Terveys

Aikuisella korvatulehdus voi olla seurausta kutisevien korvien raapimisesta – eri asia kuin lapsuudesta tuttu välikorvan tulehdus

Korvatulehdus aikuisella johtuu yleensä korvakäytävän tulehtumisesta. Lapsuuden korvatulehdustaipumuksella ei niihin ole yhteyttä. Korvakäytävän tulehdusta hoidetaan yleensä korvaan tiputettavilla antibioottitipoilla.

Teksti:
Lotta Pellas
Kuvat:
Istock

Korvatulehdus aikuisella on yleensä korvakäytävän tulehdus.

Korvatulehdus aikuisella johtuu yleensä korvakäytävän tulehtumisesta. Lapsuuden korvatulehdustaipumuksella ei niihin ole yhteyttä. Korvakäytävän tulehdusta hoidetaan yleensä korvaan tiputettavilla antibioottitipoilla.

Korvatulehdus mielletään usein lastentaudiksi, mutta korvatulehdus aikuisella ei ole mahdoton. Tulehduksen paikka on kuitenkin eri: tyypillinen lasten korvatulehdus on välikorvan tulehdus, kun taas aikuisilla tulehtuu korvakäytävä.

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Marko Juutilainen Mehiläisestä toteaa, että korvakäytävän tulehdus aikuisella oireilee tavallisesti korvakipuna.

– Korva voi myös mennä lukkoon, jos korvakäytävässä on kovasti turvotusta tai märkäeritettä.

Korvatulehdus aikuisella vaatii yleensä lääkärikäynnin, etenkin jos kipu yltyy voimakkaaksi ja päivä päivältä pahenee. Oireet ovat kuitenkin usein sellaisia, että ne Juutilaisen mukaan luontaisestikin ajavat lääkäriin.

Tulehdus hoidetaan yleensä korvaan tiputettavilla antibioottitipoilla. Juutilaisen mukaan korvakäytävän tulehdusta harvoin hoidetaan suun kautta otettavin antibiootein, vaan ne annetaan paikallisesti tippoina. Poikkeuksen tästä tekevät diabetesta sairastavat potilaat, joilla tulehduksia pyritään hillitsemään hanakammin. Tällöin osa hoitoa voivat olla suun kautta otettavat antibiootit, jotka estävät tulehduksen laajemman leviämisen korvakäytävässä.

Lue myös: Kannattaako hiljaisuutta kaipaavan valita perinteiset vai DIY-korvatulpat? Testasimme!

Korvatulehdus aikuisella johtuu bakteerin pääsystä ihon alle

Korvatulehdus aikuisella on mahdollinen esimerkiksi silloin, kun korvat ovat kuivat ja kutisevat, sillä kummatkin ovat tulehduksille altistavia tekijöitä. Kun korvia kutittaa, voi niitä raapia tiedostamattaan esimerkiksi yöllä. Tällöin saattaa tehdä kynnellä ihoon pienen vaurion, josta bakteeri pääsee ihon alle, ja tuloksena voi olla korvatulehdus.

– Iho itsessään on hyvä suojamuuri, mutta kun siihen tulee naarmu, se on tyypillinen korvatulehdusten aiheuttaja, Juutilainen sanoo.

Kutinaa voi yrittää helpottaa käyttämällä apteekista ilman reseptiä saatavia ihoöljyjä. Korvakäytävien kostuttaminen riittää Juutilaisen mukaan monesti siihen, että korvavaikusta tulee notkeampaa ja se tulee mahdollisesti helpommin ulos korvasta. Lisäksi öljy kostuttaa korvien ihoa, mikä vähentää kutinaa.

Korvatulehdus aikuisella voi olla myös hyvin lievä. Lieviä korvakäytävän tulehduksia voikin Juutilaisen mukaan olla vaikea erottaa esimerkiksi siitä, että korvassa on kuivaa vaikkua, joka painaa korvakäytävää. Jos korvaa kostuttaa ja tilanne sillä rauhoittuu, lääkäriin ei tarvitse mennä. Tilannetta voi seurailla pari päivää. Juutilainen kuitenkin muistuttaa, että jos tärykalvossa on reikä, korvaan ei saa laittaa mitään ilman lääkärin lupaa.

Lue myös: Joudutko putsaamaan korviasi usein? Se voi kieliä piilevästä ihosairaudesta – lääkäri vastaa 6 kysymykseen korvien puhdistamisesta

Välikorvan tulehduksella ja korvakäytävän tulehduksella ei ole yhteyttä

Juutilaisen mukaan lapsena sairastetuilla korvatulehduksilla ei ole yhteyttä aikuisena kohdalle osuviin korvakäytävän tulehduksiin. Lapsilla tyypillisempi välikorvan tulehdus on syntymekanismiltaan erilainen kuin korvatulehdus aikuisella. Lisäksi korvakäytävän tulehdukset eivät mene herkästi välikorvaan.

– Pienillä lapsilla voi olla taipumus välikorvan tulehduksiin. Taipumus hellittää suurimmalla osalla ihmisistä kolmen ikävuoden tienoilla, kun korvan rakenteet ovat kehittyneet riittävästi. Harvemmin sen jälkeen enää ilmenee välikorvan tulehdusta, Juutilainen toteaa.

X