Julkkikset

Marita Taavitsaisella on uusi työ bingoemäntänä: ”Helposti ajatellaan, ettei ole tarpeeksi hyvä leipätyössä”

Laulaja Marita Taavitsainen keikkailee bingojuontajana. – Juuri nyt on ihan täydellinen hetki elämässäni.

Teksti:
Piia Sainio
Kuvat:
Sampo Korhonen, Marita Taavitsaisen Kotialbumi

Marita Taavitsainen on kevään ajan keikkaillut laivalla bingojuontajana.

Laulaja Marita Taavitsainen keikkailee bingojuontajana. – Juuri nyt on ihan täydellinen hetki elämässäni.

Viidessä minuutissa se sitten hoitui. Jo vuoden verran Marita Taavitsainen oli suunnitellut tyhjentävänsä autonsa sinne kertyneestä roinasta, mutta ei ollut saanut sitä aikaiseksi. Tänä aamuna autoa tultiin hakemaan korjaamolle, ja kesärenkaat piti saada mahtumaan kyytiin. Kun Marita huiski kamoja ulos autosta, korvakorut vain vierivät asfaltilla.

– Hinausauton kuljettaja katsoi pitkään, kun pyörin mekot sylissäni siinä pihamaalla. Sitten auto jo vietiinkin, ja jäin pihalle siivoamaan sitä vuodessa kertynyttä tavarapaljoutta, Marita kertoo ja heläyttää tutun naurunsa.

Eri puolilla Suomea keikkailevalle esiintyjälle auto on kuin konttori. Siellä kulkevat mukana yhtä lailla tärkeät paperit kuin esiintymisasutkin. Tänä keväänä Marita on ajellut Turkuun hieman totutusta poikkeaville keikoille.

Kaikki alkoi siitä, kun Marita sai viime syksynä sähköpostin, jossa tiedusteltiin hänen kiinnostustaan bingojuontajan pestiin. Jonkin aikaa Marita harkitsi, mutta päätti neuvottelujen jälkeen lähteä mukaan. Tammikuusta alkaen hän on keikkaillut bingoemäntänä – tai bingoleidinä, kuten laivalla tavataan sanoa.

Samat rituaalit bingossa ja keikkalavalla

Bingokeikkoja on ollut joka toinen viikko maanantain ja tiistain välisellä risteilyllä. Laulukeikat taas ovat yleensä keskiviikkoisin, perjantaisin tai lauantaisin, joten keikkatyöt eivät sulje pois toisiaan. Vuorokauden risteilyn aikana Marita juontaa kolme bingoa. Mekot ja korut ovat tarpeen yhtä lailla bingossa kuin tanssilavallakin.

– Samat rituaalit minulla on ennen bingoa kuin keikalle mennessänikin. Samalla lailla meikkaan ja laitan. Vaihdan mekon joka bingoon, Marita kertoo.

Bingon aikana Marita keskittyy juontamiseen, numeroiden lukemiseen ja palkintoseremonioihin, itse bingoa pyörittää pelinhoitaja. Eikä sellaista bingoreissua ole ollutkaan, ettei­kö Maritaa olisi pyydetty laulamaan.

– Aina laulan, jos jollain on juhlapäivä tai mitä ikinä. Viimeksi vedin mattia ja teppoa, kun bingovoitto lähestyi. Minä tunnen kuinka vauhti kiihtyy…, Marita hyräilee.

Marita Taavitsainen ja Sari Tamminen
Maritan bingokeikat ovat laivalla, joka risteilee Turusta Tukholmaan. Monesti laivalta tullessaan Marita yöpyy hyvän ystävänsä Sari Tammisen luona Liedossa.

– Tämä on tosi kivaa hommaa. Ilon jakamista. Ihaninta on antaa palkintoja, koska ihmiset tulevat onnelliseksi voittaessaan jotain, on se sitten karkkipussi tai rahaa.

Bingossa käyvä vakioporukka on tullut tutuksi kevään aikana. Heiltä Marita on saanut neuvoja uuteen pestiinsä. Paljon hän on kuullut siitäkin, miten edellisellä bingoleidillä oli tapana toimia. Marita on kuitenkin halunnut löytää oman tapansa tehdä työtään.

– Oma tyylini on muotoutunut vähitellen. Toki se on vienyt aikaa, mutta nyt tekeminen alkaa olla ihan hyvässä kuosissa. Osaan jo rentoutuakin.

Yllätyksenä tuli se, miten paljon bingoon liittyy taikauskoa. Kuulemma pelionnea tuottaa vaikkapa se, jos sattuu Maritan kanssa samaan hissiin tai sattuu yöpymään viereisessä hytissä.

”Sivutyö voi tuoda uutta virtaa muihin töihin”

Tulot kertyvät pienistä puroista. Kesällä Marita tekee keikkaa tanssilavoilla ja kesäteattereissa. Bingohommat ovat opettaneet juontamista ja esiintymistä ilman, että bändi on turvaamassa selustaa. Bingossa opituista taidoista on iloa laulajan työssäkin.

– Helposti ajatellaan, että toista tai kolmatta työtä tehdään vain siksi, ettei ole tarpeeksi hyvä leipätyössä eikä ansaitse sillä tarpeeksi. Sehän on juuri päinvastoin! Sivutyö voi tuoda uutta virtaa muihin töihin.

Marita rakastaa vaihtelua, ja hänestä olisi ihanaa opiskella jotain uutta vaikka joka viikko.

– Resursseja ihmisen pääkopassa kyllä riittää. Meillä on vain tapana luoda ihmeellisiä sääntöjä sille, mikä kellekin sopii ja mikä ei. Sillä tavalla uteliaisuus hyydytetään.

– Kun uteliaisuuden säilyttää, pysyy myös arvostus eri aloja kohtaan. Kuinka kiinnostavia hommia tässä maailmassa onkaan ja mitä kaikkea pystyisikään tekemään! Uskon, että meidän kaikkien panosta täällä tarvitaan.

Marita Taavitsainen
Marita Taavitsainen nauttii siitä, että voi tehdä monenlaisia töitä.

Eri ammatteja yhdistelemällä Marita on onnistunut toteuttamaan sen, mistä hän on aina unelmoinut.

– Tuntuu siltä, että juuri nyt on ihan täydellinen hetki elämässäni. Saan tehdä monenlaisia juttuja – bingoa, laulua ja teatteria – ja silti minulle jää aikaa olla lasten kanssa. Nautin siitä, ettei kalenteri ole täynnä enkä vain suorita koko ajan.

”Nyt minulla on vihdoin alkanut normaalin ihmisen elämä.”

Yli 20 vuotta Marita kiersi keikkalavoja tiiviiseen tahtiin ja kamppaili jatkuvasti jaksamisen rajoilla.

– Nyt minulla on vihdoin alkanut normaalin ihmisen elämä. Vaikka tulot eivät ole samaa luokkaa kuin ennen, eivät ole menotkaan. Ehdin elää enkä vain suorittaa.

– Hetkessä läsnä oleminen on minulle elinehto. Joillekin on tärkeää tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu. Minä taas en halua tietää.

X