Terveys

Polven nivelrikko on korjattavissa

Polven nivelrikon tulehdusvaiheissa polvi turpoaa ja niveleen kehittyy nestettä, mikä tuhoaa rustoa entisestään. Milloin tekonivelleikkaus tulee kyseeseen?

Teksti:
Pirkko Tuominen
Kuvat:
Istock

Polven nivelrikon tulehdusvaiheissa polvi turpoaa ja niveleen kehittyy nestettä, mikä tuhoaa rustoa entisestään. Milloin tekonivelleikkaus tulee kyseeseen?

Polvikipu tuntuu ensin rasituksessa ja painottuu tavallisimmin polven sisäsyrjälle. Kivun lisääntyessä kävelymatka alkaa lyhentyä. Kävelystä tulee laahustavaa, kun polvi ei tahdo enää taipua normaalisti, ja portaiden alas kulkeminen vaikeutuu. Nivel on jäykkä ja kipeä aamulla ylösnoustessa ja istumisen jälkeen liikkeelle lähtiessä.

‒ Polvi on kuin laakeri. Kun laakeripintaan tulee vaurio tai voitelu pettää, se alkaa kulua, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Pekka Ylinen sanoo.

Juuri näin käy polven nivelrikossa. Nivelen rustopinta rikkoutuu, ja kimmoisa, paksu nivelrusto alkaa ohentua ja hapristua. Vaurioitunut rustokudos ei pysty uusiutumaan ennalleen ja vähitellen nivelrusto häviää kokonaan. Paha rustonpuutos ärsyttää koko polviniveltä. Nivelrikon tulehdusvaiheissa polvi turpoaa ja niveleen kehittyy nestettä, mikä tuhoaa rustoa entisestään.

‒ Ruston alla on hermopäätteitä, jotka aistivat kivun. Kun nivelrikko etenee, kipu voi muuttua jatkuvaksi ja tuntua myös levossa, vaivata istuessa ja herätellä öisin.

Nivelrikko aiheuttaa polveen liikevajausta. Polven koukistaminen ja toisaalta suoraksi ojentaminen ei onnistu entiseen malliin. Sukkien, kenkien ja housujen päälle pukeminen hankaloituu. Pitkälle edennyt polven nivelrikko voi aiheuttaa myös nivelen virheasennon. Tavallisin niistä on länkisääriasento. Pihtipolvi on harvinaisempi mutta mahdollinen.

‒ Virheasennon kehittyminen voi jouduttaa leikkausta. Jos virheasento ehtii kehittyä kovin pahaksi ennen kuin polvea lähdetään korjaamaan, nivelsiteiden tasapainottaminen voi olla hankalaa.

Nivelrikkoa hoidetaan aluksi lääkkeillä, fysioterapialla ja muuttamalla omia liikuntaharrastuksia niin, että ne eivät liikaa kuormita polvea. Hoito on oireita lievittävää, sillä nivelrikkoa estävää tai sen etenemistä hidastavaa lääkehoitoa ei ole olemassa.

Lue myös: Lonkan nivelrikko voi oireilla polven tai reiden kipuna – tunnista nivelrikon oireet ja hoida niitä oikein

Leikkaukseen harkiten

Tekonivelleikkausta harkitaan, kun muu hoito ei auta, kipua on sekä rasituksessa että levossa ja tutkimus- ja röntgenkuvalöydökset ovat sopusoinnussa oireiden kanssa. Vaikea nivelrikko näkyy yleensä selvästi tavallisissa röntgenkuvissa.

‒ Lääkäri ja potilas päättävät leikkauksesta yhdessä, mutta potilas sanoo viimeisen sanan. Potilas tietää itse parhaiten, kuinka paljon kipu ja liikerajoitus haittaavat hänen jokapäiväistä elämäänsä ja untaan. Lääkärin velvollisuus on katsoa, ettei leikkauksella hoideta liian lievää sairautta tai liian nuorta potilasta. Hän voi ehdottaa, katsotaanko vielä vuosi eteenpäin, tehostetaan lääkitystä ja pudotetaan vähän painoa.

Jos lääkitys kuitenkin on jo maksimissaan, kipu sietämätöntä, liikkuminen lähes mahdotonta ja arjesta selviytyminen vaikeaa, tekonivelleikkaus on ainoa hoitokeino.

Jonotusaika leikkaukseen on julkisessa terveydenhuollossa 1‒6 kuukautta sairaalasta riippuen. Yksityiseen sairaalaan pääsee leikkaukseen itselle sopivana ajankohtana maksamalla 12 000–13 000 euroa, usein kuukauden tai parin varoitusajalla. Leikkaukseen on valmistauduttava huolellisesti, koska leikkaus on rasite elimistölle ja vaatii mahdollisimman hyvän terveydentilan. Hampaisto on tarkastettava ja mahdolliset tulehduspesäkkeet hoidettava.

Ennen leikkausta potilaalta otetaan tarvittavat laboratoriokokeet, röntgentutkimukset ja sydänfilmi, joilla varmistetaan hänen leikkauskelpoisuutensa. Kroonista perussairautta potevat tarvitsevat yleensä tarkemmat tutkimukset kuin perusterveet.

Kuin puusepän verstaassa

Leikkaus tehdään yleensä selkäydinpuudutuksessa, koska se on nukutusta turvallisempi vaihtoehto. Potilas makaa 1,5–2 tuntia kestävän leikkauksen ajan selällään. Jos nivelrikko on molemmissa polvissa, ne voidaan tarvittaessa leikata yhtä aikaa. Vaurioituneet nivelpinnat korvataan leikkauksessa tekonivelellä, jonka osat on valmistettu kromikoboltista ja polyeteenimuovista. Leikkaava lääkäri valitsee potilaalle sopivan tekonivelen.

