Julkkikset

Ville Valo ehti jo miettiä, onko hänestä enää tähän: ”Joku voisi pitää elämääni aika tylsänä”

Ville Valo jätti humuvuotensa taaksepäin. – Meni hetki ennen kuin ymmärsin, että jos haluaa olla hyvä muusikko, kannattaa oluen juomisen sijaan keskittyä musiikin tekemiseen.

Teksti:
Riikka Heinonen
Kuvat:
Sampo Korhonen

”Tuskin kellään riittäisi paukut tehdä synkkää musiikkia ja olla aina synkkämielinen”, Ville Valo sanoo.

Ville Valo jätti humuvuotensa taaksepäin. – Meni hetki ennen kuin ymmärsin, että jos haluaa olla hyvä muusikko, kannattaa oluen juomisen sijaan keskittyä musiikin tekemiseen.

Lasi vettä, kiitos, kuuluu koruton tilaus. Ville Valo, 46, istahtaa pöytään Hima & sali -ravintolassa Helsingin Kaapelitehtaalla. Lähes kymmenen metriä korkea tila kylpee tammikuun auringossa.

Laulaja on luopunut kahvista, koska haluaa heti herättyään olla valmiina toimintaan. Samasta syystä hän jätti alkoholin ja tupakan.

– Kahvi, bisse ja rööki muodostivat rituaalin, joka teki heräämisestä kammottavan hidasta. Elävien kirjoihin päästäkseni minun piti saada tietty määrä kahvia ja tupakkaa. Nykyään juon aamuisin kofeiinitonta kahvia, mutta yritän päästä siitäkin eroon.

Laulajan pitkä hiljaiselo päättyi tammikuussa ensimmäisen sooloalbumin Neon Noirin ilmestymiseen. Helmikuussa starttaa maailmankiertue, joka jatkuu vuoden loppuun. HIM-yhtyeen fanit ympäri maailman eivät ole unohtaneet Villeä, sillä keikkaliput ovat käyneet hyvin kaupaksi.

– On kiva tulla pimeästä kellarista pikkuhiljaa ihmisten ilmoille. Ennen levynjulkaisukeikkaani olin ollut edellisen kerran rokkibändin kanssa lavalla kuusi vuotta sitten, kun vedimme HIM-yhtyeen jäähyväiskeikkoja. Ehdin jo miettiä, onko minusta enää tähän. Tuntui helpottavalta, kun sain pyörän taas pyörimään. Olin jo ikävöinyt peffan heiluttamista lavalla.

Hiljaiselon aikana Ville teki soololevynsä alusta loppuun yksin. Levyä työstäessään hän huomasi, ettei pelkää yksinäisyyttä.

– Viihdyn ihmisten seurassa, mutta sen jälkeen kaipaan omaa rauhaa. Olen aina ollut sellainen. Levyä tehdessäni en oikeastaan kokenut olevani yksin, koska musiikki oli turvanuoranani. Työ oli haastavaa, mutta paikalleen jämähtäminen olisi ollut vielä kuluttavampaa. Se, että vatsassa on pieniä perhosia ja tuntee olonsa epävarmaksi, on seksikästä ja kiinnostavaa jos mikä.

Lue myös: Herra Ylpön refluksitaudissa on yksi ongelma yli muiden, ja se on kahvi – ”Yritin ryhtyä teenjuojaksi, mutta ei se ole yhtään sama juttu”

Ville Valo: Kilpailu on kovaa ja huivista on pidettävä kiinni

Ville kirjoittaa lauluja omasta elämästään. Rakkauden ja kuoleman estetiikka on viehättänyt häntä nuoresta asti. Samoin melankolinen musiikki ja romanttinen renttumeininki. Hän ei silti itse tunnustaudu erityisen synkäksi tyypiksi.

– Olen huomannut, että koomikot ovat usein kaikkein kettumaisimpia ihmisiä, kun semisynkät muusikot taas ovat siviilissä koomikoita. Olen itse jotain siltä väliltä. Tuskin kellään riittäisi paukut sellaiseen, että tekisi synkkää musiikkia ja olisi aina vain synkkämielinen.

Villen arki on viime vuodet koostunut rauhallisesta ajanvietosta tyttöystävän kanssa Meilahden-kodissa. Silloin tällöin hoitoon tulee äidin Olavi-terrieri.

HIM-yhtyeen taival päättyi vuonna 2017. – Huomasimme junnaavamme paikallamme, eikä rokki kiinnostanut kaikkia samalla tavalla kuin ennen. Viimeisen keikan jälkeen päällimmäinen tunne oli helpotus.
HIM-yhtyeen taival päättyi vuonna 2017. – Huomasimme junnaavamme paikallamme, eikä rokki kiinnostanut kaikkia samalla tavalla kuin ennen. Viimeisen keikan jälkeen päällimmäinen tunne oli helpotus.

Humuvuodet taitavat tosiaan olla takanapäin. Onko Ville Valo keski-ikäistynyt?

– Siitä en tiedä, mutta järkevöitynyt ainakin. Meni hetki ennen kuin ymmärsin, että jos haluaa olla hyvä muusikko, kannattaa oluen juomisen sijaan keskittyä musiikin tekemiseen. En halua enää hukata päiviä krapulalle. Arvostan silti sitäkin, että olen nähnyt elämän yöpuolta.

Nykyään Ville tekee töitä aamusta iltaan.

”Somepäivänsäteeksi en ryhdy.”

Keikoilla elämä on yhtä seikkailua, siksi kotona ollessa tavallinen arki on parasta.

– Joku voisi pitää elämääni aika tylsänä. Oikeastaan kaikki, mitä teen, liittyy työhöni. Ammennan vaikutteita musiikkiini taidenäyttelyistä ja elokuvista. Kilpailu on kovaa, huivista on pidettävä tiukasti kiinni, ettei tipu kärryiltä kokonaan. Miksikään somepäivänsäteeksi en silti ryhdy, sellaiseen taidan olla liian vanha.

Ville on pitänyt kuusi vuotta yhtä tyttöystävänsä Christel Karhun kanssa. Pari tapasi toisensa juhlissa, kun yhteinen tuttava esitteli heidät.

– Yhteiselomme on rentoa. Kun toisen kanssa tulee hyvin juttuun, arkisen tekemisen ei tarvitse olla ihmeellistä. Pelaamme korttia, juttelemme ja ajelemme ympäriinsä autolla. Dingoa lainatakseni: elämä on helppoa, kun on joku, josta pitää kiinni.

X