Terveys

Kotiliesi: Osa pitää rokotteita vaarallisina, jopa eliitin salajuonena – rokotusasioista vastaavan ylilääkäri Hanna Nohynekin mielestä kriittisyys kuuluu ihmisluonteeseen

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek puhuu uusimmassa Kotiliesi-lehdessä koronasta ja koronarokotteesta. – Olemme liikkuvassa junassa, mikä tarkoittaa riskejä, hän toteaa lehden haastattelussa.

Teksti:
Anna.fi
Kuvat:
Sampo Korhonen

Hanna Nohynek ja hänen puolisonsa Mika P. Salminen ovat kummatkin sairastaneet koronan.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek puhuu uusimmassa Kotiliesi-lehdessä koronasta ja koronarokotteesta. – Olemme liikkuvassa junassa, mikä tarkoittaa riskejä, hän toteaa lehden haastattelussa.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek, 63, sairastui koronaan ensimmäisten joukossa jo pandemian alkuvaiheessa. Tartunnan Hanna sai Ruotsista työmatkalta.

Tällä hetkellä Hanna on keskittynyt lähes täysin koronaan. Hän on kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän sihteeri ja WHO:n koronarokotteita käsittelevän asiantuntijaryhmän puheenjohtaja.

Hanna Nohynek: ”On päättäjien asia päättää, miten toimitaan”

Osa kansalaisista pitää rokotteita vaarallisina, jopa eliitin salajuonena. Hannan mielestä kriittisyys kuuluu ihmisluonteeseen. Jokaisella on syy ajatella niin kuin ajattelee.

– Ei minun tarvitse repiä pelihousujani, jos joku on toista mieltä. Esimerkiksi reilu prosentti suomalaisista lapsista on täysin rokottamatta, ja heidän vanhempansa ovat sellaisia ihmisiä, joiden päätä ei käännä minkäänlainen tieto, Hanna kertoo Kotiliesi-lehden haastattelussa.

Koronarokotteen riskit puhuttavat: mitä jos koronarokotteesta seuraa samanlaisia sivuvaikutuksia kuin sikainfluenssasta narkolepsiaa?

Lehdessä kerrotaan, että Hanna vastaa kysymykseen huomauttamalla, ettei mikään ole niin helppoa kuin jälkiviisaus. He tekevät niin hyvää tutkimusta kuin pystyvät, rakentavat arvioita kulloisenkin parhaan tiedon varassa ja luovat skenaarioita.

– Viime kädessä on päättäjien asia päättää, miten toimitaan. Mutta pitää ymmärtää sekin, että olemme liikkuvassa junassa, mikä tarkoittaa riskejä. Nämä riskit vain täytyy tuoda julki sekä päättäjille että ihmisille ylipäänsä. Sataprosenttisesti turvallista rokoteta ei ole olemassa.

Lue koko juttu Kotiliedestä!

X