Julkkikset

Sanoittajalegenda Sinikka Svärd osaa koskettaa suomalaisten tunteita: ”Tiedän onnistuneeni, kun lopputulos itkettää itseänikin”

Sinikka Svärd on sanoittanut lukuisia kaikkien tuntemia hittejä. – Jotkut lauluni olen kirjoittanut sydänverellä omista kokemuksistani.

Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Suvi Elo

– Vahvat tunteet eivät sulje pois järjenkäyttöä.

Sinikka Svärd on sanoittanut lukuisia kaikkien tuntemia hittejä. – Jotkut lauluni olen kirjoittanut sydänverellä omista kokemuksistani.

Olen aina vähän nauttinut tunnekuohuissa vellomisesta, Sinikka Svärd, 62, tunnustaa hieman nolostellen.

Istumme sananikkarin omakotitalon avokeittiössä Turussa. Samaisen ruokapöydän ääressä hörppii kahvia joskus myös toinen turkulainen, Lauri Tähkä. Aina Sinikka ei edes tapaa artisteja, joiden laulettavaksi hänen sanoituksensa päätyvät. Mutta Laten kanssa he pitävät kahdenkeskisiä ”biisileirejä”, joiden tuloksena on syntynyt muun muassa sellaisia hittejä kuin Polte ja Mustaherukan tuoksuinen tyttö.

Tarjolla on juustopiirasta ja täytekeksejä, molemmat itse leivottuja. Keittiön pinnat kiiltävät ja tavarat ovat ordningissa. Kaikesta näkee, ettei täällä asu mikään tuulihattu.

– Vahvat tunteet eivät sulje pois järjenkäyttöä, Sinikka huomauttaa. – Minua ovat aina pikkuisen ärsyttäneet niin sanotut suuret taiteilijat, joilla ei ole mitään kosketusta arkeen.

Sinikalla on herkästi irtoava nauru ja kerkeästi kostuvat silmät. Ja jalat tukevasti maassa. Ilman maalaisjärkeä hän ei olisi selvinnyt suurperheen äitinä. Neljä lasta ovat jo aikuisia, mutta hoitovastuu jatkuu, sillä Sinikka pitää huolta 88-vuotiaasta muistisairaasta äidistään. Kotielämän rinnalla on aina kulkenut toinen todellisuus, mielikuvitusmaailma, josta hän ammentaa teksteihinsä.

– Arkiminä käy järjellä, sanoittajaminä tunteella. Jotkut lauluni olen kirjoittanut sydänverellä omista kokemuksistani. Tiedän onnistuneeni, kun lopputulos itkettää itseänikin.

Luit juuri lyhennelmän Annan jutusta, jonka on kirjoittanut Miia Siistonen. Jutussa Sinikka Svärd kertoo muun muassa hetkestä, johon hänen lapsuutensa päättyi. Ja siitä, mistä löytyi mies, joka poimii Sinikan pureskelemat purkat suuhunsa. Lue koko juttu Annasta 12/2022 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X