Julkkikset

Kun isä sai puoli vuotta elinaikaa, Maria Veitola tarttui ystävän neuvoon – ”Isällä oli myös muita sairauksia, mutta niissä oli aina illuusio toivosta”

Maria Veitola on tämän vuoden Roosa nauha -suunnittelija. Isänsä haimasyövälle menettänyt Maria toivoo nauhan muistuttavan siitä, että meillä on vain tämä hetki.

Teksti:
Christina Boman, Emilia Saloranta
Kuvat:
Tiia Ahjotuli

Maria Veitolan oikea käsi oli vihoitellut jo pidemmän aikaa ennen leikkausta.

Maria Veitola on tämän vuoden Roosa nauha -suunnittelija. Isänsä haimasyövälle menettänyt Maria toivoo nauhan muistuttavan siitä, että meillä on vain tämä hetki.

Toimittaja ja juontaja Maria Veitola on vuoden 2022 Roosa nauha -suunnittelija. Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräyksellä tuetaan suomalaista syöpätutkimusta.

Maria Veitola menetti isänsä syövälle

Roosa nauha -keräys nostaa tänä syksynä esille huonoennusteiset syövät. Huonoennusteinen syöpä johtaa useimpien potilaiden kuolemaan, sillä parantavia hoitomuotoja ei vielä ole.

Aihe on koskettanut myös Mariaa ja hänen lähipiiriään. Marian isä menehtyi haimasyöpään vuonna 2016. Syöpäsäätiön mukaan haimasyövän ennuste on huono, ja vain noin 7–8 prosenttia sairastuneista on elossa viiden vuoden kuluttua diagnoosista.

On olemassa elinajan ennuste. Isällä se oli puoli vuotta. Me valitsimme käydä vaikeita keskusteluja, mitä ei käyty aiemmin, Maria Veitola kertoi Roosa nauha -keräyksen tiedotustilaisuudessa.

Maria on puhunut isänsä pitkäaikaissairaudesta ja kuolemasta avoimesti, mutta syöpädiagnoosista Maria ei aiemmin ole kertonut julkisuuteen.

– Isällä oli myös muita pitkäaikaissairauksia, mutta niissä oli aina mahdollisuus ja illuusio toivosta läsnä. Mutta sitten isä soitti ja kertoi syövästään. Että siitä ei voi parantua.

Maria Veitola rikkoo puhumattomuuden kulttuuria

Isän menettäminen ja siitä seurannut suru saivat Marian pohtimaan elämää uudesta näkökulmasta. Ajatus kuolemasta ja elämän rajallisuudesta oli jatkuvasti läsnä.

– Usein kun läheinen sairastaa, kuolema tulee hitaasti ja voidaan valmistautua. Voi valita, miten hetkiä käyttää, Maria kertoo.

Marian ystävän isä oli menehtynyt vuotta aikaisemmin maksasyöpään. Häneltä Maria sai neuvon, johon tarttui vimmalla: Käytä kaikki aikasi isän kanssa.

”Olen onnellinen, että loppumetreillä uskalsimme puhua tärkeistä asioista.”

Maria sanoo kaunistelematta, että kuolema oli ruma ja saattohoito epäonnistui. Yhteys oli kuitenkin keskeinen asia, joka löytyi. Marian ja isän välit eivät aina olleet mutkattomimmat.

– Olen onnellinen, että loppumetreillä uskalsimme puhua tärkeistä asioista, Maria sanoo.

– Sain paljon viestejä ihmisiltä, jotka olivat menettäneet vanhempansa. Toistui se, että vanhempi kuoli ja harmittaa, etten sanonut näitä asioita tai puhunut näistä asioista. Juuri tämän takia kuolemasta pitäisi puhua. Jälkikäteen on myöhäistä, koska kuolema on lopullinen.

Vaikka keräyksen pääasiallinen tehtävä on kerätä varoja syöpätutkimukselle, Maria kokee merkittäväksi myös tämän toisen tehtävän: rikkoa puhumattomuuden kulttuuria.

– Isän menetyksestä nousi kuolemanpelko ja tarve puhua kuolemasta. Kun puhuin asiasta, suurin osa ei halunnut puhua kuolemasta.

Myös Marialta itseltään on poistettu kasvain rintaontelosta vuonna 2020. Siitäkin hän on halunnut kertoa avoimesti.

– Haluaisin, että puhutaan enemmän kuolemasta ja elämän rajallisuudesta, jotta reaktio ei olisi ahdistus ja feidaus. Kaikesta huolimatta voidaan kohdata toisemme, välittää ja olla kontaktissa. Vaikka on vaikeaa, Maria toivoo.

”Hankkiuduin eroon mustista vaatteista”

Vuoden 2022 Roosa nauha koostuu eri väreistä, erilaisista hetkistä, jotka muodostavat mosaiikkimaisen kuvion. Värien voi nähdä symboloivan myös erilaisia syöpiä. Maria kannustaa kantamaan nauhaa muistutuksena tämän hetken tärkeydestä.

– (Isän kuoleman jälkeen) minun oli vaikea löytää iloa elämästä. Jouduin harjoittelemaan sitä. Huomasin, että värit tuovat iloa elämään. Hankkiuduin eroon mustista vaatekappaleista ja aloin pukeutua entistä värikkäämmin.

Veitola on suunnitellut rintanauhan lisäksi myös uuden Roosa nauha -rannekkeen. Roosa nauha -keräys on käynnissä 22.9.–31.10.2022. Sillä tuetaan suomalaista syöpätutkimusta – mukaan lukien syöpäseulontoihin liittyvää tutkimustyötä, jonka ansiosta on juuri käynnistynyt valtakunnallinen suolistosyövän seulontaohjelma.

Juttua täydennetty kello 14.25.

X