Ihmiset ja suhteet

Näin deittailet netissä turvallisesti – Lue nettipoliisin vinkit!

Teksti:
Anna.fi

Nettideittailussa on hyvä muistaa muutama perussääntö omaa turvallisuutta ja yksityisyydensuojaa ajatellen. Nettipoliisin vanhempi konstaapeli Jutta Antikainen kertoi Elleille, mitkä asiat on hyvä pitää mielessä, kun netissä solmitaan uusia tuttavuuksia.

nettideittailu, treffipalstat, sinkut

Suurta suosiota nauttiva nettideittailu on herättänyt moninaisia ajatuksia Ellien keskustelupalstalla. Yleisimpiä aiheeseen liittyviä kysymyksiä ovat, voiko netin kautta todella löytää fiksun ja omantyylisensä ihmisen ja onko nettideittailu turvallista?

Etsi keskustelukumppanistasi tietoa

Netissä solmittujen tuttavuussuhteiden vahvuutena voi olla, että mahdollista tapaamista useimmiten edeltää pitkäänkin jatkunut virtuaalikeskustelu. Näin ollen toiseen on ehtinyt tutustua melko hyvin – ehkä paremmin kuin ravintolaillan aikana solmittujen tuttavuuksien kohdalla. Varjopuoli taas on, ettei voi koskaan olla täysin varma, kenen kanssa on netissä keskustellut.

Lähtökohtaisesti deittailu internetissä on nettipoliisi Jutta Antikaisen mukaan on yhtä turvallista kuin uuteen ihmiseen tutustuminen missä muualla tahansa. Poliisin näkökulmasta lähtökohtana on, että aikuinen osaa itse puntaroida toimintaansa.

Jos vastapuolen henkilöllisyys herättää epäilyksiä, voi juttukaveristaan helposti etsiä tietoa sekä hakukoneiden avulla että sosiaalisen median palveluista.

– Se, täsmäävätkö eri palveluissa olevat kuvat ja tiedot, antaa joitain tietoja todellisuudesta, Antikainen sanoo.

Siihen nettipoliisilla ei ole yleispätevää ohjetta, mitä tietoa netissä kannattaa tai ei kannata itsestään julkaista.

– Joku saattaa jakaa netissä koko elämänsä, eikä siitä koskaan koidu hänelle ongelmia.

”Kriiseistä tehdään julkisia”

Yksi asia nettitreffailussa kannattaa sisäistää erityisen tarkasti: kaikki, myös yksityiseksi tarkoitettu materiaali, voi päätyä koska tahansa julkiseksi. Riski tähän on erityisen suuri, jos ei tarkalleen tiedä, kenen kanssa keskustelua käy. Antikaisen mukaan materiaalin levittämisellä voidaan myös uhkailla, jotta henkilö saataisiin tekemään jotain toisen osapuolen hyväksi.

– Yksityiseksi tarkoitetut viestit tai kuvat lähtevät usein julkiseen jakoon silloin, kun rakkauteen tulee lovi. Valitettavan usein näin toimivat toistensa tuntevat, esimerkiksi entiset pariskunnat. Samalla he tekevät kriiseistään julkisia. On kuitenkin tapauskohtaista, onko tällöin mahdollisesti kyseessä rikos, uhkaus vai muu henkilön rakkauselämään liittyvä asia.

nettideittailu, treffipalstat, sinkut

Nettipoliisin kokemusten mukaan suurimmalla osalla ihmisistä ei ole treffifoorumeilla pahoja aikeita, vaan he ovat vilpittömästi etsimässä itselleen elämänkumppania.

– Kun päättää tavata uuden ihmisen, treffien aika ja paikkaa kannattaa kuitenkin aina sopia julkiselle paikalle. Näin myös lähteminen on helppoa, jos siltä tuntuu.

Käytös deittipalstalla tai muualla netissä voi tietyt kriteerit täyttäessään johtaa uhkailun tai kunnianloukkauksen rikosnimikkeen täyttymiseen samalla tavoin kuin vastaava käyttäytyminen netin ulkopuolellakin. Yleisintä internetissä on kiusaaminen: esimerkiksi kahdenkeskiseksi tarkoitetun materiaalin jakaminen tai häiritsevä kirjoittelu sosiaalisessa mediassa.

Koska nettipoliisi ei toimi nettipalveluiden ylläpitäjänä tai moderoijana, heidän työnsä alkaa silloin, kun joku tekee heille henkilökohtaiseen elämäänsä liittyvän asiasta ilmoituksen.

Lähde: Nettipoliisi
Teksti: Elina Järvi
Kuva: Colourbox.com

Osallistu keskusteluun aiheesta:
Kokemuksia nettideiteistä?

Lue myös:
Harhailua nettideiteillä

X