Roman Schatz antaa kunnianpalautuksen keski-ikäiselle miehelle.
Roman Schatz antaa kunnianpalautuksen keski-ikäiselle miehelle.
Julkkikset

Äidittömänä kasvanut Roman Schatz: ”Isän täytyy ansaita lastensa rakkaus”

Kirjailija Roman Schatz on hakenut koko elämänsä hyväksyntää ja yhteyttä toisiin. Omille lapsilleen hän on halunnut antaa rakkautta ja aikaa.
Teksti: Sanna Wirtavuori Kuvat: Sampo Korhonen

Tapaamme Helsingin Alppilassa sijaitsevassa Lenininpuistossa. Kirjailija Roman Schatz pitää sitä kantapaikkanaan.

– Asun lähellä ja piipahdan usein tänne pohtimaan töitä ja juomaan kupin kahvia tai vaikka polttamaan savukkeen salaa lapsilta.

Tapaamispäivä on heinäkuun helteisimpiä, joten tällä kertaa eväskassissa on vain pullo soodavettä.

Roman Schatz on sanonut olevansa hormonaalinen maahanmuuttaja. Hän tuli Saksasta Suomeen yli kolmekymmentä vuotta sitten rakkauden vuoksi ja puhuu suomea paremmin kuin monet syntyperäiset suomalaiset. Haluttu kommentaattori osaa olla kärkevä, hurmaava sekä ankaran sarkastinen.

– Uudet tuttavat sanovat usein, että sinähän olet ihan mukava ihminen. Mitäköhän se kertoo julkisuuskuvastani…

Kahden avioliiton ja muutaman vakavamman suhteen jälkeen Roman asuu sinkkuna yhdeksänvuotiaan Bella-tyttärensä kanssa. Tyttären äiti on vuorotöissä, ja hänellä on uudesta liitosta nuorempi lapsi, joten ex-mies kantaa nyt isompaa hoitovastuuta.

”Ainoa tapa saada rakkautta on antaa sitä.”

Iltatähden lisäksi Romanilla on ensimmäisestä avioliitostaan kaksi aikuista lasta, 31-vuotias Oskar sekä 26-vuotias Lili. Kaikki kolme ovat hänelle läheisiä ja rakkaita.

– Kiintymys äitiin tulee luonnostaan jo synnytyksen takia, mutta isän täytyy ansaita lastensa rakkaus. Olen ylpeä siitä, että olen jossain asiassa onnistunut, koska lapseni tykkäävät minusta, kunnioittavat ja jopa rakastavat. Ainoa tapa saada rakkautta on antaa sitä.

Roman Schatz: ”Muistoissani äiti on ikuisesti kaunis ja nuori”

Tuleva syksy on Romanille työpuolella vilkasta aikaa. Luvassa on muun muassa keikkaa vierailevana solistina tuttujen räppääjien kanssa sekä levy ja livekonsertti omalla Roman Schatz & Alakulo -kokoonpanolla.

Elokuussa ilmestyy romaani Kohtaus, jonka päähenkilö pohtii elämän syviä kysymyksiä, koska kiperässä tilanteessa ei muutakaan voi tehdä. Tarinan idea tuli eräältä Ismolta kymmenen vuotta sitten.

– Hän oli saanut aivoinfarktin parkkipaikalla ja joutui odottamaan apua tuntikausia yksin autossaan. Hän selvisi ja pyysi minua tekemään kokemuksestaan kirjan.

Idea syveni korona-ajan eristyksessä, ja lopputulokseen vaikuttivat myös kirjailijan omat kokemukset.

”Kaikissa hautajaisissa ovat olleet mukana itkevät vanhemmat.”

– Olen menettänyt kolmen vuoden aikana kolme läheistä ihmistä, kaikki noin viisikymppisiä, ja kaikissa hautajaisissa ovat olleet mukana itkevät vanhemmat.

Roman korostaa, että kirja on fiktiota, päähenkilö ei ole maahanmuuttaja eikä tv-kasvo, vaan tuiki tavallinen äijä, jolle nykymeno on vaativaa ja ahdistavaa.

– Halusin antaa kunnianpalautuksen keski-ikäiselle suomalaiselle miehelle ja todistaa, että ei me idiootteja olla. Kieltämättä monet ajatuksista ovat omiani, vaikka toki kärjistän ja leikittelen.

Kirjaa kirjoittaessaan Roman Schatz pohti myös kuolemaa ja uskontoa. Hän ei kuulu kirkkoon, mutta sanoo tajuavansa, miksi ihmiset hakevat uskonnosta lohtua.

– Meillä on hirveä tarve ymmärtää kaikkea. Olen itsekin hengellinen ja ihmettelen elämän mysteeriä, mutta uskon, että ihminen on luonut jumalan eikä päinvastoin. Jumala on syntynyt tarpeeseen.

Romanin äiti kuoli, kun hän oli vain viisivuotias.

– Muistoissani äiti on ikuisesti kaunis ja nuori. Ehkä minulla on äidittömyyden takia tarve saada hyväksyntää ja tulla kuulluksi, ehkä siksi olen niin kiinnostunut ihmisten välisestä kommunikoinnista. Elämä on helpompaa, jos tulee ymmärretyksi – jos on joku, joka välittää ja jaksaa kuunnella.

Lue myös: Julkisuudesta tutut isät puhuvat rehellisesti isyydestä  ”Maailma tarvitsee herkkiä jätkiä, jotka pitää meidän tyttäristä hyvää huolta”

X