Mira Luoti uskoo, että elämän on tarkoitus jatkua kaikista haasteista huolimatta.
Mira Luoti uskoo, että elämän on tarkoitus jatkua kaikista haasteista huolimatta.
Julkkikset

Mira Luoti elää valoisaa elämänvaihetta: ”Parisuhde on löytänyt oman paikkansa”

Mira Luoti on julkaissut vastikään toisen sooloalbuminsa. Debyyttialbumin tummasävyinen rock on vaihtunut valoisampaan popiin. Samankaltainen muutos on tapahtunut myös Miran henkilökohtaisessa elämässä.
Teksti: Hilppa Wuokko Kuvat: OM-arkisto

Mira Luodin, 41, tummasävyinen debyyttialbumi Tunnelivisio julkaistiin vuonna 2016, samana vuonna kuin Miran veli kuoli syöpään. Elämää varjostivat ensimmäisen levyn tekemisen aikaan myös Miran kumppanin Mika ”AH” Haapasalon alkoholinkäyttö sekä molempien väsymys uusperheen raskaaseen arkeen. Lisäksi pariskunnan kuopuksen tilanne aiheutti huolta: yhteisellä Urho-pojalla oli todettu synnynnäinen sydänvika, ja hän kävi jopa lähellä kuolemaa sydämenpysähdyksen takia.

Juuri nyt Miran elämäntilanne on valoisa: Urho-poika voi hyvin. Vaikka välillä suhde on ollut tauolla, Mira ja Mika ovat taas löytäneet toisensa.

– Välillä on pitänyt ottaa hieman välimatkaa. Parisuhde on kuitenkin löytänyt oman paikkansa kaikkien höykytyksien jälkeen, Mira sanoo.

Valoisa elämäntilanne kuuluu uutuuslevyllä

Nykyinen elämäntilanne kuuluu myös vastikään julkaistulla Haureuden valtatiel -levyllä. Debyyttialbumin tummasävyinen rock-tunnelma on vaihtunut valoisampaan pop-maailmaan.

– Levyn viimeinen biisi kertoo Urhosta ja siitä, miten onnellinen saan olla siitä, että se pieni kiharatukka on päivästä toiseen ilonani ja saan katsoa hänen kasvuaan, Mira kertoo.

Valoisampaan elämänvaiheeseen siirtyminen on kuitenkin vaatinut paljon työtä.

– Kun on menettänyt oman veljensä ja melkein menettänyt oman lapsensa ja lähtee rakentamaan niin sanottua tavallista arkea, vaatii aikaa selvittää itselle, että elämää on kuitenkin uskallettava jatkaa. Elämän on tarkoituskin jatkua kaikista haasteista huolimatta.

Vaikka Mira on siirtynyt elämässään eteenpäin, on mennyt edelleen kuitenkin vahvasti läsnä.

– Ajattelin tätäkin levyä tehdessä, että täältä lähteneet tärkeät ihmiset ovat todella vahvasti edelleen läsnä kaikessa, mitä teen, Mira sanoo.

Nelikymppisenä on hyvä rikkoa rajoja

Mira julkaisee levynsä äitinsä syntymäpäivänä 13.9. Mira itse on tällä hetkellä 41-vuotias.

– Nuorena ajattelin, että nelikymppiset ovat ihan tosi vanhoja. Kuvastaa nuoren tytön ajattelutapaa, että kun serkkuni pääsi 23-vuotiaana spagaattiin, olin ihan ihmeissäni. Että miten hän voi, vaikka on niin vanha.

Tänä päivänä Mira saa spagaatin kumpaankin suuntaan. Muutenkaan hän ei ole antanut iän olla esteenä tekemisille.

– Olen elänyt niin, että ei ole varmaan mitään asiaa, jonka olisin jättänyt tekemättä. Jos ensireaktioni johonkin on, että en varmasti, niin yleensä aina lähden sitä kohti ja teen sen, Mira sanoo.

Mira on aina ollut suorittajaluonne, mikä näkyy hänessä edelleen. Mira asettaa rajoja sille, kuinka paljon saa tehdä töitä, kuinka paljon täytyy liikkua ja kuinka siisti kodin on oltava.

Nykyään Mira ei kuitenkaan pidä asettamistaan rajoista kiinni hampaat irvessä. Liikunnan on oltava mukavaa ja kotona on oltava aikaa oleskella muutenkin kuin rätti kädessä. Mira kokee, että vaikka nuoruuden huolettomuus on karissut, iän myötä hänestä on tullut aiempaa rennompi.

– Kaikki asiat elämässä eivät saa olla suoritteita. Menee aika pitkään, että ihminen alkaa havahtua siihen, miten toimii ja miksi käyttäytyy milläkin tavalla. Itse olen nyt siinä pisteessä, että kiinnitän huomiota tällaisiin asioihin. Nyt on hyvä hetki pistää lekkeriksi omia juttuja – eivät asiat ole niin vakavia, Mira sanoo.

Lue myös:

Mira Luoti parisuhteensa vaikeuksista: ”Uusperheen pyörittäminen ei ollut helppoa, koska meillä oli liikaa muita haasteita”

Keholleen kiitollinen Mira Luoti, 40: ”Tietyllä tapaa tunnen itseni yhä teiniksi”

Mira Luoti teininä kokemastaan seksuaalisesta ahdistelusta: ”Vasta nyt olen päässyt käsittelemään traumaani”

X