Terveys

Tiesitkö, että syy alakuloisuuteen saattaa löytyä suolistosta? Näillä vinkeillä syöt aivosi vahvemmiksi ja terveemmiksi

Suoli ja aivot ovat tiivissä vuoropuhelussa toistensa kanssa. Tästä syystä suolen terveys vaikuttaa myös aivojen toimintaan. Kokosimme tutkija Soki Choin Suolistovallankumous-kirjasta 10 vinkkiä aivoja vahvistavaan ruokavalioon.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Jotta ajatus kulkisi, ruokavalion tulee olla kunnossa. Suosi siis ravintoa, joka ruokkii suolen terveellisiä bakteereja.

Suoli ja aivot ovat tiivissä vuoropuhelussa toistensa kanssa. Tästä syystä suolen terveys vaikuttaa myös aivojen toimintaan. Kokosimme tutkija Soki Choin Suolistovallankumous-kirjasta 10 vinkkiä aivoja vahvistavaan ruokavalioon.

Tiesitkö, että se, mitä pistät suuhusi, saattaa vaikuttaa myös siihen, miten psyykkisesti voit?

Suolistovallankumous on ruotsalaisen tutkija Soki Choin uutuskirja, jossa Choi käsittelee aivojen ja suoliston välistä tiivistä yhteyttä. Kirjassaan Choi esittää, että nykyihmisten yleisimmät mielenterveyden häiriöt saattavat johtua suolistossamme piilevistä ongelmista.

Syy suoliston terveysongelmiin löytyy Choin mukaan muun muassa ravintoköyhästä, länsimaalaisesta ruokavaliosta sekä pitkittyneestä stressistä, jotka ruokkivat suolen haitallisia bakteereita ja lisäävät suolen tulehdusta. Haitallisten suolistobakteerien ja suolen tulehduksen on havaittu puolestaan olevan yhteydessä esimerkiksi masennukseen ja ahdistukseen. Tämän lisäksi tutkijat ovat löytäneet linkin köyhän suolistoflooran ja muun muassa Alzheimerin sekä Parkinsonin taudin väliltä.

Choin mukaan oikeanlaista ruokaa syömällä voimme kuitenkin suojata aivojamme ja ehkäistä jo ennalta erilaisten sairauksien kehittymistä. Kokosimme Choin kirjasta kymmenen vinkkiä, joiden avulla aivojen vahvistaminen onnistuu arjessa.

Näin aivojen vahvistaminen onnistuu – 10 vinkkiä

Miten aivojen vahvistaminen ruokavaliolla onnistuu? Choin mukaan vastaus löytyy probiooteista eli maitohappobakteereista  ja prebiooteista, kuten kuidusta. Näitä sisältävien ruoka-aineiden syöminen rikastuttaa suoliston bakteerikantaa ja edistää täten aivojenkin hyvinvointia.

1. Muista monipuolisuus

Esi-isämme söivät satoja eri kasvikunnan lajeja. Ruokavalio, joka sisältää runsaasti erilaisia kasviksia ja hedelmiä rikastuttaa suoliston bakteerikantaa. Monipuolinen bakteerikanta on merkki vahvasta suoli-aivoakselista.

2. Kuituja ja vielä lisää kuituja

Prebioottiset kuidut ruokkivat suolen terveellisiä bakteereja. Nämä bakteerit taas tuottavat hyödyllisiä aineita, kuten voihappoa, joka vähentää tulehduksia.

3. Nauti fermentoitua ruokaa

Fermentoidut elintarvikkeet sisältävät eläviä maitohappobakteereita. Fermentoituja ruoka-aineita käytetään esimerkiksi välimerellisessä ruokavaliossa sekä japanilaisessa ja korealaisessa keittiössä. Kokeile esimerkiksi kimchiä tai kombuchaa!

4. Ole varovainen antibioottien kanssa

Jos joudut syömään antibioottikuurin, muista nauttia sen kylkiäisenä probiootteja. Niitä saat esimerkiksi jogurtista.

5. Vältä sokeria

Tiesitkö, että sokeri lisää huonoja bakteereita ja bakteerimyrkkyjä suolistossa? Vältä siis ylimääräistä sokeria sisältäviä ruokia, kuten limonadeja, mehuja ja karkkeja.

Aivojen vahvistaminen onnistuu kasviksilla.
Kasvikset ovat oikeaa aivoruokaa! Ne pitävät mielen virkeänä sekä edistävät suolen hyvää bakteerikantaa.

6. Vähennä lihansyöntiä

Vaihda punainen liha omega-3 –rasvahappoja sisältävään kalaan, pähkinöihin ja kasviperäisiin öljyihin. Punaisen lihan sisältämä tyydyttynyt rasva stressaa suolta ja edistää tulehdusta.

7. Suosi luomua

Suolistoflooran hyvinvoinnin kannalta parasta ruokaa on käsittelemätön, lisäaineeton luomuruoka. Prosessoidun ruoan kemialliset lisäaineet ohentavat suolen limakalvoa ja köyhdyttävät suolistoflooraa.

8. Paastoa

Paasto takaa terveemmän suolen sekä aivot, sillä paastoaminen kiihdyttää hyvien bakteerien kasvua. Helppo paastorutiini on seuraavanlainen: pyri jättämään illallisen ja aamiaisen väliin vähintään 12 tuntia.

9. Liiku säännöllisesti

Liikunta vaikuttaa positiivisesti suolistoflooraan, kun taas terve suolistofloora antaa lisäenergiaa liikkumiseen.

10. Älä stressaa

Stressin on todettu lisäävän haitallisia bakteereita suolessa. Bakteerit taas edistävät tulehdusta suolessa, joka on puolestaan yhdistetty uusissa tutkimuksissa masennuksen syntyyn.

Hyvä keino lievittää ylimääräistä stressiä on lempeä meditaatio. Jo 20 minuutin meditaatio kolmesti viikossa on osoitettu vahvistavan aivoja.

Lähde: Soki Choi: Suolistovallankumous (WSOY 2019)

Lue myös:

Suomalaisista 70 prosenttia saa liian vähän kuituja ravinnosta – näin tunnistat nopeasti, onko leivässä paljon vai vähän kuituja

Suolistosyövät ovat yleistyneet voimakkaasti – altistaako vatsan oireilu suolistosyövälle? Kysyimme lääkäriltä

Jos nukahtaminen on vaikeaa, voi syy löytyä suolistosta – kokeile helppoa 12 tunnin pätkäpaastoa

X