‒ Polven tekoniveliin ei liity samanlaisia metalliongelmia kuin on joissakin lonkan täysmetallisissa tekonivelissä, joista saattaa erittyä elimistöön raskasmetalleja. Leikkaus on puusepän hommaa. Kuluneet rustopinnat sahataan pois, niin että rustonpoiston jälkeen vastaan tulee tervettä, hyvää luuta. Luu muotoillaan sopivaan muotoon ja tekonivelen osat kiinnitetään paikoilleen luusementillä.

Polven tekonivelleikkauksessa on riskinsä, mutta esimerkiksi bakteeritulehduksia tulee alle yhdelle prosentilla leikatuista. Myös alaraajan syvä laskimoveritulppa on harvinainen.

‒ Bakteeritulehduksen ehkäisemiseksi jokainen potilas saa antibioottilääkityksen. Laskimotukosta pyritään ehkäisemään veritulpanestolääkityksellä, joka aloitetaan osastolla ja jota jatketaan vielä kotona. Jonkinasteinen riski jää kuitenkin aina. Leikkauksen jälkeen potilasta valvotaan tarkkailuosastolla. Osastolle hänet siirretään, kun elintoiminnot ovat vakiintuneet, tunto on palannut leikattuun jalkaan ja potilas pystyy liikuttamaan jalkateriään.

Kipulääkkeen turvin liikkeelle

Ensimmäisinä leikkauksen jälkeisinä päivinä kipua hoidetaan kipupumpulla suonensisäisesti tai selkäydintilaan asetetun katetrin kautta sekä kipulääkkeillä. Kivun kokeminen on yksilöllistä, joten lääkitystä annetaan tarpeen mukaan.

‒ Nykyään käytetään paikallispuudutusta, joka laitetaan polveen leikkauksen aikana. Se vähentää muun kipulääkityksen tarvetta parin vuorokauden ajan ja nopeuttaa liikkeelle lähtöä.

Leikatulle jalalle saa varata täydellä painolla kivun sallimissa rajoissa heti leikkausta seuraavana päivänä. Fysioterapeutti ja hoitaja auttavat pystyyn nousemisessa ja liikkumisessa: ensin sängyn laidalle istumaan, sitten seisomaan, kävelytelineen kanssa kävelemään, vähitellen kyynärsauvoilla liikkumaan. Kävelyharjoitusten lisäksi fysioterapeutti antaa ohjeet omatoimiseen lihaskuntoharjoitteluun.

Potilas viipyy sairaalassa leikkauksen jälkeen 4‒5 vuorokautta. Tavoitteena on, että ennen kotiinlähtöä hän pystyy turvallisesti liikkumaan kyynärsauvojen avulla. Sairauslomaa lääkäri kirjoittaa työikäisille kolme kuukautta.

‒ Autoa saa ajaa 2‒3 viikon kuluttua. Kokonaistoipuminen kestää 2‒3 kuukautta, joskin toipumistahti on yksilöllistä. Leikkausta edeltävä liikunnallinen aktiivisuus ja hyvä yleis- ja lihaskunto edesauttavat toipumista. Jälkitarkastus on noin kahden kuukauden kuluttua leikkauksesta.

Toimii kuin oma

Leikkaus on onnistunut hyvin, jos potilas ei puolen vuoden tai vuoden kuluttua leikkauksesta aina edes muista, että hänellä on tekonivel. Kivut ovat hävinneet, polvi on tukeva ja sen pystyy ojentamaan suoraksi ja koukistamaan yli 90 asteen. Käveleminen ja liikkuminen sujuvat vaivattomasti.

‒ Tekonivel toimii kuin oma nivel, mutta se ei ole oma. Päätön elämä ja hurjat harrastukset eivät ole tekonivelelle sopivia. Tätä on etenkin nuorehkojen miesten välillä vaikea ymmärtää.

Tekonivelen käyttöä ja kuormitusta pitää osata sopivasti rajoittaa. Iskumainen kuormitus, kuten juoksu, hypyt, kamppailulajit ja pallopelit lyhentävät tekonivelen ikää.

Sopivia lajeja ovat esimerkiksi sauvakävely, hiihto, pyöräily, golf, uinti, vesijuoksu ja -jumppa sekä kuntosaliharjoittelu.

‒ Tekonivelpotilaan on suositeltavaa käydä kontrollissa, röntgenkuvauksessa ja lääkärin tutkimuksessa, 2‒3 vuoden välein. Seurannan tarkoitus on huomata mahdolliset muutokset tekonivelen toiminnassa riittävän ajoissa.

Irtoamisriski kasvaa kymmenen vuoden jälkeen. Nykyaikaisilla materiaaleilla sekä parantuneen tekniikan ja antibioottihoidon myötä polven tekonivelleikkauksen tulokset ovat yhä paremmat. Joistakin polven tekonivelmalleista 98 prosenttia on ollut paikoillaan 15 vuoden seurannassa.

Joskus leikkaus joudutaan kuitenkin uusimaan.

‒ Tärkein syy uusintaleikkaukseen on ollut alkuperäisessä leikkauksessa asennetun tekonivelen virheasento. Seuraavaksi tavallisin syy on ollut tekonivelen epävakaus tai väljyys ja kolmantena tulehdus.

Parhaassa tapauksessa tekonivel kestää vuosikymmeniä, palauttaa potilaan aktiiviseen elämään ja parantaa elämänlaatua.

Lähteet: Polven tekonivelleikkaus. Potilaan opas. Sairaala ORTON; Lonkka- ja polviproteesit Suomessa 2010. Tilastoraportti. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Asiantuntijana ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Pekka Ylinen.

X