Kauneus

Tee se itse -manikyyri: näin loihdit itsellesi kauniit kynnet helposti kotona

Itsetehty manikyyri voi olla kaunis, ja kauniit kynnet voivat jopa antaa itsevarmuutta. Kokosimme helpot tee se itse -ohjeet, joiden avulla itselleen saa loihdittua upeat kynnet.

Teksti:
Janna Nousiainen
Kuvat:
Istock, Mariela Sarkima

Manikyyrin voi tehdä myös kotona, eikä se vaadi monia eri välineitä.

Itsetehty manikyyri voi olla kaunis, ja kauniit kynnet voivat jopa antaa itsevarmuutta. Kokosimme helpot tee se itse -ohjeet, joiden avulla itselleen saa loihdittua upeat kynnet.

Tee se itse -manikyyri voi olla pelastus, jos ei halua tai pysty käydä laitattamassa kynsiään ammattilaisella.

Parhaimmillaan kauniit kynnet viimeistelevät asun, ja klassisen kaunis punainen kynsilakka voi saada olon itsevarmemmaksi. Kotona tehtävään manikyyriin ei tarvita paljoa välineitä tai isoa tilaa. Se, mitä se kuitenkin vaatii, on tarpeeksi aikaa.

Moni sortuu lakkaamaan kynnet viimeisenä – juuri ennen tärkeää menoa – eikä kynsien kuivumiselle jää tarpeeksi aikaa. Vaatteita pukiessa kauniit lakat menevät kuprulle, ja lakkauksesta tulee epätasainen.

– Klassinen tilanne on se, että juuri ennen lähtöä muistaa unohtaneensa lakata kynnet. Sitten kynnet lakataan juuri ennen kuin pukee päälleen, ja mekkoa laitettaessa kynsilakat menevät rullalle, kauneusguru Mariela Sarkima sanoo.

Mariela Sarkima tietokoneen ääressä. Kauneusguru Mariela Sarkiman mukaan punainen lakka on varma valinta.
Kauneusguru Mariela Sarkiman mukaan punainen lakka on varma valinta.

Sarkiman mukaan kahden käden lakkausta varten kannattaa varata puolituntia aikaa, eikä sen aikana kannata tehdä mitään muuta, jos lakkauksesta haluaa hyvän ja pitkäkestoisen.

Mitä tarvitset tee se itse -manikyyriin?

Manikyyriä varten välttämättömiä välineitä ovat hyvä kynsiviila, aluslakka ja hyvä värilakka. Aluslakka estää kynsiä värjäytymästä ja auttaa tekemään lakkauksesta tasaisemman ja kauniimman. Bonuksena on hyvä päällyslakka, mutta se ei ole välttämätön.

– Hyvä värilakka ei välttämättä ole kallis. Olen löytänyt edullisistakin merkeistä ihan älyttömän hyviä värilakkoja, Sarkima vinkkaa.

Sarkiman mukaan jokaisella kannattaisi olla ainakin hyvät värittömät alus- ja päällyslakat, omaa ihonsävyä lähellä oleva peruslakka, klassinen punainen lakka ja niin sanottu päivänpiristyslakka.

– Kun koko maailma kaatuu päälle ja mikään ei toimi, elämä tuntuu hymyilevän taas vähän enemmän kun laittaa jonkun pöhkön glitterlakan päälle.

Kynsiä lakataan. Tee se itse -manikyyri onnistuu varmiten, kun kerroksien antaa kuivua täysin lakkauksien välissä.
Kynsilakkaa kannattaa aina lisätä ainakin kaksi kerrosta. Tee se itse -manikyyri onnistuu varmiten, kun kerroksien antaa kuivua täysin lakkauksien välissä.

Tee se itse, mutta vältä nämä mokat

Isoin virhe, mitä kotitekoisessa manikyyrissa voi tehdä, on toisen lakkakerroksen liian nopea lisääminen. Lakkaa kannattaa aina laittaa pari kerrosta, vaikka ensimmäinen kerros näyttäisikin jo hyvältä. On todella tärkeää, että ensimmäinen kerros saa kuivua kunnolla. Jos toisen kerroksen levittää ensimmäisen ollessa vielä kostea, ei alle jäävä kerros enää kuivu sen jälkeen, kun toinen kerros on levitetty sen päälle.

– Haasteena on saada molemmista käsistä yhtä hyvät. Suosittelen aloittamaan haastavammasta kädestä, eli tekemään ensin itselleen väärällä kädellä, Sarkima neuvoo.

Oikeakätisen kannattaa siis aloittaa tekemään vasemmalla kädellä oikealle ja vasenkätisen päinvastoin. Mitä useammin lakkauksen tekee, sitä helpommaksi myös väärällä kädellä lakkaaminen muuttuu.

