Julkkikset

Kaisa Hela luuli aina haluavansa äidiksi – sitten hän ei ollutkaan enää varma: ”Pian ymmärsin, että lapsi ei olekaan vain minun ja puolisoni asia”

Kaisa Hela tajusi 38-vuotiaana, ettei haluakaan äidiksi. – Julkinen paine, joka kohdistui naiseen, joka ei ollutkaan varma haluaako äidiksi, tuli yllätyksenä.

Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Sampo Korhonen

– Rakastan jokaista lasta, joka haluaa syliini.

Kaisa Hela tajusi 38-vuotiaana, ettei haluakaan äidiksi. – Julkinen paine, joka kohdistui naiseen, joka ei ollutkaan varma haluaako äidiksi, tuli yllätyksenä.

Näyttelijä Kaisa Hela ja Heikki Hela avioituivat vuonna 2015. Se, että 38-vuotiaana Kaisa halusikin aikalisän lapsiasian suhteen, ei liittynyt mitenkään Heikin nyt jo aikuisiin poikiin tai hyvään parisuhteeseen.

– Kehoni yksinkertaisesti lakkasi haluamasta lasta. En tiedä, oliko se jokin hormonaalinen asia. Minulle vain tuli sellainen olo, että en ole sittenkään enää varma. Ymmärsin myös, että lapsen saaminen oli asia ja päätös, joka pitäisi miettiä jokaiselta kantilta. Naisena tällaista asiaa on myöhäistä katua sitten viisikymppisenä.

Tästä oli huolissaan myös moni Kaisan ystävä. Kaisalla on yhdeksän kummilasta, ja moni ystäväkin ajatteli, että hänestä tulisi mahtava äiti. Kaisa myös törmäsi yleistyksiin naisista, jotka ovat syystä tai toisesta valinneet lapsettomuuden.

– Sen ymmärrän, että ystäväni halua­vat haastaa päätökseni ja ajatukseni jäädä vapaaehtoisesti lapsettomaksi. He tarkoittavat vain hyvää, eivätkä halua, että katuisin myöhemmin. Mutta julkinen paine, joka kohdistui naiseen, joka ei ollutkaan varma haluaako äidiksi, tuli yllätyksenä.

Kaisan pohtiessa lapsiasiaa Suomessa puhuttiin synnytystalkoista, jotta saataisiin maahan lisää veronmaksajia.

– Silloin ymmärsin, että lapsi ei olekaan vain minun ja puolisoni asia, vaan että siitä olisi vastattava muka yhteiskunnallekin. Jokaisen lapsettoman takana on oma tarina, usein traaginenkin, joten en ymmärrä, miten joku miespoliitikko voi alkaa vedellä yleistyksiä ja puhua itsekkäistä naisista. Aivan kuin nainen ei olisi nainen, jos hän ei yrittäisi lisääntyä.

Luit juuri lyhennelmän Annan jutusta, jonka on kirjoittanut Emilia Saloranta. Jutussa Kaisa Hela kertoo muun muassa siitä, mitä hän löysi uudestaan puolisonsa Heikki Helan silmistä, kun pandemia toi tauon teatteritöihin. Lue koko juttu Annasta 28/2022 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X