Terveys

Näärännäppy on kipeä ja aristava näppylä silmäluomessa – näin hoidat sitä oikein

Silmäluomeen saattaa joskus ilmestyä kipeä ja aristava näppylä eli näärännäppy. Sitä ei kannata säikähtää, sillä se ei ole vaarallinen. Oikeanlaisella hoidolla sen paranemista voi nopeuttaa.

Teksti:
Janna Nousiainen
Kuvat:
Istock

Näärännäppyä kannattaa näyttää lääkärille, jos se ei parane parin viikon kuluessa itsestään.

Silmäluomeen saattaa joskus ilmestyä kipeä ja aristava näppylä eli näärännäppy. Sitä ei kannata säikähtää, sillä se ei ole vaarallinen. Oikeanlaisella hoidolla sen paranemista voi nopeuttaa.

Ilmestyikö silmäluomeen kipeä ja aristava näppylä? Kyseessä on todennäköisesti näärännäppy. Se on silmäluomen talirauhasen tukkeuma ja paikallinen bakteerin aiheuttama tulehdus. 

Näärännäppy ilmestyy äkillisesti silmän ylä- tai alaluomeen. Ensimmäinen merkki on yleensä luomireunaan ilmestynyt punoittava ja pieni kivulias patti, josta voi valua myös märkäistä eritettä. 

Pahimmillaan näärännäpyn aiheuttama punoitus ja turvotus leviävät koko luomeen. 

 – Näärännäppy rauhoittuu onneksi usein itsestään parin viikon kuluessa, Terveystalon silmätautien erikoislääkäri Katri Salmivalli sanoo. 

näärännäppy luomireunassa
Näärännäppy ilmestyy yleensä luomireunaan punoittavana ja kivuliaana pattina, josta voi valua myös märkäistä eritettä.

Näärännäppy voi parantua itsestään

Näärännäpyn paranemista voi yrittää nopeuttaa hautomalla näärännäppyä lämpimällä hauteella. Lämpöhaude muuttaa näärännäpyn eritettä juoksevammaksi, jolloin se irtoaa helpommin ja nopeuttaa näin paranemista. 

– Riittää, jos näärännäppyä pitää lämpimänä parin minuutin ajan. Tulehtunutta näärännäppyä ei kannata välttämättä huuhdella hirveästi vedellä, vaan hautoa kuivalla lämpöhauteella ja sen jälkeen puhdistaa se huolellisesti, Salmivalli neuvoo.

Puhdistukseen sopivat esimerkiksi silmäpyyhkeet tai muut silmänympärysiholle soveltuvat puhdistustuotteet. 

– Voi käyttää myös hilseilevälle päänahalle tarkoitettua ketokonatsoli-shampoota tai vauvojen sampoota, joka ei kirvele silmiä. 

Jos on taipuvainen saamaan luomenreunan tulehduksen, tärkeintä puhdistuksessa olisi säännöllisyys. Säännöllinen puhdistaminen auttaa pitämään tulehduksen kurissa ja mahdollisesti estämään uusien tulehduksien syntymistä. 

Lue myös: Kärsitkö suun ja silmien kuivumisesta? Kyse saattaa olla reumaperäisestä Sjögrenin oireyhtymästä

Näärännäppy ei tartu

Näärännäppyä kannattaa näyttää lääkärille, jos se ei parane parin viikon kuluessa itsestään. Lääkäri voi kirjoittaa reseptillä antibioottivoidetta, joka nopeuttaa näpyn paranemista. 

– Joskus antibiootit eivät auta ja lääkäri voi joutua avaamaan luomessa olevan märkäpesäkkeen. 

Näärännäppyä ei kuitenkaan saa itse puhkaista, ettei tulehdus leviä. Näpyn koskettelua tulisi muutenkin välttää tulehduksen leviämisen estämiseksi. 

– Tulehduksen levitessä luomeen voi tulla paisemainen muutos, joka on turvonneempi ja punoittavampi. Silloin saatetaan tarvita suun kautta otettavia antibiootteja tulehduksen hoitamiseen.

Moni saattaisi haluta peittää näärännäpyn meikin avulla, mutta niin ei kuitenkaan kannata tehdä. Tulehtuneen silmän alueen meikkaamista tulisi välttää niin kauan, kunnes tulehdus on saatu hoidettua pois. Meikin myötä näärännäppy saattaisi kerätä bakteereja, jotka vain estäisivät sen paranemista.

Seurauksena voi olla myös luomirakkula

Yleensä näärännäppy rauhoittuu hoidon avulla muutaman viikon kuluessa. Tulehtunut talirauhanen voi myös kerätä edelleen talimaista eritettä. Silloin se voi kasvaa suureksi paukamaksi eli luomirakkulaksi. Se on vaaraton, mutta pitkäkestoisempi vaiva.

Näärännäpyn syntymistä ei aina pysty itse estämään.

– Osa ihmisistä on yksinkertaisesti herkempiä saamaan tämän tyyppisiä vaivoja, Salmivalli sanoo. 

Näärännäpyn syntymistä voi kuitenkin yrittää ehkäistä puhdistamalla luomireunoja säännöllisesti. Puhdistus voi auttaa ehkäisemään luomessa olevien rauhasten tukkeutumista ja siitä johtuvaa tulehdusta.

X