Julkkikset

Salaiset motiivit Armi Kuuselan voiton takana? Seura-lehti esittää, että Universum-voitto saattoi olla politiikkaa

Suomalainen Armi Kuusela kruunattiin maailman kauneimmaksi naiseksi vuonna 1952. Mutta oliko kyse muustakin kuin pelkästään Armin häikäisevästä ulkonäöstä?

Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Om-Arkisto

Armi Kuusela voitti Miss Universum -kisan vuonna 1952.

Suomalainen Armi Kuusela kruunattiin maailman kauneimmaksi naiseksi vuonna 1952. Mutta oliko kyse muustakin kuin pelkästään Armin häikäisevästä ulkonäöstä?

Kun 17-vuotias Armi Kuusela valittiin Miss Universum -kisoissa maailman kauneimmaksi vuonna 1952, suomalaiset olivat haltioissaan.

Tuore Seura-lehti esittää, että voitto ei kuitenkaan ollut pelkästään Armin ulkonäöstä johtuvaa, vaan taustalla saattoi vaikuttaa myös politiikka.

Joutuiko Armi Kuusela pelinappulaksi?

Suomen Neito- ja Miss Universum -kilpailuista tiedotettiin yleisölle 8. huhtikuuta 1952. Seura-lehti, joka oli mukana etsimässä sopivaa kandidaattia kilpailuihin edustamaan Suomea, korosti myös Yhdysvaltojen tahtotilaa kisoihin liittyen.

”Mainittakoon, että amerikkalaiset järjestäjät ovat oikein erikoisesti toivoneet Suomen Neidon mukaantuloa”, Seurassa kerrottiin tuolloin.

Lue myös: Suosikkikuuluttaja Anna-Liisa Tiluksen matka Himangan maalaistytöstä missiksi ja Pariisin mallimaailmaan: ”Kysyin, mikä on metro”

Armi Kuusela lähdössä Manilaan 1953.
Armi Kuusela kuvattiin, kun hän oli lähdössä Manilaan vuonna 1953.

Syitä amerikkalaisten tahtoon oli todennäköisesti useita. Neuvostoliiton hyökkäys Suomeen syksyllä 1939 oli kyllä tuomittu Yhdysvalloissa ”räikeän lainvastaisena”, mutta paheksuminen jäi sanojen tasolle.

Ehkä kyseessä oli jonkinlainen hyväntahdon ele Suomea kohtaan. Lisäksi käynnissä oli kylmän sodan psykologinen peli: kisoihin osallistuminen oli mahdollista nähdä myös Suomen pyrkimyksenä sitoutua tiukemmin länteen.

Armin voitto olikin myös Suomen voitto. Tämä herätti kuitenkin kysymyksiä siitä, oliko vuoden 1952 Miss Universum -voitolla tekemistä myös maailmanpolitiikan kanssa – muun muassa Armissa itsessään.

”Minulla on aina ollut omat epäilykseni siitä, että takana olivat poliittiset syyt”, Seura-lehti kertoo Armin pohtineen.

Miten Armi Kuusela suhtautui kauneuskilpailuihin? Entä millainen merkitys Miss Universum -voitolla oli sotakorvauksista toipuvalle Suomelle?  Lue lisää Seurasta.

X