Julkkikset

He kaikki juhlivat itsenäisyyttä kierrätysasuissa – katso kuvat!

Linnan juhlien teemana on tänä vuonna yhteinen ympäristömme. Ei siis liene yllätys, että kierrrätyspukuja nähtiin tänä vuonna itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla ennätysmäärä.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Kristiina Kurronen/Otavamedia

Kierrätys ja uusiokäyttö nousivat suureksi trendiksi Linnan juhlien asuissa.

Linnan juhlien teemana on tänä vuonna yhteinen ympäristömme. Ei siis liene yllätys, että kierrrätyspukuja nähtiin tänä vuonna itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla ennätysmäärä.

Lainattua, kierrätysmateriaaleista tehtyä, vintagea ja second handia. Tänä vuonna linnan juhlissa nähtiin monenlaisia ekotuotannon helmiä ja kierrätyspukuja, joista osa oli vanhoja tuttavuuksia toisista tilaisuuksista tai aiemmista Linnan juhlista.

– Ainoastaan silloin, jos materiaali on alun perin ollut jätettä, asu on kierrätysvaate. Muuten asut ovat oikeastaan uusiokäyttöä, trashionista Outi Pyy tarkentaa kierrätysasun määritelmää.

Muun muassa he kaikki saapuivat vuoden 2018 Linnan juhliin kierrätyspuvuissa, lainatuissa asuissa tai käytetyista materiaaleista valmistetuissa puvuissa:

Laura Karjula

Satokausikalenterin perustajan Samuli Karjulan puoliso Laura Karjula pukeutui trashionista Outi Pyyn ja ompelijamestari Paula Malleuksen suunnittelemaan ja toteuttamaan, ”Ametistiksi” nimettyyn pukuun, josta kirjoitimme jo ennen Linnan juhlia.

Puvun pohjana on käytetty Pure Wasten leikkujätteestä uusiotuotettua trikoota, mikä tekee siitä erittäin mukavan ja liikkuvan päällä. Täydellisen mukavan iltapuvun pinta on päällystetty punakaalilla käsin kasvivärjätyllä silkillä ja tuettu käytetyllä messumatolla. Puvun palastettu rakenne korostaa kantajansa muotoja, mutta samalla tekee siitä täysin hengittävän.

Satokausikalenteri
Laura Karjula

Ronja Oja

Yleisurheilija Ronja Oja asteli Linnaan äitinsä tekemässä iltapuvussa, jonka yläosassa on hänen voittamiensa SM-mitaleiden nauhoja. Itse mitaleista GL-koru valmisti Ronjan yllä itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla nähdyt korut.

Ronja Oja

Kike Elomaa

Perusuomalaisten kansanedustaja Kike Elomaa juhki itsenäisyyttä uusiokäytetystä kankaasta tehdyssä raidallisessa paljettipuvussa. Sinivalkoisessa paljettiasussa kimaltelevat Kiken mukaan puhtaat järvet ja lumihanki.

Kike Elomaa

Päivi Matala

Cirkon toiminnanjohtaja Riku Lievosen kanssa Linnaan saapunut Päivi Matala halusi Linnaan ylleen kierrätysiltapuvun suunnittelija Jaana Haaksiluodon iltapukumallistosta. Jaana muokkasi Päiville Linnaan mustan silkki-iltapuvun, joka on aiemmin nähty muun muassa näyttelijä Minttu Mustakallion yllä Venla-gaalassa. Puvussa on satiininauhalla koristeltu laahus. Niskassa yksityiskohtana on rusetti, joka kokoaa puvun yläosan ja paljastaa samalla selän.

Päivillä on ranteessaan mekon kanssa samasta materiaalista valmistettu musta rusettirannekoru.

Seija Lukkala

Globe Hopen toimitusjohtaja Seija Lukkala juhli Linnassa itse suunnittelemassaan laskuvarjosta tehdyssä puvussa, joka hänen yllään nähtiin Linnassa viimeksi vuonna 2007. Juhlat tulevat olemaan puvulle itse asiassa jo kolmannet, sillä puku nähtiin kansanedustaja Sanna Lauslahden yllä Linnassa vuoden 2014 itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla. Pukua on päivitetty vuosien varrella.

Anna Björkroos

Nya Åland -lehden päätoimittajan Anna Björkroos saapui linnaan sanomalehtiasussa, jossa sanomalehti yhdistyy satiiniin.

Anna Björkroos

Päivi Sillanaukee

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Päivi Sillanaukeen yllä Linnan juhlissa nähty ”Akvarelli”-niminen puku on käsin jää- ja marmorivärjätty second hand -iltapuku. Puvun suunnitteli Outi Pyy. Värjäystekniikaksi valittiin jää. Se muistuttaa siitä, miten tärkeää ilmastonmuutos on ottaa huomioon poliittisessa päätöksenteossa.

Essi Syrén

Kuvataiteilija, valokuvaaja Perttu Saksan puolison, taidehistorioitsija Essi Syrén saapui Linnaan kierrätetyssä vintage-puvussa, joka on saanut nimekseen ”Virkattu musta”. Puvussa on käytetty värjättyjä, uudelleenkäytettyjä, virkattuja liinoja. Puvun on suunnitellut Outi Pyy.

Puku tuo mieleen hieman viime vuonna Linnassa nähdyn, Outin tekemän ”yksi koko sopii kaikille” -mekon, joka sekin oli valmistettu virkatuista pitsiliinoista.

