Ihmiset ja suhteet

Näyttelijä Aino Seppo ei muista ikäviä asioita vaikka yrittäisi: ”Ehkä se on minun selviytymiskeinoni”

Näyttelijä Aino Seppo ajatteli nuorena tyttönä, että tuskin on elossa enää nelikymppisenä. Seuraavaksi hän täyttää 66 ja ajattelee, että ikä tuo mukanaan pelkästään hyviä asioita, rentoutta ja armollisuutta sietää epäonnistumista.

Teksti:
Riikka Lehtovaara
Kuvat:
Liisa Valonen, Otavamedia

Koska teatterityö on aikatauluineen sitovaa, työkavereista tulee läheisiä ystäviä. Siksikin ajatus eläköitymisestä on Aino Seposta outo.

Näyttelijä Aino Seppo ajatteli nuorena tyttönä, että tuskin on elossa enää nelikymppisenä. Seuraavaksi hän täyttää 66 ja ajattelee, että ikä tuo mukanaan pelkästään hyviä asioita, rentoutta ja armollisuutta sietää epäonnistumista.

Tällaiset hetket, Aino Seppo sanoo ja viittilöi ikkunaa Helsingin kaupunginteatterin kabinetissa. Keskustelutoveri näkee ikkunan takana vain kohmeisen Tokoinrannan ja koiranulkoiluttajan, joka taiteilee jäisellä iljanteella.

Aino näkee jotain muuta, koska sanoo:

– Onni syntyy vaikkapa tällaisista arkisista hetkisistä, kun valo läikähtää esiin pilven takaa. En usko pysyvään onnen tilaan. Uskon hetkiin.

Jo tuokion Aino on ylistänyt tavallista arkea, sen turvaa tuovia rutiineja ja ajoittaisia onnenpuuskia.

Aino on huoltanut kehoaan heti aamusta teatterin pilateksessa. Hän on verhoutunut mustaan villapaitaan, mustiin housuihin ja mustiin kenkiin. Tumma paksu tukka on kietaistu nutturalle.

Mustasta asustaan huolimatta Aino vaikuttaa läpeensä valoisalta, ihmiseltä, jonka lasi on tyhjänäkin täynnä. Häntä kuunnellessa pyyhkii haastattelulehtiöstä sellaiset kysymykset, kuin mikä on ollut elämäsi kauhein hetki tai miten selätät murheet.

Toki niitäkin sivutaan. Ainolla on ollut yllin kyllin surua. Hänen tyttäreltään Sonjalta löydettiin aivokasvain kymmenen vuotta sitten. Se leikattiin. Tyttö parani ja pääsi lopettamaan opintonsa teatterikorkeakoulussa. Aino ei välittäisi enää puhua koko asiasta.

– Se oli kauheaa aikaa, mutta siitä selvittiin, ja Sonja on jo pitkän aikaa mennyt elämässään eteenpäin.

Ainon vanhimman lapsen Saaran isä Turo Pajala menehtyi sairauskohtaukseen vain viisikymppisenä. Ainon puoliso Esko Salminen joutui toissa syksynä kuukaudeksi sairaalaan.

Aino on onnekseen kuitenkin huono murehtimaan. Esimerkki: kun tuttavapiirissä muistellaan vanhoja aikoja, hän ei juuri koskaan muista ikäviä asioita, vaikka yrittäisi.

– Ehkä se on minun selviytymiskeinoni. Mieleni toimii niin, etten jää kiinni huonoihin juttuihin.

Lue myös: Näyttelijä Juho Milonoff ei ole ollut edes kohdussa itsekseen – myös loppuunpalaminen osui veljen kanssa yksiin.

Näin saat käyttöösi kaikki upeat edut

Annan tilaaja pääsee käsiksi kaikkiin klubietuihin.

Tilaaja: Kirjaudu tai luo tili tästä.

Kirjaudu

Mikäli et ole vielä tilaaja, tilaa Anna tästä.

Tilaa

Pulmatilanteissa ole yhteydessä asiakaspalveluun.

X