Terveys

Uskaltaako liikkua, jos selkä on kipeä? Asiantuntija kertoo nyrkkisäännön kipukokemuksesta

Yksi pieni liike, ja kipu nostaa kyyneleet silmiin. Selän toiminnallinen liikehäiriö vie yöunet ja tekee kävelystä töpöttelyä. Useimmiten omahoito auttaa.

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
iStock

Kipugeelit ja -voiteet auttavat pinnallisiin lihasvenähdyksiin, mutta selän rakenteiden toimintahäiriöön niistä ei oikein ole apua.

Yksi pieni liike, ja kipu nostaa kyyneleet silmiin. Selän toiminnallinen liikehäiriö vie yöunet ja tekee kävelystä töpöttelyä. Useimmiten omahoito auttaa.

1 Onko selkä rikki, jos alaselässä napsahtaa?

Alaselän napsahdus ja erittäin kova kipu ovat yleensä merkki toiminnallisesta liikehäiriöstä. Selkä ei ole rikki, mutta selkänikamien takaosassa sijaitsevat pienet fasettinivelet ovat jumissa. Kun selkää yrittää liikuttaa, lihakset kramppaavat vastaan ja pistävä kipu kovenee.

Toiminnallinen liikehäiriö tulee tyypillisesti jonkin äkkinäisen liikkeen tai tavallista isomman taakan nostamisen jälkeen. Oireet voivat tulla viiveellä: selkä voi olla tapahtumapäivänä kunnossa, mutta seuraavana aamuna ei tahdo päästä sängystä ylös.

2 Miten kipeän selän kanssa voi kävellä?

Kun fasettinivelet ovat jumissa, pienet, nikamien välissä olevat lihakset eivät liiku. Syntyy lihaskramppeja, jotka vaikeuttavat liikkumista ja aiheuttavat kipua.

Fasettinivelien väliin voi saada tilaa ottamalla käyttöön keinot, jotka nostavat selän rakenteita ylöspäin. Kun paine alaselässä kevenee, olo helpottuu hetkeksi ja selkäkipuinen pääsee ainakin tapaturmapaikalta kotiin.

Ellei paikalla ole olkapäitä, joihin tukeutua, voimaharjoittelussa käytettävät tukivyöt, kyynär- ja kävelysauvat voivat keventää kipeitä askelia. Paremman puutteessa voi turvautua kahteen kainalon alle tuettuun katuharjaan. Joskus voi olla helpompi kontata tapahtumapaikalta autoon.

3 Mikä auttaa kipuun?

Kipua hoidetaan apteekista ilman reseptiä saatavilla, suun kautta otettavilla kipulääkkeillä. Kipugeelit ja -voiteet auttavat pinnallisiin lihasvenähdyksiin, mutta selän rakenteiden toimintahäiriöön niistä ei oikein ole apua.

Kipu kannattaa hoitaa heti alkumetreillä, sillä hoitamattomana se voi kroonistua. Hoitamaton kipu laskee mielialaa, jolloin kipu voimistuu. Kivun kanssa liikkuminen ei onnistu, mutta liike on oikein annosteltuna lääkettä selkäkipuun. Liikkuminen ylläpitää selän aineenvaihduntaa ja jouduttaa paranemista. Liikkumattomuus taas heikentää lihaksia ja kudoksia ja hidastaa toipumista.

4 Millainen liike hoitaa kipeää selkää?

Liikkumisen voi aloittaa kotiaskareista ja siirtyä niistä vähitellen kävelyyn. Alkuvaiheessa kävelymatka mitataan metreinä ja napataan käsiin sauvat. Kun kävely sujuu, on parempi tehdä päivässä kolme, neljä puolen kilometrin lenkkiä yhden pidemmän lenkin sijaan.

Äkillisesti kipeä selkä tarvitsee myös lepoa. Kävelyn jälkeen voi asettautua lattialle, nostaa jalat sohvalle koukkuun ja antaa selän palautua.

Kotiaskareet ja kävelylenkki ovat yhdessä akuutisti kipeälle selälle liikaa. Selkä ei tiedä, saako se liikettä imurin varressa vai kävelyteillä, ja se kaipaa lepoa kaiken liikkeen jälkeen. Ellei se saa sitä, paraneminen pitkittyy ja pahimmillaan äkillinen selkäkipu muuttuu krooniseksi vaivaksi.

