Ihmissuhteet

Itketkö helposti? Siinä tapauksessa olet onnekas – tämän takia itkeminen kannattaa

Itkeminen vähentää stressiä, itkitpä yksin tai muiden nähden. Erityisen tehokkaasti olosi kuitenkin paranee, jos itket seurassa. Mutta tiesitkö, miten naisen kyyneleet vaikuttavat mieheen? Tutkija Markus J. Rantala paljastaa itkemisen salat ja sen, miksi itkeminen kannattaa.

Teksti:
Maria Tojkander
Kuvat:
Istock

Naisen kyynelnesteen feromonit saavat miehen testosteronitason romahtamaan. Näin miehestä tulee hoivaavampi.

Itkeminen vähentää stressiä, itkitpä yksin tai muiden nähden. Erityisen tehokkaasti olosi kuitenkin paranee, jos itket seurassa. Mutta tiesitkö, miten naisen kyyneleet vaikuttavat mieheen? Tutkija Markus J. Rantala paljastaa itkemisen salat ja sen, miksi itkeminen kannattaa.

Itketkö helposti? Jos niin, olet onnekas.

Itkeminen on syvästi inhimillistä toimintaa, sillä esimerkiksi simpanssit eivät tuota kyyneleitä. Tämä ero on saanut tutkijat päättelemään, että itkemisellä täytyy olla jokin merkitys.

Ja niin sillä onkin. Itkemisestä on nimittäin paljon hyötyä myös tieteen valossa, vahvistaa evoluutiobiologian dosentti Markus J. Rantala Turun yliopistosta.

– Itkeminen vähentää stressiä, hän sanoo.

Rantala kertoo tutkimuksesta, jossa havaittiin, että 88 prosenttia koehenkilöistä tunsi olonsa paremmaksi itkemisen jälkeen.

Olon paraneminen selittyy sillä, että itkeminen aktivoi ihmisen tahdosta riippumattoman hermoston toisen pääosan, parasympaattisen hermoston. Parasympaattinen hermosto saa elimistön rentoutumaan ja rauhoittumaan. Sen vaikutuksesta esimerkiksi sydämen syke ja hengitys hidastuvat ja stressihormonin pitoisuus alenee.

Itkeminen on tehokasta, itkipä sitten yksin tai muiden nähden. Suurimman hyödyn itkemisestä kuitenkin saa, kun tirauttaa muiden seurassa.

Naisen kyyneleet lepyttävät miehen

– Itkeminen on sosiaalinen hätähuuto. Kun joku vaikkapa lyö sinua, itkusi on signaali hänelle, että sinuun sattuu, Markus J. Rantala kertoo.

Eräässä tutkimuksessa naisille näytettiin tunteikkaita elokuvia, jotka saivat heidät itkemään. Kyynelneste kerättiin talteen. Sitten joukko miehiä pantiin haistelemaan sitä niin, että miehet eivät itse tienneet, haistelivatko aitoa kyynelnestettä vai jotakin muuta nestettä.

Kun miehet – jotka eivät siis tienneet mitä haistelivat – haistelivat naisilta kerättyä kyynelnestettä, heidän testosteronitasonsa romahti.

– Testosteroni säätelee miehillä aggressiivisuutta, joten kyynelneste teki miehistä säyseämpiä ja lempeämpiä, Rantala perustelee.

Rantalan mukaan kyynelnesteessä on feromoneja, jotka säätelevät lähellä olevien – myös naisten – mielialaa ja herättävät naissä myötätuntoa itkijää kohtaan.

Myötätunto taas saa toiset usein halaamaan itkijää, jonka elimistössä aktivoituu kosketuksen voimasta läheisyyshormoni oksitosiinin eritys. Se vähentää stressiä vielä enemmän kuin pelkkä itkeminen.

Itkemällä voi myös manipuloida toisia

Itkeminen on siis ehdottomasti kannattavaa toimintaa – ainakin itkijän näkökulmasta. Lähellä oleville ihmisille siitä voi näet olla joskus haittaakin. Koska kyynelnesteellä on niin voimakkaita vaikutuksia, se voi olla vaarallinen manipulointikeino.

– Jos vaikkapa on tehnyt jotakin väärää ja jää kiinni siitä, itkeminen voi saada hänet näyttämään muiden silmissä aidosti katuvalta, ja muut voivat tulla aiempaa myötätuntoisemmiksi häntä kohtaan. Tällä voi olla myös haitallisia seurauksia, Rantala sanoo.

– Toisaalta: jos joku jättää itkemättä silloin, kun olisi itkemisen paikka, muut voivat pitää häntä psykopaattina.

X