Julkkikset

Eino Grön Seurassa: Marjatta-vaimon kunto ei ole palautunut korona-ajan jälkeen – ”On totta, mitä hoitolaitoksista puhutaan”

Eino ja Marjatta Grön ovat olleet naimisissa 60 vuotta. Alzheimer vei Marjatan hoitokotiin vuonna 2015.

Teksti:
Tiina Torikka
Kuvat:
Om-Arkisto

Eino Grön.

Eino ja Marjatta Grön ovat olleet naimisissa 60 vuotta. Alzheimer vei Marjatan hoitokotiin vuonna 2015.

Laulaja Eino Grön kertoo Seurassa, kuinka hoitokodin koronakaranteeni on vaikuttanut Alzheimeria sairastavan Marjatta-vaimon vointiin. Marjatta lopetti lähes kokonaan puhumasta, eikä hänen kuntonsa ole palautunut entiselleen, Eino kertoo.

”Se on surullista”, mies toteaa Seurassa.

Einon mielestä hoitokodin karanteeni oli liian tiukka. Einoa ei päästetty vaimonsa lähelle ja hän epäilee, ettei Marjatta saanut juttuseuraa eikä ehkä ollenkaan liikkumaan.

”He toivat hänet toisen kerroksen parvekkeelle ja sain pihalta katsella häntä. Kahdessa kuukaudessa hänen kuntonsa oli romahtanut. Näin ettei hän enää pystynyt kävelemään, vaan käveli kahden hoitajan tukemana.”

Ennen pandemiaa Marjatta ja Eino olivat käyneet yhdessä sauvakävelyllä, jolla Marjatta kulki vauhdilla.

”Kyllä se on ihan totta, mitä hoitolaitoksista puhutaan. Ne ovat kurjassa jamassa, koska ei vain ole tarpeeksi hoitajia”, Eino sanoo Seuran haastattelussa.

Puhuminen tilanteesta sai Einon hiljaiseksi, mutta muisto hääpäivältä saa hänet nauramaan.

Kirkko oli jo täynnä vieraita, ja Eino odotti sulhasen jännitystasoilla pappia saapuvaksi. Lopulta suntiolle valkeni, ettei Eino ollut muistanut varata pappia laisinkaan. Paikalle järjesteltiin hätäratkaisuna eläkeläisrovasti, joka sattui asumaan lähistöllä.

”Hän vihki meidät vanhanaikaisesti todella pitkän kaavan kautta. Mutta ei se mitään, pääasia, että saatiin pappi paikalle”, Eino muistelee.

Eino asuu edelleen samaa kotia Espoon Haukilahdessa kuin suurimman osan 83-vuotisesta elämästään. Floridan Palm Beachin -asuntonsa hän myi huhtikuussa.

”Nyt suomalaisuus siellä murenee. Korona oli takaisku, kun talot ja autot olivat siellä tyhjillään. Parin vuoden aikana moni kypsytteli ajatusta, ja nyt he ovat myyneet talonsa ja autonsa pois. Sanovat, että ikää on tullut niin paljon, että haluavat mieluummin pysyä Suomessa”, Eino sanoo.

Eino Grönin haastattelu on julkaistu kokonaisuudessaan yhdessä Heikki Paavilaisen kanssa Seuran numerossa 22/2022.

X