Tee se itse -manikyyri ei vaadi paljoa tilaa, mutta se on hyvä tehdä pöydän äärellä. Käden on hyvä olla tukevasti pöydällä, eikä kynsiä kannata yrittää lakata pitämällä kättä ilmassa.

– On hyvä, että pöydällä ei ole tuhatta muuta asiaa ja kahvikuppia kaatumassa näppäimistölle. Pitää tehdä optimaalinen tila ja hetki itselleen.

Voi ei, moka! Entä jos tee se itse -manikyyri meneekin pieleen?

Yleinen virhe on, että väriä menee kynnen reunojen ylitse. Tilanne on kuitenkin helppo korjata, kunhan sen tekee oikein.

Hyvä tapa on upottaa pumpulipuikon pää kokonaan kynsilakanpoistoaineeseen ja pyyhkiä yli mennyt väri heti yhdellä vedolla pois iholta.

Pumpulipuikolla väriä ei tule hinkata, sillä silloin se vain leviää. Jos kaikki väri ei lähde yhdellä vedolla, voi toistaa saman uudella, puhtaalla pumpulipuikolla.

Tee se itse -manikyyri, näin onnistut:

  • Puhdista kynnet

Puhdista kynnet kynsilakanpoistoaineella. Tämä kannattaa tehdä, vaikka kynsissä ei olisikaan vanhaa kynsilakkaa.

  • Muotoile

Kynnet kannattaa leikata haluamaansa pituuteen kynsileikkurilla, aloittaen kynnen reunoilta. Sen jälkeen viilaa kynnet kynsiviilalla haluamaasi muotoon.

Älä tee viilatessa edestakaisliikettä, vaan viilaa vetämällä kynsiviilaa reunalta kynnen keskiosan suuntaan. Älä käytä viilaukseen liian karheaa viilaa. Liian karkea viila jättää kynnen kärjen röpelöiseksi, jolloin kynsi repeilee helpommin.

  • Kynsinauhojen hoito

Pehmennä ensin kynsinauhoja pitämällä molempia käsiä kahden minuutin ajan vedessä. Pelkkä vesi riittää, mutta laittamalla sekaan vähän sitruuna kädestä tulee vielä pehmeämpi.

Pehmentämisen jälkeen työnnä kynsinauhatikun avulla hellästi kynsinauhoja taaksepäin.

  • Hoida käsiä

Aloita tee se itse -manikyyri kuorimalla kädet niille tarkoitetulla kuorintavoiteella. Sen jälkeen pese kädet, kuivaa ne ja levitä kosteusvoidetta käsille ja erityisesti kynsinauhoille.

Muista puhdistaa kynnen pinta ennen lakkauksen aloittamista.

  • Pohja

Kynsien pinnalle laitetaan ensin ohut kerros aluslakkaa.

Aluslakka suojaa kynsiä muun muassa värjäytymiseltä, ja sen avulla saat tasaisemman lopputulokset. Anna aluslakan kuivua rauhassa.

  • Lakkaa

Laita haluamaasi lakkaa varovasti: ota vain sen verran lakkaa kerralla kuin yhdelle kynnelle tarvitset.

Pyyhi aina toinen puoli lakkasiveltimestä niin, että vain toisella puolella on väriä.

Levitä lakkaa aina kaksi kerrosta, mutta odota muutama minuutti lakkauksien välissä, jotta edellinen kerros on kuivunut.

  • Viimeistele tee se itse -manikyyri päällyslakalla

Päällyslakka auttaa pitämään lakatut kynnet kauniina pidempään.

Päällyslakka voi myös häivyttää lakan pinnalla mahdollisesti olevia naarmuja. Päällyslakkaa voi lisätä parin päivän päästä uudelleen, jotta lakkaus säilyy kauniina

Lue myös: Pitkät kynnet voivat olla hygieniariski, vaikka kädet pesisikin huolellisesti – asiantuntija neuvoo, miten kannattaa toimia

  • Hoida käsiä

Käsiä ja kynsinauhoja kannattaa hoitaa myös manikyyrin jälkeen kosteusvoiteella ja kynsinauhaöljyllä.

Kosteusvoidetta ja öljyä voi säilyttää vaikka yöpöydällä, ja levittää niitä käsille juuri ennen nukkumaanmenoa.

Vinkki: Jos kynsiä ei halua lakata, voi lakkauksen sijaan kiillottaa kynnet kynsikiillottajalla. Älä kiillota, jos aiot käyttää lakkaa.

Parhaimmillaan tee se itse -manikyyri voi toimia hemmotteluhetkenä itselleen. Manikyyriä tehdessä tärkeintä on olla kärsivällinen ja muistaa, että kukaan ei ole seppä syntyessään.

Lue lisää Kotiliesi.fi: Eivätkö kynnet kasva? Apu voi löytyä kynnenkovettajista – testasimme tuotteet, jotka lupaavat tehdä kynsistäsi kestävät ja kauniit

X