Ihmissuhteet

Mitä tehdä, kun seksi uuden kumppanin kanssa jännittää? Seksuaaliterapeutin 6 vinkkiä, joiden avulla löydät itsevarmuutesi uudelleen

Miten toimia, jos kokee seksin uuden kumppanin kanssa jännittävänä? Kysyimme asiaa seksuaaliterapeutilta.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Positiivisten kokemusten miettiminen usein helpottaa seksielämän käynnistämistä uudelleen.

Miten toimia, jos kokee seksin uuden kumppanin kanssa jännittävänä? Kysyimme asiaa seksuaaliterapeutilta.

Uuden suhteen alkumetrit ovat jännittävää aikaa. Toiseen ihmiseen tutustuminen täyttää vatsanpohjan perhosilla, mutta samanaikaisesti suhteen eteneminen voi mietityttää – etenkin, jos tapailusuhteen seuraavana askeleena on seksi uuden kumppanin kanssa.

Näillä seksuaaliterapeutti Annukka Lavikaisen vinkeillä paluu seksin pariin sujuu rennosti ja hyvillä mielin.

1. Huolehdi omasta seksuaalisuudestasi – silloinkin, kun olet sinkku

Seksuaaliterapeutti Annukka Lavikaisen mukaan pitkä aika ilman seksiä saattaa vähentää seksintarvetta. Vaikka ihminen voi kohdistaa seksuaalista energiaansa johonkin muuhun tekemiseen, Lavikaisen mukaan olisi tärkeää, että jokaisen huolehtisi omasta seksuaalisuudestaan – myös sinkkuna.

– Rohkaise itseäsi ajattelemalla omia hyviä kokemuksiasi seksiin liittyen. Se vähentää jännitystä ja auttaa sinua lähestymään seksiä positiivisemmin.

2. Tunnista tunteesi, hyväksy ne ja kerro niistä avoimesti kumppanillesi

Seksin aloittaminen tauon jälkeen voi nostattaa monenlaisia tunteita pintaan, muun muassa epävarmuutta.

Seksuaaliterapeutin mukaan tunteiden tunnistaminen ja hyväksyminen auttavat valmistautumaan itse seksiin. Uudelle kumppanille olisi myös hyvä pystyä kertomaan avoimesti, jos seksin harrastaminen jännittää.

– Tunteiden ja ajatusten kautta annat toiselle osapuolelle mahdollisuuden tutustua ja tukea sinua paremmin. Usein tunteen tunnistaminen ja ääneen sanominen helpottaa niin sinua itseäsi kuin tilannetta ylipäänsä. Silloin olet oma avoin itsesi.

Lue myös: Loppuiko seksi? Näiden asioiden oivaltaminen voi korjata haluttomuuden nopeastikin

3. Suhtaudu seksiin positiivisesti 

Lavikainen huomauttaa, että usein niiden asioiden merkitys kasvaa, joihon kiinnitämme eniten huomiota. Sama pätee seksiinkin – mitä enemmän ajattelet seksiä epäonnistumisen kautta, sitä todennäköisemmin seksin harrastaminen aiheuttaa sinulle lisäpaineita. 

– Kannattaa miettiä, mitä kaikkea hyvää seksiin liittyy. Itseään voi virittää positiivisten mielikuvien kautta.

4. Hyväksy epäonnistuminen – huonokaan seksi uuden kumppanin kanssa ei ole maailmanloppu

Ensimmäinen seksikerta uuden kumppanin kanssa on jo itsessään jännittävä hetki.  Siksi voit olla varma, että liika miettiminen ja mahdollisten epäonnistumisten pohtiminen vievät takuulla ilon seksistä.

Paras lääke suorituspaineisiin onkin Lavikaisen mukaan hetkeen ja tunteeseen heittäytyminen.

– On tärkeää ymmärtää, ettei epäonnistuminen haittaa. Pitäisi uskaltaa heittäytyä – elää siinä hetkessä, eikä liikaa miettiä epäonnistumista.

 5. Suhtaudu tilanteeseen huumorilla 

Asioihin ei kannata suhtautua liian vakavasti. Seksi ei ole suorittamista, vaan parhaimmillaan kahden ihmisen välillä jaettu hauska ja rento kokemus. Parasta olisi, jos mahdollisiin kömmähdyksiin makuuhuoneessa pystyisi suhtautumaan huumorilla.

– Huumori on tilanteessa kuin tilanteessa hyvä keino lieventää jännittyneisyyttä ja keventää tilannetta, Lavikainen muistuttaa.

6. Uskalla heittäytyä

Pelko seksitaitojen unohtamisesta tai menettämisestä on seksuaaliterapeutin mukaan turha, sillä keho muistaa ja tietää, kuinka toimia.

– Jännitys ja häpeäntunne voivat saada ihmiset kuitenkin lukkoon ja ajattelemaan, että ’osaanko minä yhtään mitään’. Nämä ajatukset tulevan yleensä mieleen jo ennen seksiä.

Etukäteen stressaaminen on kuitenkin turhaa – seksi ei nimittäin ole koskaan täysin samanlaista kuin aikaisemmilla kerroilla.

– Kun uskallat heittäytyä ja pääset seksuaalisen nautinnon ja kiihkon valtaan, niin muutkin asiat menevät omalla painollaan. Seksi ei tämän takia koskaan unohdu mihinkään, Lavikainen lupaa.

X