Julkkikset

Tim Sparv ja Jitka Nováčková väittelevät, kuinka ratkaistaan lapsen lahjantuoja: Jeesus-lapsi vai joulupukki?

Tim Sparv on kotoisin Oravaisista Pohjanmaalta. Avopuoliso Jitka Nováčkován juuret ovat Tsekissä. Pariskunta kehitti muutama vuosi sitten oman tapansa juhlia joulua kahdesti.

Teksti:
Terhi Harper
Kuvat:
Sampo Korhonen

Timin ja Jitkan Leah-tytär täyttää pian vuoden.

Tim Sparv on kotoisin Oravaisista Pohjanmaalta. Avopuoliso Jitka Nováčkován juuret ovat Tsekissä. Pariskunta kehitti muutama vuosi sitten oman tapansa juhlia joulua kahdesti.

Vuoristorataa huippuineen ja haasteineen, kuvailee Suomen jalkapallomaajoukkue Huuhkajien kapteeni Tim Sparv kulunutta vuottaan. Tammikuussa 2021 avopuoliso Jitka Nováčková, 29, synnytti pariskunnan esikoistyttären Kreikassa, jossa Tim edusti maan superliigassa pelaavaa AE Larissaa.

Keväällä Timiä pitkään vaivannut polvi operoitiin Suomessa, ja kesällä Huuhkajat tekivät jalkapallohistoriaa pelaamalla Euroopan mestaruuskisoissa. Samalla uutisoitiin Timin paluusta Veikkausliigaan yhteensä 18 ulkomailla vietetyn ammattilaisvuoden jälkeen.

Tänä aamuna Tim on osallistunut tavalliseen tapaansa treeneihin, Jitka puolestaan on huolehtinut kotona Leah-tyttärestä. Joulun lähestyessä arki on pitkän ja hektisen ajan jälkeen vihdoin tasapainossa. Timin mukaan tämä oli yksi ratkaisevista syistä palata Suomeen.

”Valmistin jouluruokaa, vaikka en maistanut mitään.”

Vielä viime jouluna oli toisin. Pariskunta eli jännittäviä ja stressaaviakin aikoja, kun Jitkan raskaus oli edennyt jo niin pitkälle, että lentäminen Kreikasta kotiin jouluksi ei ollut enää mahdollista. Tilannetta ei helpottanut maassa jyllännyt korona, johon Tim kertoo molempien sairastuneen juuri joulun alla.

– Valmistin ruokaa joulunpyhiksi, mutta en pystynyt maistamaan minkäänlaisia makuja. Onneksi Jitka sairastui lievemmin oirein, ja toivuimme molemmat taudista täysin.

Lue myös: 125 ideaa joulun lahjaostoksille – katso Annan suuri joululahjalistaus!

Tim Sparv: juuret Oravaisissa Pohjanmaalla

Tim Sparv on kotoisin Oravaisista. Urheilu on kuulunut elämään aina, eivätkä lapsuuden joulut Pohjanmaalla muodostaneet poikkeusta.

– Viimeistään joulupäivänä sulattelimme koko perhe jouluruokia pelaamalla sählyä tai futsalia. Parhaiten mieli tuulettui lenkkeilemällä, kun pakkanen sai hanget kimmeltämään.

Myöhempinä vuosina joulut ovat aiheuttaneet kiireisen urheilijan arkeen melkoisen aikataulurumban.

– Kun saavuin ulkomailta Suomeen joulunviettoon, yritin mahduttaa muutamaan päivään kaiken – niin jouluostokset kuin kavereiden ja sukulaisten tapaamisetkin. Kantapään kautta olen oppinut, että kaikkeen ei pysty venymään.

Tim ja Jitka kohtasivat toisensa Timin pelikaverin järjestämillä sokkotreffeillä vuonna 2017. Ensimmäisenä seurusteluvuonna he viettivät joulun omilla tahoillaan lapsuudenkodeissaan.

Tim Sparvin joulut Suomessa ovat kuluneet juurilla Pohjanmaalla. Pulahdus joulusaunasta mereen Vaasan edustalla.
Tim Sparvin joulut Suomessa ovat kuluneet juurilla Pohjanmaalla. Pulahdus joulusaunasta mereen Vaasan edustalla.

Koska molemmille joulussa tärkeintä on yhdessäolo perheenjäsenten ja läheisten kanssa, Jitka kertoo pariskunnan kehittäneen muutama vuosi sitten oman tapansa juhlia joulua kahdesti.

– Vuorovuosina vietämme joulua jo viikkoa ennen varsinaisia joulunpyhiä joko oman perheeni luona Prahassa tai Timin lapsuudenkodissa Oravaisissa. Toisen perheen luona vietämme sitten viralliset joulunpyhät. Tänä vuonna matkustamme ensin Oravaisiin ja sen jälkeen Prahaan.

Jitka kokee olevansa etuoikeutettu saadessaan istahtaa valmiiseen joulupöytään.

– Vaikka pidämme molemmat joulusta, Helsingin-kotimme joulutunnelmaa luovat tällä hetkellä lähinnä kynttilät, joita erityisesti Tim kulkee sytyttelemässä ympäri asuntoa. Arvostamme sitä, että saamme perheittemme luona nauttia jouluisesta tunnelmasta, muiden valmistamista ruoista ja läheisten läsnäolosta.

Joulunvietto on kirvoittanut pariskunnan pohtimaan myös joulun viettoon liittyviä kulttuurieroja. Välillä Tim ja Jitka väittelevät humoristiseen sävyyn siitä, kuinka ratkaistaan Leah-tyttären tulevien joulujen lahjantuoja; onko se tsekkiläiseen tapaan Jeesus-lapsi vai supisuomalainen joulupukki?

Joulun jälkeen odotettu ilmoitus

Tim tunnetaan pelaajana, joka ei pelkää nostaa esille muun muassa ihmisoikeuksiin, koulutukseen ja lukutaitoon liittyviä teemoja. Vastikään hän vastaanotti Player’s Voice -palkinnon tunnustuksena aktiivisesta vaikuttamisesta. Myös Jitka tunnetaan erityisesti kotimaassaan somevaikuttajana, jonka sydäntä lähellä ovat niin ympäristöasiat kuin apua tarvitsevat lapsiperheet ja vanhuksetkin.

Molemmat soisivat, että ihmiset huomioisivat jouluna paitsi läheisiään myös heitä, jotka viettävät juhlapyhiä yksin.

– Miksei jouluna voisi murtaa vanhoja traditioita ja pyytää vaikkapa jotakuta kaukaisempaakin sukulaista tai tuttavaa liittymään mukaan omaan joulunviettoon. Hyvän tekeminen tuottaa hyvää mieltä myös itselle.

Vuoden lähestyessä loppuaan Tim pysähtyy kuulostelemaan ajatuksiaan myös uransa suhteen.

– Lähestyn hetkeä, jolloin on aika siirtyä uusien haasteiden pariin. Jalkapallon pelaaminen päättyy jossain vaiheessa, mikä on samaan aikaan pelottavaa ja hyvällä tavalla jännittävää. Joulun jälkeen ilmoitan, mitä pohdinnan tuloksena syntyy.

Seura.fi: Tim Sparv on henkilökohtaisesti ottanut kantaa muun muassa rasismia vastaan – ”On tärkeää näyttää, mille puolelle asetutaan”

X