Jojo Moyes
– En koskaan kyllästy rakkaustarinoiden kirjoittamiseen, Jojo Moyes sanoo.
Julkkikset

Miljoonia myynyt menestyskirjailija Jojo Moyes uskoo yhä rakkauteen: ”Säilytän edelleen nuorena saamiani rakkauskirjeitä”

Menestyskirjailija Jojo Moyes tunnetaan romanttisista bestsellereistään. Mitä hän itse ajattelee rakkaudesta?
Teksti: Riikka Heinonen Kuvat: MVPhotos

Tietokoneen näytöllä ei näy vilahdustakaan yöpaidasta, kesälomaansa viettävästä lapsesta tai housuttomasta puolisosta. Tällä kertaa Teams-videopuhelussa on suuren maailman tunnelmaa, sillä vastassani istuu menestyskirjailija Jojo Moyes, 51, pinkissä jakkupuvussaan, viimeisen päälle laitettuna.

Kirjakaupoissa tai äänikirjapalveluissa Jojo Moyesin nimeltä ja hänen kirjojensa värikkäiltä kansilta ei ole voinut välttyä. Brittikirjailijan romantiikan täyteisiä teoksia on myyty yli 38 miljoonaa kappaletta, ja niitä luetaan peräti 46 kielellä ympäri maailman. Suomessakin Jojon kirjat ovat viime vuosina keikkuneet luetuimpien ja kuunnelluimpien kirjojen listoilla.

Romanttisten bestsellereiden ja elokuvakäsikirjoitusten luoja ei kuitenkaan tunnustaudu itse romantikoksi. Miksi hän sitten haluaa kirjoittaa rakkaudesta?

– En koskaan kyllästy rakkaustarinoiden kirjoittamiseen, vaikken olekaan erityisen romanttinen ihminen. Kaikki tuntemani ihmiset ovat joko rakastuneita tai etsivät rakkautta. Mikäli joku väittää, ettei kaipaa rakkautta, alan heti pohtia syitä siihen. Mitä hänen elämässään on oikein tapahtunut, että hän haluaa välttämättä elää yksin, Jojo miettii.

Kirjailija ei myöskään usko siihen, että jokaista varten olisi olemassa vain yksi ja ainoa oikea kumppani.

– Meitä jokaista varten on olemassa lukemattomia ihmisiä, joihin voimme rakastua. Joskus olosuhteet hankaloittavat parisuhteen onnistumista: olet voinut kohdata oikean ihmisen, mutta väärään aikaan. Tai rakkautenne voi olla todella voimakasta, eikä se kuitenkaan kestä ikuisesti.

Jojo Moyes sai ensin kolme hylkyä, vasta neljäs käsikirjoitus sai kustantamot kiinnostumaan

Jojo asuu toimittajapuolisonsa ja kolmen lapsensa kanssa maatilalla Essexissä Englannissa. Hän aloitti itsekin uransa toimittajana ja ryhtyi vasta myöhemmin täysipäiväiseksi kirjailijaksi. Uran alku ei ollut helppo. Ensimmäiset kolme käsikirjoitusta hylättiin. Kirjailijanalku ajatteli, että jos neljäskin kirja hylättäisiin, hän lopettaisi kirjoittamisen. Niin ei kuitenkaan käynyt, sillä käsikirjoitus herätti peräti kuuden kustantamon kiinnostuksen. Alkoi kiivas kilpailu oikeuksista kirjaan.

Mies ja nainen katsovat toisiaan silmiin.

Jojo Moyes kirjoitti kirjan Ole niin kiltti, älä rakasta häntä. Kirjaan perustuvassa -elokuvassa näyttelevät Shailene Woodley ja Callum Turner.

