Ihmissuhteet

Seura: Kasvain tuli vahingossa magneettikuviin – Kati Tervo: ”Se oli minun lottovoittoni”

– Ajattelin, että pahimmillaan kuolen ja tämä oli tässä, Kati Tervo kertoo Seurassa yhteishaastattelussa Jari-puolisonsa kanssa.

Teksti:
Tiina Torikka
Kuvat:
Jonne Räsänen

Kati Tervo elää tässä ja nyt -elämää.

– Ajattelin, että pahimmillaan kuolen ja tämä oli tässä, Kati Tervo kertoo Seurassa yhteishaastattelussa Jari-puolisonsa kanssa.

Kirjailija Kati Tervolla oli ollut toistuvaa kylkikipua vuosien ajan. Fysiatrikäynnillä hän sai lähetteen rintarangan magneettikuvauksiin, joihin hän pääsi koronapandemian vuoksi vasta muutaman kuukauden odottelun jälkeen, kesällä 2020.

Vahingossa kuvattiin myös kaularangan alaosaa. Kuvassa näkyi kasvain.

”Se oli minun lottovoittoni. Neurologit arvelivat, että jos kaularankaa ei olisi kuvattu, kasvainta ei olisi huomattu. Liikuntakykyni olisi saattanut yhtäkkiä romahtaa, ja olisin joutunut pyörätuoliin”, Kati Tervo kertoo Seuran haastattelussa.

Kirjailijapuoliso Jari Tervo esitti urheaa ja pelkäsi salaa. Edessä oli vaimon vaikea leikkaus, pitkä kuntoutus ja mahdollisesti syöpädiagnoosi.

”Pohdiskelin, miten tässä käy. Jos hyvin käy, tämä on pysyvä halvaantuminen, mutta jos ei käy hyvin, kohta ollaan Terhokodissa”, Jari sanoo Seurassa.

”En muista, että olisin ollut varsinaisessa paniikissa, mutta tietenkin pelkäsin ja ajattelin, että pahimmillaan kuolen ja tämä oli tässä”, kertoo Kati.

Vaikka kasvain oli hyvälaatuinen ja se saatiin leikattua samana kesänä, Kati on loppuelämänsä ajan toipilas. Esimerkiksi rakkaan uusimman perheenjäsenen Ukko-koiran ulkoilutus ei ole helppoa, kun käveleminen on täytynyt opetella leikkauksen jälkeen uudestaan. Ensimmäisen kerran pieni koiralenkki onnistui kahdeksan kuukautta leikkauksen jälkeen.

”Olin iloinen, että selvisimme onnellisesti kotiin. Teimme vain pienen korttelikierroksen, mutta se tuntui isolta saavutukselta.”

Ukko on tuonut kirjailijapariskunnan arkeen säännöllisemmän rytmin.

”Olen onnellisempi, kun meillä on Ukko, ja uskon, että ihminen on onnellinen, kun hänellä on joku, josta pitää huolta”, Jari miettii.

Jari ja Kati Tervon yhteishaastattelu on kokonaisuudessaan Seuran numerossa 36/2022.

X