Terveys

Olet mitä syöt! Hyvinvointilääkäri Pippa Laukan täsmävinkit: Varo light-limuja ja syö kananmunia oikea määrä

Olet mitä syöt -ohjelman asiantuntija ja hyvinvointilääkäri Pippa Laukka varoittaa light-limuista sekä alentuneen testosteronin ja pahan kolesterolin vaaroista.

Teksti:
Katri Koskinen
Kuvat:
Mtv, Paula Kukkonen/Otavamedia

Olet mitä syöt -juontaja ja asiantuntija Pippa Laukka vinkkaa, etteivät ligh-limut ole mitään terveysjuomia.

Olet mitä syöt -ohjelman asiantuntija ja hyvinvointilääkäri Pippa Laukka varoittaa light-limuista sekä alentuneen testosteronin ja pahan kolesterolin vaaroista.

Olet mitä syöt -ohjelman armottomaksikin tituleerattu juontaja ja hyvinvointilääkäri Pippa Laukka, 47, on tunnettu hyvinvointi-, liikunta- ja ravintoneuvoistaan. Tulevassa ohjelmassa nähdään kymmenen erilaista taistelua ylipainoa vastaan.

Ohjelmassa Pippa Laukka varoittaa muun muassa radiojuontaja Esko Eerikäistä light-limujen vaaroista. Pippa Laukan mukaan sokerittomien light-limujen litkiminen on ehdottomasti huonoimpia asioita omassa ruokavaliossa.

– Harva tulee ajattelleeksi, että itse asiassa light-limu lihottaa, mutta se tekee sitä: keinomakeutettu sokeri lisää sokerin himoa siinä missä tavallinen sokerikin, Laukka kuvailee ohjelmassa.

Lisäksi light-limujen nauttimisella uskotaan olevan vaikutusta mieshormonien tuotantoon, mikä aiheuttaa testosteronitasojen madaltumista. Sokeriaineenvaihdunnan häiriöt alkavat pikkuhiljaa vaikuttamaan peniksen verisuonissa aiheuttaen erektiohäiriöitä.

Alentuneen testosteronitason tunnistaa siitä, että on väsynyt, vetämätön ja löysä olo: vireystila on kadonnut, myös vällyjen välissä. Testosteronin tuotantoa heikentävät huonot elintavat, ylipaino ja stressi.

Kananmunia vai ei?

Toinen ravintoasia, jonka Pippa Laukka on nostanut aiemminkin esille, on kananmunat.

Tutkimusten mukaan noin neljäsosa ihmisistä sietää huonommin kananmunia kuin toiset. Niillä, jotka eivät siedä kananmunaa, kolesterolitasot lähtevät nousemaan, jos he syövät enemmän kuin 1–2 kananmunaa päivässä.  Niin sanottu paha kolesteroli, mikä kiinnittyy verisuonten seinämiin ja tukkii verisuonet, voi aiheuttaa esimerkiksi akuutin sydäninfarktin.

Kohonneen kolesterolin yhtenä merkittävänä syynä voi olla kananmunat, joiden syöntiä kannattaa silloin rajoittaa. Suosi sen sijaan kuituja ja leseitä.

Urheilulääkäri Pippa Laukka
”Syömisperiaatteeni ovat: 1. Syön aina lounaan. 2. Huolehdin siitä, että lounaalla ja päivällisellä syön proteiinia sekä vihanneksia ja muita kasviksia. 3. Välipalani ovat hedelmiä,” urheilulääkäri Pippa Laukka kertoo.

Esimerkiksi Pippa Laukka kertoo syövänsä itse isomman määrän kananmunia: hänellä itsellään on urheilijatausta, ja lihakset vaativat edelleen, että ne saavat tarpeeksi valkuaista.

– Jos proteiini jää liian vähiin, minulle tulee nälkä pian aterian jälkeen. Keitän usein kuusi, seitsemänkin kananmunaa kerralla, ja heitän yhden keitetyn munan ruoan sekaan aina, jos näyttää siltä, että tuo ruokamäärä ei pidä nälkää. Pienellä osalla ihmisistä on synnynnäistä korkeaa kolesterolia aiheuttava geeni, mutta me muut voimme syödä 7–10 munaa viikossa, Pippa Laukka kertoo Annassa omista ruokailutottumuksistaan.

Lue myös: Kärsitkö korkeasta kolesterolista? Vältä silloin näitä ruokia ja juomia

”Älä laihduta, jos tavoite on tulla onnellisemmaksi”

Vaikka ohjelmassa Pippa Laukka esiintyy jopa armottomana hyvinvointiasiantuntija, hän on tunnettu myös kehopositiivisuuden puolestapuhujana.

– Ylipaino on terveysriski, siksi painonpudotus on hyväksi. Älä laihduta, jos tavoite on vain tulla onnellisemmaksi. Älä ruoski itseäsi itseinholla, jos aloitat laihduttamisen, vaan ajattele vaalivasi terveyttä ja osoittavasi rakkautta kehollesi valitsemalla terveellisempiä aterioita, Pippa Laukka ohjeistaa Annan haastattelussa.

Olet mitä syöt -ohjelma AVA-kanavalla keskiviikkoisin klo 21.

Lähteet: MTV Katsomo, Anna.fi

X