Julkkikset

Kun Saara Aalto sävelsi nuorena kappaleen, hän sai kuulla koulussa huuteluja sen surkeudesta – nyt Saara duetoi 12-vuotiaan itsensä kanssa: ”Tunnen hellyyttä ja ylpeyttä”

Saara Aalto oli jo lapsena varma, että hänestä tulisi laulaja. 12-vuotiaana saavutettu sävellyskilpailun voitto antoi unelmille siivet.

Teksti:
Riikka Heinonen
Kuvat:
Sampo Korhonen / Om-Arkisto, Saara Aallon Kotialbumi

Saara Aalto aloitti kappaleiden säveltämisen jo nuorena.

Saara Aalto oli jo lapsena varma, että hänestä tulisi laulaja. 12-vuotiaana saavutettu sävellyskilpailun voitto antoi unelmille siivet.

Saara Aalto jakoi Annalle valokuva-albumistaan otoksen, jota hän voi pitää elämänsä kuvana.

”Kuvassa esittelen ylpeänä palkintopokaalia, jonka voitin vuonna 1998 Kotkan Meripäivien sävellyskilpailusta. Vanhempani olivat siihen asti kieltäneet minua osallistumasta television laulukilpailuihin, jotta voisin pysyä rauhassa lapsena.

Isäni osallistui kilpailun aikuisten sarjaan, joten pyysin itsekin päästä kisaamaan. Olin ikionnellinen, kun sain vihdoin luvan osallistua elämäni ensimmäiseen laulukilpailuun säveltämälläni kappaleella. Voitin lasten sarjan ja lisäksi sävellykseni voitti koko festivaalin sävellyskilpailun.

Saara Aalto
Isä kuvasi 12-vuotiaan Saaran palkintopokaalin kanssa kodin terassilla.

Isä otti kuvan kotimme etuterassilla Oulussa hieman ennen kuin luovutin kiertopalkinnon pois. Olin 12-vuotias ja vuorenvarma, että minusta tulisi kansainvälinen artisti. Haave oli siinä mielessä huvittava, etten osannut kunnolla englantia. Olin aloittanut englannin opiskelun kaksi vuotta aiemmin. Olen aina osannut unelmoida. Kilpailun voiton myötä tuntui, että unelmani lähtivät lentoon. Tuo kisa on ollut ainoa, jonka olen voittanut. Olen sen jälkeen jäänyt aina kakkoseksi.

Kilpailun voitto kasvatti itseluottamustani siinä määrin, että sävelsin englanninkielisen This World -kappaleen. Olin siirtymässä teini-ikään ja aloin ymmärtää, että ympäri maailmaa oli ikäisiäni lapsia, jotka kärsivät sodista ja konflikteista. Kirjoitin kappaleen tästä maailmantuskasta, koska halusin tuoda toivoa noille lapsille. Pääsin äänittämään sen studioon.

Esitin kappaletta koulun juhlissa. Sain kuulla käytävillä huutelua sen surkeudesta. Kiusaaminen ei lannistanut minua. Tunnen hellyyttä ja ylpeyttä, kun mietin tuota kunnianhimoista ja tomeraa tyttöä, joka oli rohkeasti matkalla kohti unelmiaan.

Yli 20 vuotta myöhemmin löysin laulun vanhoja äänityksiä penkoessani. Olin hämmästynyt siitä, miten hyvän kappaleen olin tuon ikäisenä kirjoittanut. Löysin myös levytyksen vanhan ääniraidan. Päätin tuoda sen tähän päivään, laulaa dueton 12-vuotiaan itseni kanssa. Tässä maailmantilanteessa kappale on vielä ajankohtaisempi kuin säveltäessäni sen.”

Saara Aallon This World -kappale julkaistiin kesäkuussa. Tuotto menee hyväntekeväisyyteen Pelastakaa Lapset ry:n kautta.

X