5 Uskaltaako liikkua, jos liikkuminen sattuu?

Liikkeen aikana selässä saa tuntua lievää kipua. Kipu ei vaurioita selkää, ja liikkuminen on useimmiten kohtuullisesta kivusta huolimatta askel parempaan suuntaan.

Lievä kipu on kipua, joka pysyy asteikolla yhdestä kymmeneen kolmessa-neljässä. Jos kipukokemus nousee seitsemään tai kahdeksaan, selän pitää antaa levätä.

Joskus kipu roihahtaa liikkeessä. Jos se laimenee vuorokaudessa, liikkumista voi jatkaa. Liikkeeseen kannattaa palata maltilla: liikuntakertoja ei välttämättä tarvitse vähentää, mutta niiden kestoa on hyvä lyhentää.

6 Miten kipeän selän kanssa saa unen päästä kiinni?

Jos patja on kovin pehmeä, sohvalla voi olla parempi nukkua. Vähän pehmeämmälläkin sängyllä nukkuminen onnistuu tuetussa kylkimakuussa. Sitä varten tarvitaan kaksi tyynyä, joista pienempi ja matalampi laitetaan koukistettujen polvien väliin. Pään alle asetetaan sitä selvästi korkeampi tyyny.

Nainen voi taitella froteepyyhkeestä noin kolme, neljä senttiä korkean ja 15 senttiä leveän alustan ja asettaa sen uuman kohdalle lakanan ja petauspatjan alle. Alusta tukee selinmakuulla lannenotkoa, jolloin nukkuja ei havahdu niin helposti unenaikaisiin asennonmuutoksiin.

Jos kipukokemus nousee seitsemään tai kahdeksaan, selän pitää antaa levätä.

7 Millä tavalla sängystä pääsee ylös?

Lempeät, avaavat liikkeet herättelevät selän uuteen päivään. Ensimmäiseksi selkää voi helliä selinmakuulla hip hike -liikkeellä. Siinä kohotetaan rauhallisesti suoliluita ylöspäin niin, että yksi jalka vuorollaan lyhenee. Liike availee lempeästi hermojuuriaukkoja ja lievittää kipua.

Seuraavaksi noustaan käsien avulla kylkimakuulle ja jäädään istumaan sängyn reunalle. Jalkojen annetaan painua lattiaan, selkää pumpataan eteen-taakse ja keinutaan varovasti pakaralta toiselle.

8 Koska kipeä selkä on työkunnossa?

Työhön voi palata nopeasti, jos töissä on mahdollista tehdä alkuun lyhyempää päivää ja vaihdella työasentoa: kahdeksan tunnin istuminen tai seisominen kipeyttää selän varmasti. Paluu fyysisesti rankkaan työhön kestää pidempään kuin esimerkiksi asiantuntijatyöhön.

Kipua kannattaa kuulostella ja kunnioittaa. Työt saavat odottaa, jos kipumittarilla kipu asettautuu nelosen yläpuolelle eikä työnteko onnistu ilman kipulääkkeitä.

9 Miten selkä pysyy jatkossa kunnossa?

Selkä pitää terveellisistä elintavoista: itselle mieluisesta, monipuolisesta, säännöllisestä liikkeestä, joka kehittää lihasvoimaa, liikkuvuutta ja liikehallintaa.

Kiellettyjä lajeja ja liikkeitä ei ole. Kierrot, kurotukset ja taivutukset pitävät rangan liikkuvana, mutta äkillisesti kipeää selkää ei pidä venyttää. Jos selkäkipu sattuisi olemaan iskiashermon alueelle säteilevää kipua, venyttely voi pahentaa tilannetta.

Kunnon yöunet, kohtuullinen paino ja savuttomuus ehkäisevät selkävaivoja. Hyvät ihmissuhteet ja stressinhallintataidot vähentävät aiemmin oireilleen selän kipuja.

Selkä kannattaa pitää lämpimänä, jos alueen lihakset ovat vähäänkään jumissa. Jos kylmä pääsee pujahtamaan paidan ja housunkauluksen väliin, verenkierto kudoksissa heikkenee ja nivelet jumiutuvat aiempaa pienemmästä.

Kysymyksiin vastasi OMT-fysioterapeutti, terveystieteistä väitellyt filosofian tohtori Vesa Lehtola, Coronaria.

X