Julkkikset

Yritysjohtaja Mirkku Kullbergin sporttisen tyylin kulmakivi ovat valkoiset paitapuserot: ”Pyrin muuttamaan ilmettä asusteiden kautta”

Yritysjohtaja Mirkku Kullberg mieluummin korjaa vanhoja vaatteitaan kuin ostaa uutta.

Teksti:
Oili Urmas
Kuvat:
Sampo Korhonen, Mirkku Kullbergin Kotialbumi

Valkoisia paitapuseroita Mirkulla on paljon.

Yritysjohtaja Mirkku Kullberg mieluummin korjaa vanhoja vaatteitaan kuin ostaa uutta.

Kuinka tyylisi on muuttunut vuosien myötä, Mirkku Kullberg?

Tyylini on aina ollut varsin sporttinen. Jo nuoresta olen käyttänyt valkoisia paitapuseroita, osa niistä on miesten mallistoista. Ne ovat pukeutumiseni kulmakivi. Olen jättänyt ketjuliikkeiden vaatteet, ja nykyinen vaatevalikoimani on kertynyt vuosien mittaan.

Mirkku keltaisessa paidassa ja sinisessä hameessa.
Monet Mirkun vaatteista ovat hankintoja matkoilta, erityisesti Berliinistä. Maison Margielan collegepaita elää toista elämäänsä, sillä se on second hand -löytö. Hame on Comme de Garçonsin ja sandaalit ovat Pradan.

Miten työsi vaikuttaa pukeutumiseesi?

Mikään työnkuva tai tehtävä ei ole muuttanut pukeutumistani. Olen aina matkustanut paljon, joten pukeutumiseni on ollut toimivaa ja käytännöllistä. Ennen varasin asuja eri tilanteisiin – esimerkiksi iltajuhliin ja neuvotteluihin minulla oli eri vaatteet. Nykyään pyrin muuttamaan ilmettä asusteiden, kuten kenkien, kautta.

Lenkkareiden vaihtaminen korkkareihin voi muuttaa asun tunnelman täysin. Samalla asentokin korjaantuu. Enää minun ei tarvitse hakea uskottavuutta pukeutumisella. Jos tuntee itsensä, silloin tietää myös, millaiset vaatteet sopivat omaan persoonaan.

Mirkku valkoisessa t-paidassa ja sinisissä housuissa.
– Valkoinen on vallalla nyt ja varmaan tästä eteenpäinkin. Siinä sivussa on tummansinistä ja khakinvihreää, Mirkku sanoo. T-paita ja housut on hänen perusasunsa.

Mikä on mielestäsi tyylikästä?

Pidän selkeydestä ja toisaalta rohkeudesta, siitä että uskalletaan vapautua säännöistä ja sekoittaa pukeutumisen tyylejä taidokkaasti. Ihailen ”superyhdistelijöitä” – he ovat henkilöitä, jotka voivat pukeutua yllätyksellisesti ja rikkoa kaikkia rajoja taidokkaasti.

Mistä ostat vaatteesi?

Olen ostanut varsin vähän vaatteita viime aikoina, koska minulle on kertynyt kivoja ja laadukkaita vaatteita vuosien varrelta. Pidän niistä edelleen, eikä minulla ole tarvetta hankkia juuri mitään uutta. Minulla on esimerkiksi mekkoja, jotka olen ostanut 2000-luvun alussa.

Vaatteita olen ostanut matkoillani – erityisesti niitä on tullut hankittua Berliinistä, jossa on toinen kotini. Teen usein vintagelöytöjä. Monet ystäväni ovat muotialalla, ja heidän kokoelmistaan olen myös löytänyt kivoja vaatteita. Mieheni Ola Kolehmainen jaksaa aina innostua veistoksellisista kengistä; niitä olen saanut häneltä yllätyslahjoina.

Mirkku katsoo kameraan, kuva 1990-luvun lopulta.
Mirkun tyyli on pysynyt samanlaisena vuosikymmenestä toiseen, kuva yllä on 1990-luvun lopulta.

Kenen tyyliä ihailet?

Seuraan muotia, mutta minulla ei ole tyyli-ikonia. Enemmänkin ihailen ystäviäni, jotka pukeutuvat kauniisti ja luovat sillä tavoin iloista tunnelmaa ympärilleen.

Mikä on vaate tai asu, johon et enää pukeutuisi?

En ole koskaan ollut mitään minihametyyppiä mutta nyt näillä vuosilla ajatus minihameesta tuntuu suorastaan mahdottomalta! Eivätkä pienet topitkaan ole minun juttuni.

Mirkku istuu tuolilla ja katsoo kameraan. Kuvan etualalla makoilee koira.
Pukeutumisessa Mirkku arvostaa käytännöllisyyttä ja mukavuutta. Värikkäät housut ovat Célinen ja paita sekä tossut Acnen.

Mikä on ollut tyylisi tähtihetki?

Olin vuonna 2019 kutsuvieraana designgaalassa New Yorkissa. En oikein tiennyt, mitä ajatella ja miten pukeutua. Valitsin Current Affair -vintagemessuilta ostamani vanhan meksikolaisen kietaisumekon. En halunnut mitään mustaa, kimaltelevaa tai perinteistä. Kävi niin, että amerikkalaiset suoraan tyyliinsä kyselivät mekon alkuperää ja olisivat halunneet ostaa sen yltäni. Olisin voinut tehdä kaupat moneen kertaan illan aikana. Silloin tilaisuuden tunnelma ja oma asenne osuivat yhteen.

Mirkku seisoo oviaukossa kukkamekossa ja aurinkolaseissa.
Per Unan kukkamekko on hankinta kesämarkkinoilta, kengät Pradan ja aurinkolasit Célinen.

Mitä materiaaleja vaatekaapissasi on eniten?

Villapaitoja minulla on paljon, sillä en saata luopua niistä, vaikka jo nukkaantuneina niiden elinkaari olisi lopuillaan. Talvella on niin ihanaa pukea lohtuneule päälle.

Mikä on ollut kallein vaatehankintasi?

Célinen villakangastakki on ikuinen ystäväni. Hankin sen jo vuosia sitten tuttavani kautta.

Mirkku tummassa haalarissa.
Maison Margielan haalarissa Mirkkua viehättää sen rentous. Sandaalit ovat Faye Toogoodin ja Birken­stockin yhteistyömallistosta.

Kierrätätkö vaatteitasi?

Säästän vaatteita ja otan ne uudelleen käyttöön. Lisäksi tyttäreni ovat ottaneet omakseen heille sopivia vaatteita. Kuljen myös mieheni paidoissa ja neuleissa, jos ne eivät ole hänellä parhaillaan käytössä. En mielelläni myy vaatteita, lahjoitan niitä mieluummin eteenpäin ja loput laitan kierrätykseen.

Olen myös palannut vanhan harrastukseni pariin, ompelen ja muodistan vaatteita. Korjaan mielelläni vaatteitani ja lisään vähän uutta ilmettä paitoihin nauhoilla ja napeilla.

Mirkku ja hänen puolisonsa Ola Kolehmainen.
Mirkku Kullberg on naimisissa valokuvataiteilija Ola Kolehmaisen kanssa.

Kun kukaan ei näe, pukeudun…

verkkareihin, villasukkiin ja villapaitaan. Olen usein puutarhassa, puutöissä tai jossain muussa kotiprojektissa, jolloin vaatteet ovat aikaa nähneet mutta aina mukavat.

X