Julkkikset

Somevaikuttaja Sara Vanninen esitti morsiusliikkeessä mielipiteitä jakavan kysymyksen – loputtoman harkitsevaksi hän ei raha-asioissa tunnustaudu

Sara Vanninen oli ensimmäisten joukossa sosiaalisen median vaikuttaja-alalla. Saran mielestä raha kuuluu kiertoon, sillä omalla kuluttamisella työllistää myös muita. – Haaveilen siitä, että tuotteissa olisi merkintä hiilijalanjäljestä.

Teksti:
Terhi Harper
Kuvat:
Sampo Korhonen, Sara Vannisen Kotialbumi

Sara Vanninen aloitti sijoittamisen jo 10-vuotiaana.

Sara Vanninen oli ensimmäisten joukossa sosiaalisen median vaikuttaja-alalla. Saran mielestä raha kuuluu kiertoon, sillä omalla kuluttamisella työllistää myös muita. – Haaveilen siitä, että tuotteissa olisi merkintä hiilijalanjäljestä.

Sosiaalisen median vaikuttaja Sara Vanninen, 32, on vastikään palannut töihin vanhempainvapaalta. Viime kuukausina erityiseen arvoon ovat nousseet harvinaiset hyvin nukutut päivä- ja yöunet, joita helpottamaan Sara hankki sähköavusteiset vauvanvaunut. Vaunukopan ja ratasosan yhdistelmällä on hintaa noin 2 000 euroa, mutta hankinta on ollut Saran mukaan joka sentin arvoinen.

– Vauva suostuu nukahtamaan vain liikkeessä. Vaunujen automaattinen heijaustoiminto on pelastanut monta lounas- ja kahvihetkeä.

Toiseksi lapsekseen Sara kutsuu sosiaalisen median vaikuttaja-alaa, jota hän on ollut perustamassa ensimmäisten joukossa vuonna 2009 Tickle Your Fancy -blogillaan. Nyt sivusto kantaa nimeä Sara Tickle, ja samannimisellä Instagram-tilillä on tällä hetkellä yli 62 000 seuraajaa.

Sara Vanninen
Sara perusti bloginsa vuonna 2009.

Pankinjohtajan tyttärenä Sara kokee saaneensa hyvät eväät niin työn tekemiseen kuin oman rahan ansaitsemiseenkin. Kun ensimmäisen Nokia 3310 -puhelimen hankkiminen tuli ajankohtaiseksi, vanhempien kanssa kirjattiin sopimuspaperiin kotityöt, joita vastaan puhelinlasku maksettiin. Lopuksi vedettiin nimet alle.

Yläasteikäisenä Sara siivosi ahkerasti toimistotiloja. Tuolloin tienestit kuluivat ajan hengen mukaisesti lähinnä biletoppeihin, mutta nykyään Sara tunnetaan vastuullisen kuluttamisen puolestapuhujana. Äidin peruja on halu käyttää omia varoja myös hyvään. Kahdeksannella luokalla Sara ryhtyi kummiksi hyväntekeväisyysjärjestö Planin kautta.

Ensimmäiset askeleensa sijoitusmaailmaan Sara otti kymmenvuotiaana. Baswaren osakkeista ei lopulta herunut tuottoa, mutta oppirahat on aina maksettava. Nykyään Sara antaa ammattilaisten hoitaa rahasuunnittelun.

– En tavoittele pikavoittoja, suurin osa sijoituksistani on pitkän tähtäimen rahastoissa. Noin kerran vuodessa käyn katsomassa, mitä niille kuuluu.

Kehotuksia hankkiutua oikeisiin töihin

Saran työ on laajentunut blogista markkinointiin ja viestintään keskittyneeksi osakeyhtiöksi. Liikevaihto, joka vuonna 2021 oli 242 000 euroa, koostuu suurimmaksi osaksi kaupallisista yhteistöistä.

Sara haluaa tehdä vaikuttajatyötä läpinäkyväksi, ja hän on kertonut tuloistaan avoimesti julkisuudessa.

– Haluan ihmisten tietävän, että raha ei tule tilille pelkkiä kuvia räpsimällä vaan kovan työn tuloksena. Tiedolle on tarvetta – vaikka käytännössä johdan yhden hengen mainostoimistoa ja maksan työstäni veroja, vieläkin verkon keskusteluketjuissa joku välillä kehottaa minua hankkiutumaan oikeisiin töihin.

Sara Vanninen
Etusijalle Saran elämässä menevät nyt perhe ja ystävät.

Hektisten työvuosien jälkeen Saran on vihdoin ollut taloudellisesti mahdollista vähentää työtuntejaan liki puoleen entisestä. Etusijalla ovat nyt perhe ja ystävät. Arkeen tuovat luksusta ravintolakäynnit ja yöpymiset puolison kanssa pienissä boutique-hotelleissa. Ruokaostokset taas hoituvat kätevimmin verkossa kotiinkuljetuksella.

– Pienillä asioilla on merkitystä. Arvostan leipomosta haettua tuoretta leipää, diffuuserin levittämää raikasta huonetuoksua ja laadukkaita vuodevaatteita.

Raha kuuluu kiertoon, sillä oma kuluttaminen työllistää myös muita, on ollut aina Saran johtoajatus. Hyvillä mielin hän varaa kerran kuukaudessa ajan aasialaiseen hemmotteluhoitoon.

– Tuoksukynttilät ja hiljainen musiikki kuljettavat ajatukset Thaimaahan, jonne en ole päässyt matkustamaan pitkään aikaan. Hemmottelen myös läheisiäni lahjakorteilla hoitolaan.

Sara Vanninen
Sara nauttii reissuista puolisonsa kanssa.

Yksi Saralle rakkaimmista kantapaikoista on kodin lähellä sijaitseva käytettyjen merkkitavaroiden myymälä Relove. Erityisesti vanhempainvapaalla oli aikaa vihkiytyä kirppisostamisen saloihin. Nyt Sara tietää, milloin on hyvä aika tehdä onnistuneita täsmäiskuja. Yksi viimeisimmistä löydöistä on nahkainen biker-takki, jonka kohdalla pitkä odotus palkittiin. Sara haluaa satsata kestävään kehitykseen ja vihreään talouteen niin omassa kuluttamisessaan kuin yhteistyökumppaneidenkin kohdalla.

– Haaveilen siitä, että jokaisessa tuotteessa olisi hinnan lisäksi merkintä hiilijalanjäljestä. Se vähentäisi viherpesua ja tekisi ympäristöystävällisen ostamisen helpommaksi.

”En aio säilyttää hääpukuani lopun elämää.”

Vaikka Sara on vähentänyt viime vuosina kuluttamistaan, loputtoman harkitsevaiseksi hän ei tunnustaudu. Kaiken voi antaa tai myydä eteenpäin – jopa hääpuvun, jossa on tarkoitus ensi keväänä juhlia kesällä 2021 puolison kanssa solmittua avioliittoa.

– Marssiessani morsiusliikkeeseen sain myyjältä paljon puhuvan katseen tiedustellessani pukujen jälleenmyyntiarvoa. En aio säilyttää hääpukuani lopun elämää kalliissa keskustaneliöissä.

X