Terveys

Otsaontelotulehdus voi olla vaarallinen hoitamattomana – tunnista oireet

Otsaontelotulehdus kytkeytyy usein poskiontelotulehdukseen, mutta se voi tulla myös erikseen. Otsaontelotulehdusta aiheuttavat monenlaiset mikrobit, joista bakteerit ovat haitallisimpia.

Teksti:
Elina Viitanen
Kuvat:
iStock

Bakteerin aiheuttama otsaontelotulehdus voi levitä silmien alueelle tai aivoihin ja aiheuttaa aivokalvontulehduksen.

Otsaontelotulehdus kytkeytyy usein poskiontelotulehdukseen, mutta se voi tulla myös erikseen. Otsaontelotulehdusta aiheuttavat monenlaiset mikrobit, joista bakteerit ovat haitallisimpia.

Poskiontelontulehdus on yleisin sivuontelotulehdus, sillä poskiontelot sijaitsevat neljästä parillisesta ontelosta ensimmäisenä. Joskus mikrobit saattavat kuitenkin levitä ylös otsaonteloihin asti. Tällöin kyseessä on otsaontelotulehdus.

– Noin 15 % kokee jossain kohtaa otsaontelotulehduksen. Tavallisimmin otsaontelotulehdus liittyy poskiontelotulehdukseen, mutta se voi tulla myös erikseen, Terveystalon yleislääkäri Emilia Lagus kertoo.

Tavallisten flunssavirusten lisäksi otsaontelotulehduksen voivat aiheuttaa bakteerit, erilaiset sieni-infektiot, allergiat tai polyypit eli limakalvopullistumat. Otsaontelotulehdukselle altistavat anatomiset seikat, kuten otsaontelon koko sekä sinne johtavien aukkojen väljyys.

– Joillakin ihmisillä otsaontelo on hyvinkin suuri ja sinne johtavat aukot pienet. Tämä altistaa otsaontelotulehduksille, sillä lima ei pääse niin helposti poistumaan.

Myös polyyppi voi tukkia ontelon aukon, estää rään poistumisen ja aiheuttaa otsaontelotulehduksen.

Lue myös: Onko nenäsi usein tukossa aamuisin? Yleinen vaiva voi johtua nenän luonnollisesta toiminnasta – näin tunnistat, milloin oireilun taustalla voi olla muita syitä

Otsaontelotulehdus: Näistä oireista lääkäriin

Viruksen tai allergian aiheuttama otsaontelotulehdus paranee itsestään. Bakteerin aiheuttama otsaontelotulehdus voi hoitamattomana olla vaarallinen.

– Otsaontelossa oleva bakteeritulehdus voi levitä silmien alueelle tai aivoihin ja aiheuttaa aivokalvontulehduksen. Tällöin voi ilmetä neurologisia oireita.

Jos jo parantunut flunssa yhtäkkiä pahenee, olo muuttuu kivuliaaksi ja kuume nousee, on hyvä hakeutua lääkäriin. Myös ilman selvää syytä kasvoille ilmestynyt punoittava, turvonnut kohta on syy hakeutua päivystykseen. Kyseessä voi olla otsaontelotulehdus.

– Tavallisimpia otsaontelotulehduksen oireita ovat voimakas särky otsan alueella, nenästä tai nielusta valuva märkäinen erite. On kuitenkin hyvä huomioida, että myös aamuinen yskä voi olla otsaontelotulehduksen ainut oire, Lagus painottaa.

Lue myös: Luulitko, että niistäminen kannattaa? Päinvastoin, sanoo lääkäri – näin räkä tulisi häätää hengitysteistä

Leikkaus pienentää otsaontelotulehduksen uusiutumisriskiä

Bakteerin aiheuttamaan otsaontelotulehdukseen määrätään antibioottikuuri. Lisäksi saatetaan määrätä paikallisesti kortikosteroiditippoja.

– Lääketippoja annosteltaessa on tärkeää nostaa katse kohti taivasta, jotta tipat valuvat otsaonteloon asti, Lagus huomauttaa.

Otsaontelotulehdus voi uusia, erityisesti jos otsaonteloon johtavat aukot ovat ahtaat. Tällöin saatetaan päätyä kirurgiseen toimenpiteeseen.

– Ennen heiltä, joiden otsaontelotulehduksen syynä olivat polyypit, pyrittiin uusiutumisriskiä pienentämään poistamalla polyyppeja kirurgisesti. Nykyään suositaan ennemmin FESS-leikkausta, jossa onteloiden välisiä aukkoja suurennetaan kirurgisesti. Leikkaus tehdään erikoissairaanhoidossa nukutuksessa, Lagus kertoo.

Lue myös Seuran artikkeli: Apua poskiontelotulehdukseen – Näin vältät sairastumisen ja poskiontelotulehduksen iskiessä lievität oireita oikein

X