Ihmissuhteet

”Ollaanko vain ystäviä?” – rakkauspsykologi Tony Dunderfelt selittää, miksi näin käy

Oletko joskus deittaillessa tai potentiaalisen kumppanin kanssa päätynyt ratkaisuun, että ”ollaan vain ystäviä”? Rakkauspsykologi Tony Dunderfelt kertoo, mistä on kyse.

Teksti:
Katri Koskinen
Kuvat:
Niclas Mäkelä, Istock

Rakkauspsykologi Tony Dunderfelt uskoo, että onnistunut parisuhde vaatii kolme loistavaa aurinkoa.

Oletko joskus deittaillessa tai potentiaalisen kumppanin kanssa päätynyt ratkaisuun, että "ollaan vain ystäviä"? Rakkauspsykologi Tony Dunderfelt kertoo, mistä on kyse.

Oletko kohdannut tilanteen, jossa olet tavannut kaikin puolin ihanalta vaikuttavan tyypin, mutta se jokin puuttuu – mutta mikä?

Rakkauspsykologi Tony Dunderfelt kuvailee, että onnistunut ja toimiva parisuhde vaatii kolme asiaa: läheisyyttä, vetovoimaa ja seksuaalisuutta – ne ovat rakkauden kolme aurinkoa.

– Joskus ihmissuhteissa ainoastaan yksi aurinko toimii. Ja silloin ei luultavasti siitä synny pitkäaikaista parisuhdetta, Tony sanoo.

– Hyvä esimerkki on tilanne, jossa kahden ihmisen välillä seksisuhde toimii hyvin, eli heidän välillään hehkuu seksuaalisuuden aurinko, mutta sitten toinen ihminen ei sovikaan minulle läheisyyden auringossa: meillä ei olekaan mitään puhuttavaa!

”Ollaanko vain kavereita?”

Tapasitko ihmisen, jonka kanssa sinulla synkkasi henkisesti? Silloin teidän välillänne toimii läheisyyden aurinko.

– Näillä kahdella ihmisellä on hurjan kivaa yhdessä, he puhuvat ja puhuvat. He käyvät teattereissa ja juttelevat kaikesta, elämästä ja kuolemasta – heidän välillään läheisyys toimii, Tony kuvailee esimerkkitilannetta.

– Mutta sitten käykin niin, että toinen heistä ei tunnekaan mitään vetovoimaa heidän välillään. Sitten hän ehdottaa, että ollaan vain kavereita.

Toiselle ”ollaanko vaan kavereita” -ehdotus saattaa tulla aivan yllätyksenä.

– Toinen ihmettelee, että mitä ihmettä, meillähän on ollut tosi kivaa ja viihdymme niin hyvin yhdessä, mikä meni vikaan? Mutta toinen kokee, että tämä on vain ystävyyssuhde: hän ei koe sähköä heidän välillään.

– Eli yksi aurinko voi toimia ihmisten välillä oikein hyvin, mutta toiset auringot eivät välttämättä lähde siitä liikkeelle – jos läheisyys toimii, vetovoima ja seksuaalisuus eivät automaattisesti toimi, Tony selittää.

Entä pitäisikö tällaisessa tilanteessa niin sanotusti pakottaa itsensä sitten jatkamaan mahdollista tapailua ja suhdetta, vaikka kaikki auringot eivät heti hehkuisikaan?

– Jos ei ole vetovoimaa, ei tarvitse jatkaa, jos ei halua. Toisaalta, vetovoimaa voi aina kehittää – varsinkin pitkässä parisuhteessa, Tony huomauttaa.

Lue myös:

Rakkauspsykologi Tony Dunderfelt paljastaa parhaan parisuhdeneuvonsa – toimisiko teillä?

Miksi menestyneen naisen on niin vaikea löytää kumppania? Deittiguru listaa 3 syytä

Nämä ovat parisuhteen 5 yleisintä ongelmaa – rakkauspsykologi Tony Dunderfelt listasi yleisimmät karikot ja ratkaisut niihin

X