Jojo Moyes oli 33-vuotias, kun hänen ensimmäinen romaaninsa Sheltering Rain julkaistiin vuonna 2002. Pienten lasten äiti kirjoitti ahkerasti ja julkaisi kirjan vuodessa. Ensimmäiset seitsemän teosta jäivät kuitenkin vaille suurempaa huomiota. Varsinaisen läpimurtonsa Kerro minulle jotain hyvää hän julkaisi vasta vuonna 2012, kymmenen vuotta esikoisteoksensa ilmestymisen jälkeen. Menestysromaanin pohjalta tehtiin myös samanniminen elokuva. Siitä lähtien bestsellerit ja elokuvakäsikirjoitukset ovat seuranneet toisiaan. Viimeisimpänä Ole niin kiltti, älä rakasta häntä -romaaniin perustuva samanniminen romanttinen draama, joka sai ensi-iltansa heinäkuussa.

– Tuon elokuvan pohjana oleva kirja on luultavasti kaikkein romanttisin kirjani. Teos ei edes yritä olla muuta kuin pökerryttävä, jalat alta vievä rakkaustarina, Jojo hymyilee.

”Minulle tärkeintä on se, että tarina koskettaa syvästi”

Jojo Moyes arvelee, että hänen kirjojensa suosio perustuu siihen, että ne koskettavat lukijoiden tunteita.

– Jotkut kirjailijat satsaavat juonenkäänteisiin ja jotkut kieleen, mutta minulle tärkeintä on se, että tarina koskettaa syvästi. Tarinaa kirjoittaessani haluan pureutua henkilöhahmojeni tunnemaailmaan niin syvälle kuin mahdollista.

Romanttisten tarinoiden suosioon voi vaikuttaa sekin, että ihmiset kaipaavat romantiikkaa keventämään elämäänsä.

– Haluamme lukea ihanista asioista, joita toisille ihmisille tapahtuu. Elämä on rankkaa, mutta toisten onnistumiset tuovat muillekin toivoa.

Menestyskirjat syntyvät maaseudun rauhassa Essexissä. Useimmiten Jojo aloittaa kirjoittamisen sängyssä heti herättyään.

– Silloin pystyn kirjoittamaan rauhassa ennen kuin päivän keskeytykset taas alkavat. Nappaan kahvikupin käteeni ja istun sängyllä kirjoittamassa siihen asti, että muu perhe herää.

Hän kertoo kirjoittavansa aina kun siihen tarjoutuu mahdollisuus.

– Olen kuin kuka tahansa töitä paiskiva vanhempi, joka yrittää ujuttaa kirjoittamisen kaikkiin mahdollisiin väleihin arjessaan, Jojo naurahtaa.

Kirjoittaessaan hän näkee ikkunasta avautuvan maalaismaiseman, jossa laiduntaa hevosia. Se ei kuitenkaan riitä inspiraation lähteeksi. Jojo ammentaa kirjoihinsa ideoita uutisista ja kaikesta siitä, mitä kuulee tapaamiltaan ihmisiltä. Jotkut tarinat jäävät hänen mieleensä kummittelemaan pitkiksi ajoiksi ja silloin hän yleensä tarttuu niihin.

Lue myös: Ed Sheeranin ja Cherry-vaimon ihana rakkaustarina – 4 romanttista faktaa

”Jokaisella ihmisellä on jotain lumoavaa kerrottavaa”

Työskenneltyään kymmenen vuotta toimittajana Jojo Moyes oppi näkemään tarinoita kaikkialla.

– Jokaisella ihmisellä on jotain lumoavaa kerrottavaa, jos vain osaat kuunnella häntä oikein.

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä -kirjaansa Jojo sai idean salakuunneltuaan baarissa naisporukan kiihkeää keskustelua tekstiviestistä, jonka yksi naisista oli saanut eräältä mieheltä.

– Naiset analysoivat lyhyen viestin läpikotaisin ja suurentelivat sen merkitystä. Entisaikojen rakkauskirjeet olivat helpommin tulkittavissa kuin tekstiviestit. Silloin ei tarvinnut hetkeäkään epäillä, oliko rakkauskirjeen lähettäjä tosissaan. Jos minun pitäisi valita tekstiviestien tai rakkauskirjeiden välillä, valitsisin ehdottomasti rakkauskirjeet. Säilytän edelleen nuorena saamiani rakkauskirjeitä.

X