Julkkikset

Salkkareista tutulla näyttelijä Jarkko Nymanilla on toinen työ remonttimiehenä: ”Tyrkyllä oleminen oli kuluttavaa”

Jarkko Nyman kyllästyi näyttelijäntyön epävarmuuteen ja perusti oman remonttifirman. – Nyt tulotaso on omissa käsissäni.

Teksti:
Piia Sainio
Kuvat:
Sampo Korhonen, Mtv

Mökkityömaa Lauttasaaressa inspiroi Jarkko Nymania.

Jarkko Nyman kyllästyi näyttelijäntyön epävarmuuteen ja perusti oman remonttifirman. – Nyt tulotaso on omissa käsissäni.

Aamulla kello kymmenen Jarkko Nymanin naamaa jo kuumottaa. Auringonsäteet heijastuvat mereltä duunarin kasvoille. Tekeillä on kesämaja Helsingin Lauttasaaressa. Aiemmin samalla paikalla seissyt vanha maja oli jo mätä, ja Jarkko on purkanut sen.

– Tykkään tehdä käsilläni. Ja onhan tämä nytkin ihan mahtavaa, kun voi harrastaa puurakentamista ulkosalla auringonpaisteessa, Jarkko sanoo puhelimessa.

Hän puhuu samalla kun valmistelee seuraavia hommia: seinäpaneelin asentamista ja ulkonurkkien eristämistä. Jarkko tunnetaan näyttelijänä, mutta nykyään hänen päätyötään on remontointi ja rakentaminen. Hän perusti oman rakennusalan yrityksensä vuonna 2018. Vuotta aiemmin oli päättynyt näyttelijän pitkäaikainen pesti Salatut elämät -tv-sarjassa.

– Yrittäjyys lähti siitä, että halusin vakauttaa ansiotasoa. Freelancer-näyttelijänä töitä ei voinut mitenkään ennakoida vaikka kuinka olisi it­seään markkinoinut. Tyrkyllä oleminen oli kuluttavaa eikä välttämättä johtanut mihinkään.

Silloin kun remonttifirmaa ei vielä ollut, nelikymppinen perheenisä oli työtön työnhakija satunnaisten näyttelijäpestien välissä. Se kolhi identiteettiä.

– Mietin, pitääkö minun oikeasti tämän ikäisenä täytellä työkkärikaavakkeita ja selitellä jollekin tulojani ja menojani. Oli rasittavaa olla yhteiskunnan tuen varassa ollakseen olemassa.

Oli pakko tehdä jotain. Jarkolle rakennusala oli luonteva valinta, koska rakennustyömailla hän oli jo lapsena pyörinyt isänsä mukana. Ammattikoulussa hän oli käynyt maalarilinjan, mutta nuorena musiikki ja näytteleminen olivat vieneet mukanaan. Uraa hän oli tehnyt sekä näyttelijänä että muusikkona.

Samaan aikaan kun Jarkko käynnisteli remonttiyritystään, hän vielä haeskeli töitä näyttelijänä. Remontoijana kalenteri täyttyi kivasti, kulttuurialalla taas työt olivat kiven alla.

Jarkko Nyman 
– Ihan mielelläni käyn poraamassa jollekin vanhemmalle rouvalle naulakon seinään, Jarkko sanoo.

Uuden opettelu kiehtoo Jarkkoa

Jos näyttelijänä tai artistina on vaikea työllistää itsensä, miten se onnistuu rakennusalalla aivan uutena yrittäjänä?

– Onhan tämä ollut tosi mielenkiintoista, opettavaista ja jännittävää. Mutta markkinointia ei ole tarvinnut paljonkaan harrastaa. Riittää, että on normaalit sosiaaliset taidot ja tekee sen, minkä lupaa, ja ehkä piirun verran enemmän.

Koronapandemian alkaes­sa keväällä 2020 Jarkko ei kadehtinut kollegoidensa tilannetta. Moni näyttelijä oli pitkään ilman töitä. Rakennusalalla hommia on paljon, hyvistä tekijöistä on jopa pulaa.

– Hyvältä näyttää tulevaisuus. Tulotaso on nyt omissa käsissäni eikä jonkun muun.

Eniten opettelua on vaatinut työn hinnoittelu ja ajankäytön suunnittelu. Välillä joutuu urakan lopussa pusertamaan 16-tuntista päivää. Jarkko työskentelee yksin ja alihankkijoiden kanssa. Pääasias­sa hän on tehnyt remontteja: maalausta, tapetointia, listoituksia ja kalusteiden asennuksia. Uuden opettelua on paljon, ja juuri siksi Jarkko viihtyykin raksahommissa. Hän haluaa oppia. Juuri nyt häntä kiinnostaa puurakentaminen.

– Olisi mahtava päästä opettelemaan hirsirakentamista.

Kuvassa: Tero Tiitanen (Sergei) ja Jarkko Nyman (Sebastian).
Jarkko Nyman (oik.) näytteli Salatut elämät -tv-sarjassa Sebastian Vuorelaa.

”Näytteleminen rikastuttaa elämää”

Jarkko tekee töitä välillä myös näyttelijänä, mutta enää hänen ei tarvitse tyrkyttää itseään tuotantofirmoille, koska tulot eivät ole kiinni niistä töistä. Silti aina tuntuu mukavalta, kun töitä näyttelijälle tarjotaan.

– Näytteleminen rikastuttaa elämää. Taiteenmuotoa osaa arvostaa eri tavalla, kun sitä tekee harvemmin.

Ja kuka sanoo, ettei raksahommissa pääsisi puhumaan teatterista tai musiikista. Tänäänkin Jarkolla on mökkityömaalla kaverina kulttuurialan ammattilainen, tanssijana tunnettu Jussi Väänänen. Käsistään kätevä hänkin.

– Meillä on tällainen taiteilijayhteisö, Jarkko naurahtaa.

– Yhdistelmä toimii. Kun tekee yksitoikkoista juttua, ajatuksilla on tilaa lentää. Vaikka tämä työ on välillä fyysisesti raskasta, se on myös rentouttavaa.

Etsinnässä ollut identiteetti on vahvistunut.

– Nyt on raksamiesvaihe, ja se tuntuu erittäin hyvältä. Raksahommissakin voi olla onnellinen.

.

X