Julkkikset

Seura: Uusi tangokuningatar Heta Halonen menestyi koulussa niin hyvin, että paineet lähes ajoivat pois musiikista – ”Olen oppinut, että kannattaa olla itsensä”

Heta Halonen voitti ensimmäisen laulukilpailunsa ala-asteella, kertoo Seura. Nuori nainen oli hyvä koulussa muutenkin, mikä paineisti tekemään uraa muualla kuin laulajana.

Teksti:
Tiina Torikka
Kuvat:
Juha Harju

Heta Halonen ponnistaa vahvasta musiikkitaustasta.

Heta Halonen voitti ensimmäisen laulukilpailunsa ala-asteella, kertoo Seura. Nuori nainen oli hyvä koulussa muutenkin, mikä paineisti tekemään uraa muualla kuin laulajana.

Uusi tangokuningatar Heta Halonen, 30, jäi koulussa ulkopuolelle. Siksi hän kertoo Seurassa, että tahtoo olla parhaansa mukaan esikuva lapsille ja nuorille.

Ensimmäisen laulukilpailunsa Heta voitti ala-asteella ja sai palkinnoksi esiintyä koulun juhlissa. Vuosikymmeniä myöhemmin, heinäkuussa 2022, Heta kruunattiin yhdessä uuden tangokuninkaan Keijo Hietikon kanssa Seinäjoella. Tuon hetken jälkeen on kalenteriin kertynyt jo lyhyessä ajassa parikymmentä keikkaa.

Ennen tangovoittoa Heta on elänyt teatterielämää Porissa tekemällä näytelmämusiikkia sekä esiintymällä Harmony Sisters -musikaalin siskoksena.

– En muista, milloin olisin varsinaisesti aloittanut laulamisen, koska olen laulanut aina. Lapsena kuljin usein metsässä ja lauloin itse keksimiäni lauluja, Heta kertoo Seurassa.

– Koin erityisesti kouluikäisenä olevani erilainen kuin muut. Kolmannella luokalla pyrin äidin ehdotuksesta musiikkiluokalle ja vaihdoin Porin keskustaan kouluun.

Hyvin tyttövaltaisessa luokassa Heta huomasi, että hän ei kelvannut porukkaan. Ulkopuolelle sulkeminen oli niin hienovaraista, että sitä oli vaikea huomata, saati että siihen olisi pystynyt puuttumaan.

– Ennen kiusaamisen alkua olin todella välitön ja avoin lapsi, mutta nykyään varauksellisuus ja tietynlainen arkuus ovat yhä osa minua, Heta tuntee.

Lue myös: Ystävät Meeri Koutaniemi ja Arman Alizad: ”Lapsena olimme outoja ja ulkopuolisia”

Heta Halonen ja kaksi tutkintoa

Musiikki oli silloinkin tärkeä, ja sen turvin Heta Halonen pakeni omiin maailmoihinsa. Aivan uutta uskoa elämään toi, kun lukiossa kiusaaminen loppui.

– Lukion päätteeksi menestyin ylioppilaskirjoituksissa ihan kohtuullisesti: neljä ällää, kaksi eetä ja yhden ämmän. Se toi paineita lähteä opiskelemaan jotain muuta kuin musiikkia, Heta sanoo Seurassa.

Heta päätyi opiskelemaan oikeustiedettä. Puolessa vuodessa hän totesi, ettei hän ole itselleen oikeassa paikassa. Taskussa on nyt muusikon ammattitutkinto Palmgren-konservatoriosta.

– Yritin tutkinnon jälkeen vielä yliopistouraa ja pääsinkin Jyväskylän yliopistoon lukemaan musiikkitiedettä. Se oli mielenkiintoista, mutta sieltä ei valmistunut mihinkään tiettyyn ammattiin, ja kaipasin käytännönläheisempää opiskelua, Heta kertoo Seuran haastattelussa.

Heta vaihtoi Jyväskylän ammattikorkeakouluun, josta sai toisen tutkintonsa, musiikkipedagogin paperit.

Erityisesti elämän eväitä Heta sanoo saaneensa molemmilta isoäideiltään.

– Olen oppinut heiltä, että kannattaa olla oma itsensä ja ottaa huomioon muut ihmiset. Isoäideiltä saatu rakkaus on kantanut teini-iän kuohuissakin.

Heta Halonen kertoo matkastaan tangokuningattareksi Seuran haastattelussa numerossa 29/2022.

X