Julkkikset

Anssi Kela uskoo sitoutumiseen enemmän kuin sähläämiseen: ”Minulla ei ole koskaan ollut yhden illan juttua”

Anssi Kela on pitkien suhteiden mies. Naimisiin hän meni tänä vuonna tunnettuaan puolisonsa Sanna Pinolan kaksikymmentä vuotta. - Sitoutumisessa on enemmän hyviä puolia kuin säätämisessä ja sähläämisessä.

Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Sampo Korhonen

– Minulla on sellainen käsitys, että olen kumppanina pääasiallisesti helppo.

Anssi Kela on pitkien suhteiden mies. Naimisiin hän meni tänä vuonna tunnettuaan puolisonsa Sanna Pinolan kaksikymmentä vuotta. - Sitoutumisessa on enemmän hyviä puolia kuin säätämisessä ja sähläämisessä.

Anssi Kela ja hänen pitkäaikainen kumppaninsa Sanna Pinola menivät talvella naimisiin.

”Aikuisena käänteet ovat olleet elämässäni hitaita. Avioero ja isyys ovat olleet merkittävimmät paikat, joissa palikoita on pitänyt järjestää aika nopeasti kokonaan uudelleen. Vuonna 2003 jouduin formulaa ajaessani pahaan onnettomuuteen. Samaan aikaan nuoruudenliittoni päättyi eroon. Vuodesta tuli elämäni raskain ja vaikein. Se jätti jälkensä, mutta oivallukset koetusta ovat tulleet vasta jälkeenpäin. Olin juuri täyttänyt kolmekymmentä ja ensimmäistä kertaa elämässäni jouduin pettymään itseeni. Toteamaan, että näinkö minun ja meidän elämämme meni. Tunsin pettäneeni itseni ja läheiseni. Katsoin peiliin vähän liiankin kriittisesti.

Olen ollut pitkien suhteiden mies. En ole koskaan ollut elämäntilanteessa, johon olisi liittynyt vastakkaisen sukupuolen kanssa epämääräistä säätöä. Minulla ei ole koskaan ollut yhden illan juttua tai vastaavaa. Uskon, että sitoutumisessa ja pitkässä suhteessa on enemmän hyviä puolia kuin säätämisessä ja sähläämisessä.

Menin Sannan kanssa tänä vuonna naimisiin. Olemme tunteneet toisemme kaksikymmentä vuotta. Se on pitkä aika, ja tuntui hyvältä, että saimme tuonkin avioliittoasian kuntoon. Kauan siitä on puhuttu, mutta vasta nyt saimme aikaiseksi. Tässä iässä ymmärtää sen, että pitkässä suhteessa on erilaisia vaiheita. Vähemmän kivojen vaiheiden jälkeen olemme huomanneet, että alkuperäinen kipinä on tallella. Ja sen, että toi toinen on aika kiva tyyppi, jonka kanssa haluan olla. Sitä en ole ikinä edes kyseenalaistanut, sen päälle on ollut hyvä rakentaa suhdetta ja elämää.

Minulla on sellainen käsitys, että olen kumppanina pääasiallisesti helppo. Vaikka saatan olla omituinen yöeläjä, en ole ikinä pitänyt itseäni vaikeana ihmisenä. Olen yhä sama sillanrakentaja kuin lapsena. Välttelen konflikteja niin kovasti, että joskus se on voinut muodostua ongelmaksi. On kyllä muutamia arkisia käytännön asioita, joihin en ole tehnyt vuosien aikana kumppanin toiveista huolimatta muutosta. Kotitöihin minua on yhä hankala patistella. Ajattelen, että ne ovat kuitenkin isossa kuvassa aika mitättömiä asioita.

Luit juuri lyhennelmän Annan jutusta, jonka on kirjoittanut Emilia Saloranta. Jutussa Anssi Kela kertoo muun muassa kompleksisesta kehosuhteestaan sekä periaatteista isänä.  Lue koko juttu Annasta 20/2020 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X