Julkkikset

Bitte Westerlund suhteestaan Jörn Donneriin: ”Oli minullakin seikkailuni”

Puolison kaksoiselämä selvisi Bitte Westerlundille vasta Donnerin kuoleman jälkeen. Avioelämän hiipuessa Bittekin etsi lämpöä muualta.

Teksti:
Miia Siistonen
Kuvat:
Sampo Korhonen

Bitte Westerlund olisi halunnut ison perheen. – Jörn myönsi minulle lisenssin vain kahteen lapseen. Hän oli pojillemme hyvä isä, vaikka suhde vanhempiin lapsiin oli kompleksinen.

Puolison kaksoiselämä selvisi Bitte Westerlundille vasta Donnerin kuoleman jälkeen. Avioelämän hiipuessa Bittekin etsi lämpöä muualta.

Pöydän ääressä istuu suuri joukko naisia eri maista. On lentoemäntä, tutkija, näyttelijä, kirjailija, poliitikko, ballerina… Jokainen kertoo vuorollaan siitä, millaista oli olla rakkaussuhteessa Jörn Donnerin kanssa. Tällaista hullua ideaa Bitte Westerlund, 62, on ajatuksissaan pyöritellyt.

Nyt istumme kuitenkin kahdestaan kahvila Mariankatu 18:ssa Helsingin Kruununhaassa Bitten kotikulmilla ja keskustelemme Philip Teirin kohuteoksesta J & B, Kohtauksia eräänlaisesta avioliitosta. Oli tarkoitus, että Bitte kirjoittaisi itse yhteisistä vuosistaan Jörnin kanssa. Mutta ei hän sitten kyennytkään.

Toki Bitte tiesi, millaisen naistenmiehen matkaan aikoinaan lähti 23-vuotiaana opiskelijana. Viisikymppisellä Jörnillä oli tuolloin jo merkittävä lista valloituksia. Mutta sitä hän ei tiennyt, että valloitukset jatkuivat vielä yhteiselämän aikanakin. Pisin suhteista kesti 50 vuotta, paljon pidempään kuin Jörnin ja Bitten liitto.

Salaisuudet alkoivat paljastua, kun Bitte ryhtyi tutkimaan miehensä jäämistöä tämän kuoleman jälkeen reilut kolme vuotta sitten. Oli järkytys lukea tuoretta sähköpostikirjeenvaihtoa, jossa puoliso kirjoitti toiselle naiselle: ”Tiedäthän, että sinä olet minulle tärkein. Ajattelen sinua joka päivä.”

– Minulla ei ollut aavistustakaan Jörnin kaksoiselämästä. Että olinkin sinisilmäinen!

Oli Bittelläkin seikkailunsa

Mikä Jörnissä oli vetoavaa, että hän sai naiset hullaantumaan? Olihan hän komea ja karismaattinen, Bitte tuumii. Niin kauniit kädet ja huulet.

– Eniten vetosi varmasti kuitenkin se, että hän oli intensiivisesti läsnä. Kyseli ja kuunteli sen sijaan, että olisi luennoinut itsestään.

Mutta romanttinen Jörn ei ollut. Hän ei halunnut kävellä käsikkäin eikä tuonut koskaan kukkia. Paitsi kerran: esikoisen syntymän jälkeen tuore äiti sai fiikuksen. Jörn oli kahdelle nuorimmaiselleen, Danielille ja Rafaelille, hyvä isä. Nyt Bittelle on selvinnyt, että miehellä oli sutinoita myös silloin, kun hän itse hoiti kotona poikia.

Salailu oli varmasti osa suhteiden viehätystä, Bitte uskoo.

– Jörn lokeroi huolellisesti elämänsä eri alueet eikä halunnut sekoittaa niitä keskenään. Hyväksyin sen, mutta en osannut kuvitellakaan, että hän suoraan valehtelisi minulle.

On paljon kysymyksiä, joita Bitte haluaisi puolisolleen esittää. Nyt se on myöhäistä. Vaikka tokkopa hän olisi saanut vastauksia miehen eläessäkään.

”Yhteen mennessämme toivoin, että meistä olisi tullut me, mutta Jörn oli viimeiseen saakka minä-ihminen.”

– Jörn oli hyvin tarkka reviiristään. Jos joku astui sille, hän sai raivokohtauksen. Yhteen mennessämme toivoin, että meistä olisi tullut me, mutta Jörn oli viimeiseen saakka minä-ihminen.

Harkitsiko Bitte koskaan eroa? Ei. Vaikka oli hänelläkin toki seikkailunsa. Ruotsissa hän tapaili hurmaavaa miestä, joka oli aivan toisenlainen kuin Jörn – herkkä ja hellä. Mutta silloin puoliso oli jo apua tarvitseva vanhus.

– Ajattelin, etten voi jättää häntä. Hän tarvitsee minua nyt.

Kohta valmis uuteen rakkauteen

Yllättävien paljastusten takia Bitte on joutunut surun ohella käsittelemään sotkuista tunnevyyhtiä: pettymystä, vihaa, mustasukkaisuutta. Läheisten mielestä hänen ”jörnologiset tutkimuksensa” ovat saaneet pakkomielteisiä piirteitä ja ne pitäisi jo lopettaa.

Jotkut leskiystävät ovat valistaneet, että surusta toipuminen vie viitisen vuotta.

– Olen päättänyt, että neljä saa riittää, hän sanoo ja hymyilee.

Puolen vuoden kuluttua Bitte arvelee olevansa valmis johonkin uuteen. Vaikkapa rakkauteen.

Juttu julkaistiin Annan numerossa 36/2023.

X