Riikka Karppinen

Ympäristövaikuttaja Riikka Karppinen saapui itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle ylijäämäpolyesteritaftista ja mustaksi käsin värjätystä rysäverkosta eli kalastusverkosta tehdyssä luomuksessa. Rysäverkkoa on vedostettu suonvihreän pohjapuvun yksityiskohdaksi. Verkon tarkoitus on ottaa kantaa kaivosteollisuuden, metsien hakkuiden ja turvetuotannon vaikutuksiin vesistöissämme. Puvun suunnittelija Paula Malleus on antanut puvulle nimeksi ”Suo”.

Elina Moisio

Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimituksen esimies Matti Kalliokosken puoliso, vaikuttajaviestinnän johtava neuvonantaja Elina Moisio asteli Linnaan Paula Malleuksen suunnittelemassa, ”VHS”-nimisessä iltapuvussa, jonka materiaalina on kotimaisesta, uudelleenkäytetystä videonauhasta käsin kudottu kangas.

Ronja Rajala

Paralympialaisissa kultaa voittaneen lumilautailija Matti Suur-Hamarin avopuoliso Ronja Rajala saapui kättelyyn ”Hakama”-nimisessä, Paula Malleuksen suunnittelemassa iltapuvussa. Puvun materiaaliksi käytettiin Ronjan kahdet omat  japanilaiset perinnehousut eli hakamat.

Mai Kivelä

Animalian toiminnanjohtaja ja kaupunginvaltuutettu Mai Kivelä asteli itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle Paula Malleuksen suunnittelemassa ”Stone evening” -asussa. Puvun materiaalina on käytetty SPR:n ylijäämätrikoopaitoja ja Kokkotyö-säätiön uusiotuottamia myyntiin kelpaamattomia farkkuja. Puku on osa Paulan Mem-merkin Endure-mallistoa, joka viestii biodiversiteetin säilyttämisen tärkeydestä.

Main kantaman puvun vedensäästö on noin 23 000 litraa makeaa vettä. Main kokonaan kierrätysmateriaaleista tehty, Paulan toteuttama kettukassi vie Linnan juhliin turkistarhauksen vastaisen sanoman.

Mai Kivelä Linnan juhlissa.

Saara-Sofia Sirén

Kokoomuksen kansanedustaja Saara-Sofia Sirénin Linnan juhlien asu on turkulaisen Tyyki Designin Miia Aaltosen käsialaa. Puvun valmistukseen on käytetty yhteensä kierrätettyjä solmioita.

Hanna Sarkkinen

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja ja oululainen kansanedustaja Hanna Sarkkinen juhlii itsenäisyyttä lainavaatteissa. Sarkkisella on juhlia varten lainassa Katri Niskasen musta iltapuku vaatelainaamo Vaaterekistä. Hanna on ollut Vaaterekin asiakas jo pidemmän aikaa.

Juhla-asun kruunaavat kuvataitelija ja vintage-yrittäjä Irja Nurun Venus-taidekorumalliston kaulakääty ja korvakorut, jotka ovat taitelijalta itseltään lainassa. Näyttävän kaulakäädyn ja korvakorujen hopea- ja pronssinaiset pitelevät käsissään upeita luonnonkiviä. Asukokonaisuus sisältää korujen kautta myös feministisen kannanoton, sillä Venus-sarjassa art deco -henkiset alastomat naisfiguurit kannattelevat päänsä päällä loistavaa kiveä eli omaa totuuttaan.

Hanna Sarkkinen

Juha Lehtikuja ja Riikka Lehtikuja

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen toimitusjohtaja Juha Lehtikuja juhlii itsenäisyyttä lainakengissä ja lainafrakissa, jota somistavat pyörän osista valmistettu solmuke ja nopeusmittarin magneeteista tehdyt kalvosinnapit. Myös puoliso Riikka Lehtikuja juhlii Kierrätyskeskuksen uusiomalliston Plan B:n periaatteiden mukaan rakennetussa asussa.

Riikan juhlapuvussa lähtömateriaaleina ovat Kierrätyskeskukseen lahjoitettu pimennysverho, koristetyyny ja kokonaisuutta keventävä puseron helma. Asuista kiitos kuuluu Plan B:n tiimille ja erityisesti päävastuun kantaneelle Katariina Järviselle.

Outi Alanko-Kaihiluoto

Vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto asteli kättelyyn vaatelainaamosta lainatussa iltapuvussa. Laina-asu on Katri Niskasen suunnittelema tumman violetin sävyinen Viola-iltapuku.

Ville Niinistö

Vihreiden edellinen puheenjohtaja, kansanedustaja Ville Niinistö ilmoitti jo ennen Linnan juhlia, että aikoo pukeutua itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle kierrätyshengessä isoisänsä 1930-luvun kotimaiseen villakankaiseen hääfrakkiin. Kyseinen puku on Villen sanojen mukaan nähnyt jo noin kymmenet Linnan juhlat, useita Nobel-gaaloja, useita opiskelijavuosijuhlia, yhdet prinsessan häät ja omatkin häät. Ja silti hyvin kestää!

Li Andersson

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson saapui Linnan juhliin yllään tyylikäs juhla-asu, jossa hänet on nähty jo kahdesti aiemmin. Li boikotoi Linnan juhlia vuonna 2015, mutta on osallistunut sen jälkeen itsenäisyyspäivän vastaanottolle käyttäen samaa kierrätetystä materiaalista valmistettua juhla-asuaan. Puvun suunnittelussa otettiin aikanaan erityisesti huomioon ajattomuus ja sen soveltuminen myös muuhun edustuskäyttöön.

Päämateriaalina on käytetty Tauko-vaatemallistojen raakamateriaaleja eli paikallisten tekstiilihuoltoyritysten poistotekstiilejä. Tauko on Mila Moision ja Kaisa Rissasen perustama ekologiseen vaatesuunnitteluun ja tuotantoon keskittyvä vaatemerkki.

Li Andersson

Lue kaikki vuoden 2018 Linnan juhlista täältä!

X