Terveys

Kutinaa, halkeilua, hilseilyä tai rakkuloita jalkapohjissa? Näissä paikoissa jalkasieni tarttuu salakavalasti

Jalkasieni on iän myötä yleistyvä vaiva, jonka nujertaminen voi vaatia kärsivällisyyttä. Osa ihmisistä myös saa tartunnan muita helpommin – lääkäri kertoo, miksi.

Teksti:
Maria Lieto
Kuvat:
Istock

Jalkasieni oireilee usein kutisemalla.

Jalkasieni on iän myötä yleistyvä vaiva, jonka nujertaminen voi vaatia kärsivällisyyttä. Osa ihmisistä myös saa tartunnan muita helpommin – lääkäri kertoo, miksi.

Kosteissa ja lämpimissä paikoissa viihtyvä jalkasieni on vaiva, josta joka viides aikuinen kärsii elämänsä aikana. Terveystalon yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halosen mukaan se on nimensä mukaisesti sieni-infektio, jonka aiheuttajana on useimmiten herkästi tarttuvat silsasienet eli dermatofyytit. Jalkasieni-infektio tarttuu tyypillisesti lattialle varisseista ihohiukkasista.

– Jalkasieni on ihon mikrobitasapainoa häiritsevä tulehdus, joka oireilee useimmiten varpaanväleissä, mutta toisinaan myös jalkapohjissa ja kantapäissä. Jalkasienitartunnan voi saada esimerkiksi uimahallista tai pukuhuoneesta, sillä sitä aiheuttavat dermatofyytit viihtyvät kosteassa ja lämpimässä ympäristössä.

Paras tapa ehkäistä on hyvä jalkahygienia

Jalkasieniä on monenlaisia, mutta tavallisin esiintymismuoto on varvasvälisilsa.

– Varvasvälisilsa voi oireilla kutinana, halkeiluna, haavaumina, kirvelynä, hilseilynä tai rakkuloina etenkin reunimmaisissa varpaanväleissä. Se on yleensä melko helppo tunnistaa kurkistamalla pikkuvarpaan ja sen viereisen varpaan väliin, joka on jalkasienen mielipaikkoja, Halonen sanoo.

Naisen jalat pilkistävät kylpyammeesta: paras tapa varmistaa, ettei jalkasieni iske, on huolehtia hyvästä hygieniasta.
Paras tapa varmistaa, ettei jalkasieni iske, on huolehtia hyvästä hygieniasta.

Hänen mukaansa jalkasienen toinen tyypillinen esiintymismuoto on niin kutsuttu mokkasiinisilsa. Mokkasiinisilsa on useimmiten vähäoireinen, mutta voi oireilla jalkapohjien kutinana. Sen tunnistaminen on joskus lääkärillekin vaikeaa.

– Mokkasiinisilsa voi sekoittua ihon kuivuuteen tai tiettyihin ihosairauksiin, kuten psoriaasiin tai atooppiseen ekseemaan. Siksi diagnoosin varmistamiseen saatetaan tarvita näytepala.

Halonen muistuttaa, että jaloista tulisi huolehtia vuoden ympäri. Parhaat keinot jalkasienitartunnan ennaltaehkäisemiseksi ovatkin jalkojen päivittäinen vesipesu, kuivaus ja rasvaus sekä sukkien vaihtaminen riittävän usein.

– Myös ylimääräisen kosteuden sitominen talkin avulla voi auttaa ehkäisemään jalkasieni-infektion saamista.

Pukuhuoneissa ja uimahalleissa sieni-infektion riskiä voi pienentää käyttämällä suihkutossuja, jolloin paljaat jalat koskettavat lattiaa mahdollisimman vähän.

Myös kenkiä kannattaa vaihtaa riittävän usein, jotta ne ehtivät varmasti kuivua käyttökertojen välillä etenkin, jos on harrastanut kengissä liikuntaa.

– Esimerkiksi kirpputorilta ostetuista kengistä jalkasieni ei kuitenkaan todennäköisesti tartu, sillä sieni tarvitsee hengissä pysyäkseen kosteat ja lämpöiset olosuhteet, Halonen sanoo.

Lue myös Kotiliedestä: Unohda jalkakylvyt ja raspaaminen – näin hoidat jalkojasi oikein kotioloissa

Jalkasieni hoituu yleensä apteekin lääkevoiteella

Kuka tahansa voi saada jalkasieni-infektion, mutta osa ihmisistä on muita herkempiä tartunnalle.

– Jalkasieni-infektioille voivat altistaa perimän ja puutteellisen hygienian lisäksi ylipaino, diabetes ja muut vastustuskykyä heikentävät sairaudet. Jalkasientä esiintyy eniten eläkeikäisillä miehillä, mutta iän myötä myös naiset kärsivät siitä yhä herkemmin, sillä vaiva yleistyy tyypillisesti keski-iän jälkeen.

Useimmiten infektio rauhoittuu apteekista reseptivapaasti saatavilla sienilääkevoiteella 3–4 viikossa. Halosen mukaan hoidon haasteena on kuitenkin se, että kun tartunnan on kerran saanut, jalkasieni uusiutuu helposti.

– Infektion uusiutumisriskiä voi pienentää huolehtimalla jalkojen terveydestä ja hygieniasta mahdollisimman hyvin, jottei tule vahingoksi tarjonneeksi sienelle otollista kasvuympäristöä. Muualle kehoon sieni-infektio leviää vain hyvin harvoin, hän sanoo.

Hoitamaton jalkasieni voi aiheuttaa ihoon haavaumia, jotka saattavat joskus tulehtua.

– Erityisesti ihon rikkoutumista aiheuttavat sieni-infektiot olisi tärkeää hoitaa kuntoon. Lääkäriin kannattaa mennä silloin, jos vaiva ei helpota itsehoidolla muutamassa viikossa, sillä tarvittaessa jalkasieneen voidaan määrätä suun kautta syötävä sienilääkekuuri.

X