Kirjailija-näyttelijä Anna-Leena Härkönen
Anna-Leena Härkösellä on takanaan rankka kevät.
Julkkikset

Anna-Leena Härkönen pohtii eron jälkeen uutta parisuhdetta: ”Onko helpompaa olla loppuelämä yksin?”

Kirjailija-näyttelijä Anna-Leena Härkönen on eron jälkeen pohtinut jälleen sitä, kannattaako uuteen parisuhteeseen enää edes ryhtyä. – Parisuhde tuntuu vaikealta haasteelta, Anna-Leena sanoo.
Teksti: Annan toimitus Kuvat: Kristiina Kurronen

Kirjailija-näyttelijä Anna-Leena Härkönen on eron jälkeen pohtinut parisuhteen merkitystä elämässä. Anna-Leena Härkönen ja kirjailija Riku Korhonen erosivat tänä keväänä kymmenen aviovuoden jälkeen. Pari asui liiton ajan eri paikkakunnilla: Härkönen Helsingissä ja Korhonen Turussa.

Annan Vastaparit-juttusarjassa Anna-Leena Härkönen kertoo ajatuksiaan eron jälkeen:

”Minulle on tapahtunut tänä vuonna isoja asioita: avioero, korona-eristys, poikani kotoa pois muutto. Herranjumala, siinä on paljon sopeutumista. Mutta minusta on myös mukavaa se, että olen yksin, on hiljaista ja siistiä.

Parisuhteen pitäisi tuoda elämään iloa, mutta nainen ja mies ajattelevat ja kommunikoivat niin eri tavalla, että aina syntyy väärinkäsityksiä, vääntöä ja valtataistelua.

Olen eronnut kolmesti ja tuskin menen enää naimisiin. Välillä mietin, kannattaako uutta miessuhdetta enää edes yrittää etsiä, kun se on niin vaikeaa. Onko helpompaa antaa periksi ja olla koko loppuelämänsä yksin? Niin voisi suojella itseään – kun minulla kuitenkin on perhe ja ystäviä.”

Lue myös: Anna-Leena Härkösen 8 oivallusta elämästä: ”Enää en harrasta mykkäkoulua”

Anna-Leena Härkönen eron jälkeen: ”Olisi ihanaa löytää vielä rauhallisempi suhde”

Anna-Leena Härkönen ja Riku Korhonen ehtivät olla yhdessä noin 13 vuotta. Vuosi sitten Anna-Leena kertoi Annan haastattelussa liiton salaisuudeksi keskinäisen luottamuksen ja sen, että kumppanit antavat toisilleen tilaa.

Tuolloin Anna-Leena sanoi myös, että parisuhde on haastava laji, koska rakkaudessa pienestä asiasta voi joskus kasvaa järkyttävän iso. Nyt Anna-Leena Härkönen jatkaa eron jälkeen parisuhdepohdintaansa:

”Parisuhde tuntuu vaikealta haasteelta senkin takia, että olen kuin haavanlehti, menen ihan vauhkoksi esimerkiksi parisuhde­riidoista. Jos toinen puhuu minulle tylyllä äänellä, häväistyksi ja hylätyksi kokemisen tunne on minulla valtavan voimakas. Reagoin kesken jääneisiin riitoihin niin vahvasti, että se hallitsee koko olemistani.

Sanoin juuri eräälle ystävälleni, että minä olen liian hermoheikko parisuhteeseen. Olisi kuitenkin ihanaa, jos joskus vanhoilla päivillä löytyisi vielä jokin rauhallisempi suhde.

Olen miettinyt näitä aiemminkin – jo 13 vuotta sitten päätin, etten enää koskaan asu miehen kanssa. Mutta eipä se pelastanut viimeisintä liittoa, tuntuu ettei mikään malli toimi.”

Luit juuri lyhennelmän Annan 27/2020 kansijutusta, jonka on kirjoittanut Iina Alanko. Vastaparit-sarjan jutussa Anna-Leena Härkönen kertoo muun muassa, miksi hän kokee itsensä rohkeaksi ja vahvaksi, miksi juhlat tuntuvat hänestä joskus raskailta, miksi jokaisen pitäisi opetella tuottamaan toisille pettymyksiä ja miten liika kiltteys on vaikuttanut hänen elämäänsä. Lue Anna-Leenan koko haastattelu numerosta 27/2020 tai digilehdestä! Voit tilata digilehden täältä!

X