Julkkikset

25 vuotta Ismona – nuoruuden valokuviaan paljastava Esko Kovero päätyi hakematta Salkkareihin: ”Kirjoitin samana päivänä sopimuksen”

Esko Kovero on viihtynyt Salkkareissa pisimpään kuin kukaan muu. Hän ei koskaan varsinaisesti pyrkimällä pyrkinyt sarjaan.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Esko Koveron kotialbumi, Raimo Aro/Vaasan kaupunginteatterin arkisto ja Johanna Jantunen

Esko Kovero on näytellyt Ismo Laitelaa jo 1990-luvun lopulta saakka.

Esko Kovero on viihtynyt Salkkareissa pisimpään kuin kukaan muu. Hän ei koskaan varsinaisesti pyrkimällä pyrkinyt sarjaan.

Esko Kovero, 65, on pian näytellyt MTV3:n Salatut Elämät -sarjassa neljännesvuosisadan. Eskon näyttelemä Ismo Laitela on sarjassa pisimpään mukana ollut henkilöhahmo. Koska vuonna 1999 alkanut Salkkarit on pisimpään yhtäjaksoisesti jatkunut suomalainen tv-sarja, Esko on myös pisimpään samassa tv-roolissa näytellyt suomalainen näyttelijä.

– Se tuntuu uskomattomalta. Tuntuu, että aloitimme vasta eilen. Aika on mennyt niin nopeasti, Esko kertoo.

Esko ei koskaan edes varsinaisesti hakenut Ismon rooliin vaan hänet pyydettiin koekuvauksiin.

– Näyttelijäliitolla on niin sanotut karjaluettelot, josta minut huomattiin ja minulle soitettiin. Pärstäni taisi olla sellainen, että minua pidettiin sopivana Ismon rooliin.

Rooliin oli jo koekuvattu ennen Eskoa paljon näyttelijöitä, mutta kukaan ei ollut tuntunut täysin sopivalta.

– Menin sitten koekuvauksiin ja samana päivänä allekirjoitin sopimuksen. Olemukseni taisi olla sopiva näyttelemään Ismoa, ja sovin hyvin yhteen Kallen rooliin valitun Pete Latun ja Miian roolia näytelleen Venla Saartamon kanssa.

Esko opiskeluaikoinaan opiskelijaboksissaan.

Salkkareissa on näytellyt myös Eskon vanha opettaja

Ennen Salkkareita Esko tunnettiin teatterinäyttelijänä. Valmistuttuaan Teatterikorkeakoulusta vuonna 1983 hän pääsi töihin Vaasan kaupunginteatteriin.

Ensimmäisen pääroolinsa Esko teki Pitti-Poika -nimisessä näytelmässä, joka oli Antti Tuurin ensimmäisiä teatterikäsikirjoituksia. Rooli oli mieleenpainuva.

– Sain tehdä paljon töitä ja tuta, mitä näytteleminen tosissaan on.

Esko 25-vuotiaana Pitti-Poikana vuonna 1983. Kuva: Raimo Aro/Vaasan kaupunginteatterin arkisto

Vaasasta Esko päätyi ensin töihin Turun kaupunginteatteriin ja sieltä Tampereen Työväen Teatteriin.

Tv-uransa alettua Esko on palannut silloin tällöin teatterilavoille, kuten näytellessään kesäteattereissa. Salkkareiden merkeissä hän on myös törmännyt vanhoihin teatterituttuihin, sillä sarjassa on nähty vaikka ketä.

– Salkkareissa on vieraillut esimerkiksi kurssitoverini Heidi Herala sekä vanha opettajani Ismo Kallio, joka oli työtä pelkäämätön näyttelijä niin kuin pitää ollakin.

Vuonna 2022 Jokkea Salatuissa elämissä hetken näytellyt Antti Reini on myös Eskon vanha työkaveri. He näyttelivät yhdessä Pako punaisten päämajasta -nimisessä tv-elokuvassa, jota esitettiin Ylellä vuonna 2000.

Esko ei ole vielä aikeissa jäädä eläkkeelle: ”Mennään kausi kerrallaan”

Salkkareista on parhaillaan käynnissä 25. esityskausi. Esko on jaksanut näytellä Ismon roolia vuodesta toiseen, sillä hän on viihtynyt työssään niin hyvin.

– 25 vuotta ei olisi mahdollista, jos joka päivä ottaisi päähän, kun avaan työpaikan oven. Työyhteisö on minulle todella tärkeä, ja se on muodostunut kuin toiseksi perheeksi ja kodiksi.

Eskon todellinen koti on Tampereella, jossa hän asuu avovaimonsa kanssa. Heillä on kaksi aikuista lasta.

Ajomatka Tampereelta töihin Helsinkiin on pitkä, mutta Esko ei silti koskaan vakavasti ole harkinnut jättävänsä Salkkareita.

– Ehkä joskus, kun ajoin Tampere–Helsinki-väliä syksyllä räntäsateessa, mietin Hämeenlinnan kohdalla, olisikohan jotain muuta. Mutta se oli hyvin ohimenevää.

Esko Kovero Tampereen Tahmelassa 1990-luvun puolivälissä.

40-vuotista taiteilijauraansa viettävän Eskon olisi jo ikänsä puolesta mahdollista jäädä eläkkeelle, mutta se ei ole hänellä lähitulevaisuuden suunnitelmissa.

– Mennään kausi kerrallaan ja katsotaan sitten.

Suunnitelmia eläkkeelle kuitenkin jo on.

– Haaveilin joskus, että pääsisin näkemään maailman seitsemän ihmettä. Nyt minusta on tullut ympäristötietoinen. Jos ne pystyy näkemään käyttämällä laivaa ja junaa, se olisi unelmani.

X