierto sekaisin koronarokotteen jälkeen? Ylilääkäri kertoo, mihin oireet viittaavat

Johtuvatko kipeät kainalon imusolmukkeet koronarokotteesta? Entä alilämpö tai kummallisuudet kuukautiskierrossa? Ylilääkäri vastaa.

Teksti:
Viivi Aaltovesi
Kuvat:
Istock

Rokotteen haittavaikutukset tulevat usein jo rokotuspäivän iltana.

Johtuvatko kipeät kainalon imusolmukkeet koronarokotteesta? Entä alilämpö tai kummallisuudet kuukautiskierrossa? Ylilääkäri vastaa.

Jos kainalon imusolmukkeet tuntuvat kipeiltä ja turvonneilta tai vointi väsyneeltä ja kuumeiselta koronarokotteen saamisen jälkeen, ei ole syytä huoleen. Kivut, säryt, kuume ja väsymys ovat tavallisimpia rokotuksen haittavaikutuksia, oli kyseessä sitten koronavirusrokote tai vaikkapa kausi-influenssaa vastaan annettu piikki. Kaikki eivät kuitenkaan koe näitäkään haittavaikutuksia.

Kainalon imusolmukkeiden silminnähtävä turpoaminen ja kipeytyminen saattaa kuulostaa erikoiselta oireelta. Ylilääkäri Maija Kaukonen lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta vahvistaa, että imusolmukkeiden suurentuminen rokotteen jälkeen on normaalia.

– Nämä oireet ovat viitteitä siitä, että ihmisen immunologinen järjestelmä aktivoituu. Imusolmukkeiden suurentuminen on siis jonkinlainen merkki siitä, että rokote tekee sitä, mitä pitääkin.

Kipeiden kainaloiden lisäksi muutkin yleiset rokotteiden haittavaikutukset, kuten kuume ja väsymys, liittyvät samaiseen immuunipuolustuksen aktivoitumiseen. Nuorilla ihmisillä immuunijärjestelmä on aktiivisempi kuin iäkkäämmillä, ja siksi nuoremmilla rokotteiden haittavaikutuksia esiintyy jonkin verran useammin kuin iäkkäämmillä.

Kaukosen mukaan Fimeaan ilmoitetut koronarokotteen haitat nuorilla ovat hyvin samankaltaisia kuin iäkkäämmilläkin ilmoitetut haittavaikutukset.

Koronarokotteeseen liittyvät oireet ja haittavaikutukset ilmenevät Kaukosen mukaan usein jo rokotuspäivän iltana ja ovat voimakkaimmillaan seuraavina kahtena tai kolmena päivänä.

Alilämpöä koronarokotteesta?

Kuume ja lämpöily kuuluvat siis tavallisimpiin koronarokotteen haittavaikutuksiin, mutta voiko rokote aiheuttaa alilämpöä?

– Ei se ainakaan yleisimpiin haittavaikutuksiin kuulu. Meillä alkaa kyllä pikkuhiljaa olemaan haittavaikutusilmoituksia kaikista mahdollisista oireista, joten luultavasti joku on mitannut itseltään alilämmönkin rokotteen jälkeen, Kaukonen arvelee.

Koronarokotteen haittavaikutuksia seurataan niin, että rokotetut voivat itse lähettää haittavaikutusilmoituksen Fimeaan, jos kokevat oireita rokotteen jälkeen. Kaikki koronarokotteen jälkeen ilmenevät oireet eivät ole seurausta juuri rokotteesta, mutta jos jokin oire toistuu haittavaikutusilmoituksissa, lääkeviranomaiset voivat alkaa tutkia asiaa.

Syyskuun puolivälissä rokoteannoksia on annettu yli 7 000 000 kappaletta, ja haittavaikutusilmoituksia Fimealle on tullut lähemmäs 15 000. Niistä suurin osa odottaa vielä käsittelyä.

Haittavaikutusilmoitukset jaetaan ei-vakaviin ja vakaviin haittoihin. Ei-vakavia haittoja ovat esimerkiksi yleisimmät, flunssaa muistuttavat oireet ja kipeät kainalon imusolmukkeet. Vakavia haittoja taas ovat esimerkiksi kuolemat, sairaalahoitoon johtaneet haitat ja pysyvät vammat.

Suurin osa haittavaikutusilmoituksista on ei-vakavia, ja osa vakaviksi merkityistäkin ilmoituksista saattaa käsitellä lääketieteellisesti ei-vakavia oireita. Ilmoituksen tekevä rokotettu saa nimittäin itse määritellä haittavaikutuksen vakavuuden, eivätkä kaikki noudata Fimean ohjeita siitä, millainen haitta on vakava ja millainen ei.

Lue lisää Kotiliedestä: Ilmestyikö iholle piinallinen ihottuma? Syyllinen voi olla korona- tai flunssavirus

Voiko koronarokote vaikuttaa kuukautiskiertoon?

Myös kuukautiskierron häiriöistä ja vuotohäiriöistä koronarokotteen jälkeen on raportoitu Fimeaan. Euroopan lääkevirasto selvittää koronarokotteen mahdollisia vaikutuksia kuukautisiin.

– Tätä tutkitaan ja selvitetään. Ilmoituksia on tullut varsin paljon, mutta kuukautiskierron häiriöt ovat hirveän yleisiä väestössä muutoinkin, Maija Kaukonen sanoo.

Kuukautisiin liittyvien haittailmoitusten määrästä ei vielä voi päätellä paljoakaan, sillä kuukautiskierto on tyypillisesti epäsäännöllinen useita vuoden ajan kuukautisten alettua sekä taas vaihdevuosien lähestyessä, eivätkä kuukautiskierron häiriöt ole tavattomia muissakaan elämänvaiheissa.

– Pelkään, ettei tähän tule suurta selvyyttä. Kyseessä on hyvin yleinen ilmiö, joten voi olla haasteellista saada selville, mikä osuus rokotteilla siihen on.

X