Terveys

Pitääkö kädet suojata UV-säteiltä kynsiuunissa? Näin varmistat, että trendikkäät geelikynnet ovat myös turvalliset

Geelilakkaus ja rakennekynnet ovat helppo tapa saada huolitellut kädet, mutta kovettuvia lakkoja tulisi käyttää vain terveisiin kynsiin.

Teksti:
Maria Lieto
Kuvat:
iStock

Geelikynnet kestävät kauniina useamman viikon.

Geelilakkaus ja rakennekynnet ovat helppo tapa saada huolitellut kädet, mutta kovettuvia lakkoja tulisi käyttää vain terveisiin kynsiin.

Akryyli- ja geelikynnet sekä geeli- eli kestolakkaus ovat kätevä ratkaisu sellaiselle, joka haluaa kauniin ja kestävän lakkauksen kynsiinsä useiksi viikoiksi.

Esteettinen lääkäri Veera Niskanen muistuttaa, että sekä geeli- että akryylituotteita tulisi käyttää vain terveille kynsille.

– Geelilakkaus ja rakennekynnet eivät vaikuta olevan terveydelle haitallisia, jos omat kynnet ovat terveet. Jos kynsissä tai ympäröivässä ihossa on ongelmia, kuten haurastumista tai infektioita, niiden käyttöä ei suositella, Niskanen sanoo.

Suojaa kätesi UV-säteilyltä

Miten akryyli- ja geelikynnet sitten eroavat toisistaan?

Keskeisin ero geeli- ja akryylikynsien välillä on tekotapa: geeli on valmista massaa, joka levitetään kynnelle ja kovetetaan UV-lampun alla. Akryylimassa taas tehdään yleensä akryylijauhetta ja nestettä sekoittamalla, jolloin se kovettuu joutuessaan kosketuksiin ilman kanssa.

Geelikynnet kovetetaan UV-valon avulla uunissa.
Geelikynnet kovetetaan UV-lampun alla. Suojaa käsien iho joko korkeatehoisella aurinkosuojalla tai käsineillä ennen kuin laitat kätesi kynsiuuniin.

Kesto- eli geelilakkaus tarkoittaa käytännössä oman kynnen päälle levitettävää lakkaa, joka kovetetaan uunissa.

– Geeli- ja akryylikynsien tekovaiheessa käytetään herkistäviä ainesosia, joten on tärkeää, että tuotteita ei joudu iholle.

Kun geelilakkaus tai rakennekynnet halutaan poistaa, tarvitaan yleensä asetonia ja kynnen pinnan viilausta. Poistomenetelmät haurastuttavat kynttä, mutta eivät ole Niskasen mukaan terveysriski.

– Vaikka kynnen pintakerrosta lakkauksen poistamisen yhteydessä tuhotaan, se uusiutuu kynnen kasvaessa. Asetoni kuitenkin kuivattaa ihoa ja voi joskus aiheuttaa myös ihoärsytystä.

Tutkimuksissa on löydetty viitteitä siitä, että pitkäaikainen altistuminen UV-tuotteiden kovettamiseen käytetylle säteilylle voisi lisätä tyvisolusyövän riskiä.

– Osa ihotautilääkärijärjestöistä suosittelee suojakertoimella 30–50 varustetun aurinkosuojatuotteen levittämistä käsiin ennen kynsiuunin käyttöä tai käyttämään suojahanskoja, joiden sormenpäät on leikattu pois, Niskanen sanoo.

Ovatko geelikynnet epähygieeniset? Riskiä voi pienentää myös itse

Ennen kuin päättää ottaa geelikynnet, on hyvä tehdä taustatyötä myös hygienian osalta. Niskanen kannustaakin kiinnittämään huomiota mani- ja pedikyyrisalonkien yleiseen hygieniatasoon. Esimerkiksi instrumentit tulisi desinfioida jokaisen asiakkaan välillä.

– Kynsiteknikon pitäisi lisäksi puhdistaa omat kätensä ennen työskentelyn aloittamista. Työvaiheesta toiseen siirryttäessä olisi tärkeää, että myös asiakkaan kynnet desinfioidaan, jotta bakteereja ei pääse lakkakerrosten väleihin.

Lue myös: Kynsitrendit 2023: ”rikkaan tytön kynnet” hämmentävät ja klassikko tekee näyttävän paluun

Kynsien tuottamia hygieniariskejä voi pienentää myös itse. Mitä pidemmäksi kynnet kasvavat, sitä huolellisemmin kynnenaluset tulisi puhdistaa.

– Jos tekokynsien huoltoväli venyy pitkäksi, bakteereja voi kertyä myös geeli- tai rakennekynnen ja oman kynnen tyviosan väliin tai esimerkiksi geelauksen rikkoutuneeseen pintaan. Kynsinauhoja kannattaa hoitaa käsivoidetta käyttämällä.

Kotiin ostettavat geelilakkaus- ja rakennekynsipakkaukset Niskanen ohjeistaa ostamaan luotettavalta valmistajalta.

– Taustatyö kannattaa tehdä huolellisesti ja perehtyä esimerkiksi kynsinauhojen asianmukaiseen suojaamiseen. Kovettavia tuotteita ei saisi koskaan joutua iholle, hän vielä muistuttaa.

X