Julkkikset

SDP:n Lotta Hamari häikäisee veistoksellisessa asussaan – ”Upeampi kuin olisin voinut kuvitellakaan”

Kansanedustaja Lotta Hamari viettää ensimmäisiä Linnan juhliaan Anne-Mari Pahkalan upeassa luomuksessa.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Satu Mali

Lotta Hamarin Linnan juhlien asu on veistoksellinen.

Kansanedustaja Lotta Hamari viettää ensimmäisiä Linnan juhliaan Anne-Mari Pahkalan upeassa luomuksessa.

Syksyllä Sanna Marinin tilalle kansanedustajaksi noussut hämeenkyröläinen Lotta Hamari, 38, pääsee tänä vuonna juhlimaan ensimmäistä kertaa itsenäisyyspäivää Presidentinlinnaan.

– On valtava kunnia päästä Linnan juhliin ja ylipäänsä juhlia tässä maailmantilanteessa itsenäisyyspäivää, kun uutiset ovat täynnä sotaa ja Venäjä vieressä on entistä arvaamattomampi. Rauhasta ja itsenäisyydestä saa olla sanoinkuvaamattoman kiitollinen, Lotta sanoo.

Lotalla on takana kiireinen syksy, johon on mahtunut paljon uutta ja innostavaa. Ennen SDP:n kansanedustajaksi siirtymistään Lotta työskenteli Hoitotyön tutkimussäätiössä tutkijana.

– Hyppäsin liikkuvaan junaan liikkuvasta junasta, Lotta kuvailee arkensa muutosta.

Myös Lotan linnanjuhlapuku symboloi muutosta. Punaisen, veistoksellisen ja harmonisen asun on suunnitellut muotisuunnittelija Anne-Mari Pahkala, jonka kanssa Lotta tutustui syksyllä sosiaalisen median välityksellä.

– Muotisuunnittelijaan tutustuminen ennen Linnan juhlia oli aika tervetullut asia siitä näkökulmasta, että oli huojentavaa antaa hänelle vapaat kädet puvun suunnitteluun ja itse keskittyä uuteen työhön eduskunnassa. Tiesin, että Anne-Mari on taitava ja että hänellä on vastuullinen ja pehmeä arvomaailma. Lisäksi hän osoittautui upeaksi tyypiksi, Lotta kertoo.

Asu viestii rohkeudesta, intohimosta ja muutoksesta

Anne-Mari Pahkalan Lotalle suunnittelema punainen asu on materiaaliltaan ylellistä marocainesilkkiä. Sen on toteuttanut arkkitehti-artesaani Ulla Vainikka.

– Asu on veistoksellinen, harmoninen ja arvokas. Näillä kaikilla elementeillä kunnioitetaan Suomen itsenäisyyttä, Anne-Mari sanoo.

Lotta Hamari
Lotta Hamari juhlii tänä vuonna ensimmäisiä Linnan juhliaan Anne-Mari Pahkalan suunnittelemassa iltapuvussa.

Asun tehtävänä on myös viestiä Lotan rohkeutta, määrätietoista intohimoa ja sielun paloa uuteen aikakauteen elämässä. Muutosta symboloiva asu sopii myös hyvin Linnan juhlien teemaan, joka tänä vuonna on ”ajat vaihtuvat”.

Uniikit, keltakultaiset korvakorut Lotalle on suunnitellut korusuunnittelija Päivi Keski-Pomppu.

– Kokonaisuus on kotimaisten kädentaitajien ja muotoiluosaamisen taidonnäyte, Anne-Mari sanoo.

Anne-Mari Pahkala: ”Pukuja suunnitellessa on ollut tänä vuonna erilainen tunnelma läsnä”

Anne-Mari Pahkala on suunnitellut tämän vuoden Linnan juhliin yhteensä kahdeksan asua. Hänen suunnittelemansa iltapuvut nähdään Lotan lisäksi muun muassa Diandran ja Satu Rämön yllä.

Uniikkipuvuissa yksilö ja hänen ainutlaatuisuutensa on aina Anne-Marille suunnittelun lähtökohta, mutta pukuja yhdistävät myös tietyt asiat.

– Ajattomuus ja harmonia on ollut minulle suunnittelijana aina tärkeää. Lisäksi tässä epävarmassa ajassa itsenäisyyden arvostus ja erityinen kunnioitus korostuvat, ja sitä halutaan huomioida eri tavalla kuin aikaisempina vuosina. Uniikkipukujen suunnittelussa tänä vuonna on ollut läsnä ainutlaatuinen ja hyvin kunnioittava tunnelma, Anne-Mari sanoo.

Päivi Keski-Pompun suunnittelemien ja valmistamien korvakorujen materiaali 100 % kierrätettyä keltakultaa. Malliston nimi on Aie. Kivenä koruissa on lämminsävyinen vaalea turmaliini.

Anne-Mari pitää etikettiä tärkeänä, koska sillä kunnioitetaan tilaisuutta, mutta toisaalta hänelle on tärkeää myös huomioida jokaisen yksilöllisyys.

– Tarkastelen esimerkiksi pukeutumisen sukupuolittuneisuutta kriittisesti pehmeiden arvojen, kuten tasa-arvon näkökulmasta.

Esimerkiksi viime vuonna Anne-Marin suunnittelema housuasu nähtiin näyttelijä Alma Pöystin yllä.

”Upeampi kuin olisin voinut kuvitellakaan”

– Asukokonaisuudesta koruineen ja kenkineen tuli upeampi kuin olisin voinut kuvitellakaan. On hienoa päästä kunnioittamaan itsenäisyyspäivää Linnan juhliin juuri tämä asu päällä, Lotta sanoo.

Linnan juhliin on kutsuttu myös Sanna Marin, jonka kanssa Lotan huomattiin syksyllä olevan kuin kaksi marjaa. Paitsi että Lotta ja Sanna muistuttavat ulkonäöltään toisiaan, he ovat saman ikäisiä ja kotoisin Pirkanmaalta.

Kun Lotta on jälkikäteen lukenut juttuja ja katsonut heistä tehtyjä kuvapareja, hän on kokenut ne ihan hauskoiksikin.

– Haluan kuitenkin välttää turhaa vertailua, sillä se on epäoleellista. Tulin eduskuntaan tekemään kansanedustajan töitä.

X